RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Reclame gehalveerd bij publieke radio

‘De discussie over het reclameplafond van de VRT is nu wel even gaan liggen’

De inkrimping van de reclamesector door de coronacrisis laat zich overal voelen in de media, ook bij de radio. Al is het ergste leed misschien geleden. Met ieder stapje verder weg uit de lockdown, herleeft de ‘wereld zoals we die vroeger kenden’ een heel klein beetje. Radio is daarbij een prima graadmeter omdat het medium zich razendsnel kan aanpassen aan de evoluerende situaties.

Commerciële zenders, netwerken en lokale omroepen zagen de voorbije weken nauwelijks nog nieuwe adverteerders opduiken. Maar hoe zit dat bij de VRT? Gefinancierd door u en ik? Al is dit slechts voor twee/derde waar. De VRT krijgt een overheidsdotatie, maar ruim een derde van het totaalbudget moeten ze zelf bij elkaar sprokkelen. Els Van de Sijpe, manager van alle radiozenders van de publieke omroep, lichtte één en ander toe in de krant De Standaard.

“De noodgedwongen aanpassingen in de programmaschema’s van de radio’s zullen geen grote ­finan­ciële impact hebben. Het klopt dat we financiële afspraken maken bij uitzendingen op locatie, zoals festivals. Maar dat gaat om bijdragen in de productiekosten, de VRT maakt daar geen winst op. Die inkomsten vallen weg, maar de kosten ook.”

Om dat ene derde zelffinanciering te halen, werd in 1990 de VAR (Vlaamse Audiovisuele Regie), opgericht als dochteronderneming van de VRT. De naamloze vennootschap Pebble Media volgde negentien jaar later. Daarvan zijn de aandeelhouders NV VAR en Telenet. Zij zorgen voor de commercialisering van de VRT-websites en een aantal andere sterke mediaspelers in Vlaanderen. 

Saskia Schatteman (ceo van VAR): “Uit onderzoek blijkt dat de reclame-inkomsten in de mediasector dit voorjaar met 30% zijn gedaald. Bij de radio is dat zelfs 50%. Dat gaat over ettelijke miljoenen euro. Maar radio is een erg flexibel en lokaal medium. Bovendien is het de adverteerders niet ontgaan dat de ­Vlaming tijdens de crisis massaal naar de radio luistert.”

“De discussie over het reclameplafond van de VRT is nu wel even gaan liggen. De voorbije jaren kregen we van de regering de opdracht met de rem op te rijden, omdat we dat plafond soms overschreden. Nu zullen we het wellicht niet halen, door de crisis.” (Quotes: De Standaard)


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Hugo Morrens, oud-radiojournalist BRT, overleden

Op  14 januari is Hugo Morrens overleden. Het nieuws bereikte ons nu pas. Van 1964 Lees verder

Blad 1382: Radioplayer, De 7, Koken met Classics

• Radioplayer.be mag langer aan het (Vlaamse) infuus • De Tijd en L’Echo lanceren dagelijkse Lees verder

MNM Breakout: waar zijn Peter, Laura en Esther?

Bij MNM loopt sinds dinsdagochtend het spel ‘MNM Breakout’. Peter Van de Veire, Esther Nwanu Lees verder

Blad 1377: Radio 1, The Weeknd, Sky Radio

• Nederlanders geven Vlaamse Radio 1 een nieuw kleedje • Klassieke pop- en rockalbums die Lees verder

Studio Brussel promoveert Vuurland tot nieuwe muziekstream

Een nieuwe dag, een nieuwe radiostream. Het is een boutade, maar heel ver zitten we Lees verder

Recordaantal streamers voor VRT radio

De  eindejaarsprogrammering  van de VRT-radiomerken stuwde het online luisteren in december 2021 naar ruim driehonderdduizend unieke streamers per dag, met Lees verder

Klara pakt uit met tweede editie De Twintigers

Nieuwe generatie muzikanten laat van zich horen Tijdens de Week van de Belgische muziek, die Lees verder

MNM zet 2022 in met nieuwe programma’s

MNM, de jongerenzender van de VRT, trapt het nieuwe jaar af met drie gloednieuwe programma's. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x