RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Recensie: ‘Zo te sterven op het water; een boek voor de overlevenden’

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Hij heeft het andermaal waar gemaakt, Leo Weijers de alleskenner op het gebied van de muziek uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Verschillende titels over die decennia heeft hij reeds op zijn naam staan, zoals ‘Flower Power Beat Experience’, ‘Top tien Toppers van Toen Sound of the Sixties’ en ‘Zomer Hit (te)’.

Andermaal weet hij in ‘Zo te sterven op het water, een boek voor overlevenden’ volop de aandacht te trekken. Vooraf zou je ervan uit kunnen gaan dat Weijers eigenlijk alles reeds heeft verteld, maar dat is nog lang niet waar. In dit nieuwe boek belicht hij, na een lang maar waardig voorwoord, ‘de beginjaren zeventig in vogelvlucht’.

Hij laat tal van onderwerpen de revue, op een snel geschreven manier, passeren. Maar de items zijn zo gekozen dat je er ook voor kiest om zelf herinneringen op te halen. Het gaat niet alleen om de artiesten en hun muziek maar ook over wereldse vraagstukken. Demonstraties, hoe woningen toen werden ingericht, televisieprogramma’s. Tot je ineens wordt geconfronteerd met ‘Grobbelebollen’. Maar ook de ramp op Camping Duinoord op Ameland, de opkomst van de roddelbladen, tv-acties als ‘Geven voor het leven’, komen voorbij.

Aandacht voor de zeezenders

In het boek, dat zeventien hoofdstukken bevat, zijn de muzikale onderwerpen meer dan de moeite waard. Zo is er veel te vertellen over nummer 1-hits. Als intense volger van de muziekhistorie valt het mij op dat Leo Weijers zaken weet voor te schotelen, waarvan ik niet eerder heb gehoord. Voor de gemiddelde lezer zullen er des te meer verassingen voorbij komen. En als je aantekeningen maakt is het mogelijk een prachtige quiz samen te stellen om in je vriendenkring te organiseren. Welk Duits duo maakte bijvoorbeeld een cover van ‘How do you do’, of welke Amerikaanse deejay was mede verantwoordelijk voor dit succes van Mouth and McNeal?

Eén van de nummer 1-hits uit 1972 is ‘A Whiter Shade of Pale’, een heruitgebracht succes uit 1967. Een uitgebreide beschrijving, hoe de song is ontstaan, is een lust om te lezen. Jammer dat niet wordt vermeld dat de song het eerst te horen was bij deze zeezender Radio London… als proefopname. Trouwens het vermelden van de zeezenders, waar ook Weijers in zijn jonge jaren volop naar luisterde, komt veelvuldig voor in ‘Zo te sterven op het water, een boek voor de overlevenden’. Het hoofdstuk ‘Veronica blijft als U dat wilt’ gaat zelfs helemaal over het onderwerp ‘zeezenders’.

Ook diverse stromingen binnen de muziekindustrie uit de begin jaren zeventig worden zeer uitgebreid beschreven. Zoals de ‘glamrock’ of de ‘shockrock’. Tevens worden tal van artiesten genoemd die, mede door intense plugging van de zeezenders, succes kenden. Bij het lezen van die specifieke hoofdstukken over muziek, gaan vaak weer lichtjes branden en zal je zeker nog eens terug luisteren naar die opnames. 

Ik heb een zestal hoofdstukken uit de pdf-versie verslonden. En zodra het boek zelf in de brievenbus valt weet ik zeker dat het mee gaat op vakantie. Het enige gemis is het ontbreken van illustratiemateriaal, daar moet je je verbeelding voor aan spreken. Een exemplaar bestellen kan via Boekscout.

Hans KnotFoto bovenaan: Leo Weijers (links) met George Baker.

  • ‘Zo te sterven op het water; een boek voor de overlevenden’
  • Door Leo Weijers 2022
  • Uitgeverij Boekscout Soest330 pagina’s
  • ISBN: 978-94-645-0584-9

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Recensie: Swinging & Britain Radio in fotoboek (video)

Het is toch ongelofelijk dat bijna 55 jaar nadat in Engeland de Marine Offences Act Lees verder

Recensie: ‘Moord op de radio’ (video)

Maandag jongstleden - 14 juni - maakten we al melding van het nieuwe boek van Lees verder

Boekrecensie: ‘Radiogolven’ (audio)

De roemruchtige geschiedenis van zeezenders Radio Dolfijn en Radio 227 Half november 1966 dook er Lees verder

Boekrecensie: Is anybody there? (video)

Reeds lang geleden was Tom Edwards, bekend van onder meer zijn lange radio- en televisie Lees verder

Veronica Sorry, Rob?

Waarom Rob Stenders zich in een twee voor twaalf situatie bevindt en dit ook de Lees verder

1962: En hier is Radio Veronica voor… de huisvrouw (audio)

Hans Knot blikt terug op een onderzoek uit 1962 waarin men uitvlooide waarom huisvrouwen vooral Lees verder

Nieuwe unieke zeezenderfoto’s online

Hoewel Duitsland zelf geen zeezenders kende, is het dankzij oosterburen dat de geschiedenis van de Lees verder

Radio Veronica in beroep tegen boete

Ondertussen werd duidelijk dat Kink, het alternatieve station van Jan Hoogesteijn, achter de klacht zat.

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx