Nadat eerder in 1968 beide zendschepen van Radio Caroline International, op last van schuldeisers uit zee waren gesleept, was er het nieuws dat velen alsnog blij maakte. De Galaxy, voorheen eigendom van Radio London, zou worden gebruikt als zendschip voor het toekomstige project van Radio Nordsee. Maar helaas, het bleef bij plannen.
We moesten wachten tot de Zwitsers Edwin Bollier en Erwin Meister zich er mee gingen bemoeien. Vanaf een wonderbaarlijk mooi nieuw schip, zouden begin 1970 programma’s in het Duits en in het Engels worden uitgezonden. Het was ook een periode waarin een nieuwe generatie luisteraars werd aangeboord. Zij die de zeezenders in de zestiger jaren van de vorige eeuw niet echt bewust hadden meegemaakt. En er volgde inderdaad een periode vol nieuwe muziek, deejays uit het verleden maar er waren ook nieuwkomers.
De gebeurtenissen rond het zendschip MEBO II en Radio Nordsee International zouden elkaar in snel tempo opvolgen. Verandering van ankerplaats. Van de kust voor Nederland naar die van Essex, Engeland. Een verkiezingscampagne onder de naam Radio Caroline, het storen van de uitzendingen door de Britse autoriteiten. Terug naar de Nederlandse kust, een poging tot kaping en na negen maanden alweer uit de lucht. En wat een vreugde toen er in februari 1971 weer tests te horen waren en Radio Noordzee Internationaal /Radio Northsea International (RNI) terugkeerde in de ether. Dit keer zou men doorgaan tot 31 augustus 1974, met zowel Engelse als Nederlandse programma’s.
Een halve eeuw later is er nu het ‘Radio Northsea International Fotoboek’, een publicatie in de reeks ‘The Golden Age of Radio Series of books’. De ondertitel is ‘The story of RNI Whilst off the English Coast’. Het boek werd samengesteld door Ray Anderson voor East Anglian Productions. Het bevat 85 bladzijden met foto’s, waarvan velen in kleur. Er is ook een interessant verbindingsverhaal, er zijn de officiële documenten, alsmede brieven zoals die van het hoofdkantoor MEBO Ltd in Zürich aan de Britse autoriteiten werden gestuurd.
Leuk ook om een aantal grafieken aan te treffen in dit fotoboek, dat zich puur richt op de periode tot eind september 1970. Als klap op de vuurpijl was Edwin Bollier bereid om een soort voorwoord te schrijven dat op de achterflap terug te vinden is. Zeker de moeite van het bestellen waard, en nu nog even wachten op het volgende deel van de geschiedenis van RNI tussen 1971 en 1974. Dit eerste deel kan alvast hier besteld worden. (Hans Knot)
° Morgen buigen we ons over de dubbel-CD ‘RNI Jingle Collection.