RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Recensie: Laser 558 & Laser Hot Hits jingles

Het is prachtig om begenadigd te zijn met een sterk geheugen. Mensen herinneren zich soms waar men was toen een bepaalde gebeurtenis plaatsvond. Zelf heb ik dat met verschillende onderwerpen, maar vooral die gericht zijn op het gebied van de geschiedenis van de radio. Zo ook met de officiële start van Laser 558, een Amerikaans getint radiostation, dat op 24 mei 1984 plaatsvond.

Gelijk aan de herstart van Radio Caroline in augustus 1983 weet ik ook nog precies te herinneren waar ik de eerste officiële klanken hoorde van Laser 558. Het is eigenlijk niet zo moeilijk naar boven te halen want op die bewuste donderdag kon ik geen vrij krijgen. Een dag eerder nam ik al een van mijn recorders en een goede transistorradio mee naar mijn werk aan de universiteit van Groningen. Ik zocht een zo goed mogelijke plek op in het gebouw zodat er een enigszins goed signaal kon worden ontvangen en geregistreerd voor het archief.

En wat was het een verrassing dat er een strak formaat, ‘never more than a minute away from music’ ten gehore werd gebracht met korte aankondigingen, heerlijk goed klinkende jingles en een prachtig samengesteld deejayteam. Voor mij was het binnen een paar dagen duidelijk dat Laser 558 vanaf dat moment veel vaker aan zou staan dan op de directe concurrent op zee, Radio Caroline. Wat hebben we genoten in de daarop volgende periode, waarbij het station in staat was in West Europa miljoenen luisteraars tot zich te winnen en een aantal commerciële radiostations in Engeland enorm slechte luistercijfers kreeg als gevolg van de populariteit van Laser 558 en later Laser Hot Hits.

Een hele lange periode zonder commercials, beloftes vanuit de organisatie in New York voor grote adverteerders op de 558, maar vooral ook tegenwerking van de autoriteiten. Uiteindelijk was het the Dioptric Surveyor, een door de overheid ingezette boot, die er voor diende te zorgen dat elke vorm van bevoorrading van het gebruikte zendschip MV Communicator, onmogelijk werd gemaakt.

Na lange tijd met gebroken zendmasten, binnen slepen in nationale wateren, beslag door de overheid en meer kwam het zendschip uiteindelijk in handen van een organisatie, waarbij Ray Anderson – die we kenden van Jumbo Records en East Anglian Production, was betrokken. Gevolg was een herstart onder de noemer Laser Hot Hits.

En laat dezelfde Ray Anderson ons een meer dan verrassende verzameling van jingles, promo’s, songs, fragmenten en meer van beide Laser stations voortoveren uit zijn enorme jingle collectie. Er zitten zelfs jingles bij die de ether nooit hebben gehaald. Een dubbel cd die zeker in elke collectie van de liefhebbers van de zeezenders een plaats hoort te krijgen. Onderstaand een link naar een overzicht van het gebrachte materiaal en hoe de cd box, inclusief een 32 pagina tellend boekje, kan worden besteld. (Hans Knot)


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx