RadioVisie

  • .
    .

Boekrecensie: Is anybody there? (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Reeds lang geleden was Tom Edwards, bekend van onder meer zijn lange radio- en televisie carrière in Engeland, van plan om zijn levensverhaal aan het papier toe te vertrouwen. In de derde week van januari werd zijn boek eindelijk in Nederland beschikbaar, nadat het in december officieel werd gepresenteerd.

Het is vooral een eerlijk verhaal van zijn eigen belevenissen geworden, waarbij de auteur de zeer moeilijke perioden in het leven niet heeft vermeden. De eerste vier hoofdstukken gaan vooral over zijn jeugdjaren, waarbij hij zijn vader reeds vroeg verloor. Zijn late tienerjaren bracht hij gedurende bijna twee jaar door – uiteraard met verlofperiodes – op Shivering Sands, één van de Maunsel forten in de Thames-monding waarop in de mid-jaren zestig van de vorige eeuw Radio City was gevestigd.

Het gehele gebeuren rond het station, waarbij eigenaar Reginald Calvert door een directeur van een ander station werd doodgeschoten, heeft hij van nabij meegemaakt en dit komt uiteraard uitgebreid aan bod in het boek. Er zijn ook niet eerder bekende feiten uit die periode. Zoals de relatie met een andere medewerker die stuk liep omdat er een derde persoon tussen beide partners kwam.

Tom Edwards werd op een bepaald moment van het fort gehaald wegens voedselvergiftiging en een halve eeuw later weet hij nog niet of er opzet in het spel was, gezien hij de enige aan boord van het fort was met deze verschijnselen.

Nadat Radio City definitief ten einde was gekomen beloofde Dorothy Calvert, op dat moment de eigenaresse van het station, de City-deejays aan een nieuwe baan te helpen. Niet veel later kreeg Tom Edwards telefoon vanuit het Caroline-kantoor met het verzoek voor Caroline South te gaan werken.

Op weg naar het zendschip bleken er nog twee voormalige City-deejays van de partij te zijn. Vervolgens beschrijft Tom in hoofdstuk 6 zijn belevenissen bij Radio Caroline. Hij vertelt ook over z’n verbroken belofte om na 14 augustus 1967, bij de intrede van de MOA, weer aan boord terug te komen. Vervolgens maakte hij de overstap naar BBC Local TV.

In de daarop volgende hoofdstukken is er volop aandacht voor zijn entree in de BBC radio-sectie waarbij oudere luisteraars in kranten klaagden dat een voormalige zeezenderdeejay een BBC-programma presenteerde. Edwards heeft ook veel aandacht over hoe personeelsleden al dan niet correct met elkaar omgingen binnen de Britse publieke omroep.

Trouwens hetzelfde valt te zeggen over zijn vele jobs op meerdere plekken als medewerker in de radio- en televisiewereld. Hij vermijdt daarbij de waarheid niet over collega’s die het niet zo nauw namen met de regels. Ook zijn er af en toe momenten dat het verhaal tot een goede lachbui aanzet.

Op een bepaald moment besluit de auteur naar Californië te trekken om te zien of hij daar een toekomst kan uitbouwen. Zijn homoseksuele relatie komt tot een einde en na veel tegenslagen besluit hij terug te keren naar Engeland. Daar blijkt zijn bejaarde moeder opeens in een klein huisje te wonen. Het grote huis is verkocht en haar testament is gewijzigd. Wijzigingen die hij nooit heeft kunnen zien. Inmiddels was hij al jarenlang aan de drank door vooral de hoge werkdruk.

Na een nieuwe periode bij andermaal de BBC aan de slag te zijn geweest, maar er opnieuw aan de kant gezet, vervalt Edwards wederom in de drank. Na een hele zware tijd van onder meer zwerven, wordt hij op een bepaald moment wegens herhaalde openbare dronkenschap door een rechter tot een gevangenisstraf veroordeeld. Gelukkig kruipt hij na een zeer lange opname opnieuw uit het diepe dal en is hij in staat op een zeer eerlijke manier, zijn zware leven in boekvorm te laten verschijnen. (Hans Knot)

° Is anybody there? door Tom Edwards
° Kaleidoscope Publishing, Handsworth Wood, UK.
° 212 pagina’s, geïllustreerd
° ISBN 978-1900203-79-2
° braintv@info


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx