RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Recensie: Behind the Scenes at Radio Caroline (in the 1970’s)

Het eerste echte boek over de geschiedenis van het legendarische Radio Caroline verscheen in 1967 onder het motto: ‘It’s all in the magic book’. De uit Australië afkomstige Lyn Gilbert schreef in dit nieuwe werk dat er sindsdien ontelbare publicaties zijn verschenen over dit onderwerp waarbij ze echter constateerde dat het totale verhaal nooit zal verteld worden. Desondanks besloot ze om haar steentje bij te dragen door haar persoonlijke ervaringen met Ronan O’Rahilly en Radio Caroline te delen.

De aanhouder wint

Lyn Gilbert ontmoette Ronan op een party ten huize van zijn toenmalige rechterhand in de jaren zestig. Schrijfster huurde er toen een verdieping. Ronan bleek algauw onder indruk van haar verschijning en hij probeerde haar in te palmen om voor hem te gaan werken. Zelf zag ze meer in een loopbaan als danseres en historisch schrijver. En dus werd het een aanmelding bij een college om één van haar dromen waar te maken. 

Maar Ronan gaf niet op, hij bleef haar bellen en wist, na iedere verhuis, haar telkens weerom te sporen. Uiteindelijk lukte het hem om haar voor zich te laten werken. Zoals wel vaker, tegen een karige beloning. In eerste instantie werd ze financieel eindverantwoordelijke voor de opgerichte filmmaatschappij ‘Research Educational Systems Ltd’. Ze ging bij platenmaatschappijen langs om nieuwe releases op te halen.

Geld smokkelen per vliegtuig

Ook werd ze verantwoordelijk om geld per vliegtuig te… smokkelen naar en van bijvoorbeeld Liechtenstein en Amsterdam. Geld dat aankwam in Londen was vooral bestemd voor betaling van deejays en technici. Vermakelijk en tevens triest is het verhaal hoe Lyn samen met de jonge James Ross naar Sheffield werd gestuurd om de belofte aan een goede vriend van Ronan na te komen. 

Het betrof het kopen dan wel bestellen van veel exemplaren van de nieuwste Elton John elpee, in alle daar gevestigde platenzaken. Dit met het duidelijke doel de verkoopcijfers te beïnvloeden. Hetzelfde zou door andere teams in andere steden gebeuren.

Lyn werd ook betrokken bij het project van een band die nog geen naam had en later als Loving Awareness bekend werd. Ronan had er een dikke vinger in de pap. Hij ging zelfs zover dat hij de relatie tussen bandlid Charlie Charles en Lyn dwarszat omdat dit niet goed zou geweest zijn voor de evolutie van de groep. Het boek heeft uitgebreid aandacht voor dit project waarover in het verleden niet veel naar buiten was gekomen.

Bob van het Home Office

Zeer vermakelijk is het hoofdstuk over het gebruiken of misbruiken van telefoonlijnen door Ronan. Hij betaalde nooit een cent, veranderde tig keer van nummer, en gebruikte de toestellen van anderen om uren te kunnen bellen. Ook het verhaal over een mysterieuze ‘Bob’ die beweerde van de Home Office te zijn en als mol meldde dat er een onderzoek naar Ronan en zijn team zou gaan gebeuren is voor mij totaal nieuw.

Lyn, die kortstondig een meer dan vriendelijke verhouding had met James Ross, haalt ook fragmenten aan uit zijn brieven. Daaruit blijkt dat de ontevredenheid aan boord van de MV Mi Amigo en het gebrek aan alles groot was. De levensomstandigheden aan boord van het zendschip in een deel van 1977 waren dermate slecht dat DJ Samantha en kokkin Anne besloten om met een vissersboot naar land te gaan. Het werd een tocht van… drie weken vooraleer ze uiteindelijk in een haven aankwamen.

Heynen

Er staan in het boek nog meer verhalen over mislukte pogingen om het zendschip te bereiken. Zo verhaalt schrijfster bijvoorbeeld over hoe een derde poging de mist inging en daarna grote hoeveelheden vlees dienden begraven te worden in haar tuin. Dit leidde tot een onderzoek door de politie, die hierover was ingelicht. 

Meester manipulator

Naast Radio Caroline wordt ook dieper ingegaan op andere projecten van O’Rahilly, waarbij schrijfster betrokken was. Onder meer de film over John F. Kennedy, zijn connectie met George Harrison alsook het ‘Caroline Homes’ project komen uitgebreid aan bod. Telkens blijkt dat Ronan op financieel vlak behoorlijk kon manipuleren en gemaakte afspraken vaak niet nakwam. 

Een paar jaar geleden is geopperd om hem voor te dragen voor een hoge Britse onderscheiding. Velen verheerlijken hem. Maar als de gemiddelde luisteraar dit boek leest, dan zal de andere kant van Ronan O’Rahilly ook duidelijk worden. En dan te bedenken dat de Britse overheid in de periode tot 1991 enorme kapitalen heeft gestoken in het (ver)volgen van de Caroline-organisatie. Met de bedoeling het station uit de lucht te halen. 

Het gaat om miljoenen Britse ponden die net zo goed geïnvesteerd konden worden in een goed georganiseerd commercieel radiostation waar de medewerkers van een goed salaris hadden kunnen genieten. 

Behind the Scenes at Radio Caroline (in the 1970’s), vult zeker en vooral enkele gaten in de historie van Radio Caroline op.

  • Behind the Scenes at Radio Caroline (in the 1970’s)
  • Auteur: Lyn Gilbert
  • ISBN 978-1-9999334-8-7
  • Published by Woolloomooloo 2022
  • 267 pages, illustrated


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Caroline
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx