RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Realisten 81: de zeezender die nooit van start ging

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In 1981 mocht democratisch Nederland z’n mening geven over de bijna voorbije regeringsperiode onder leiding van Dries van Agt. Eén van de meest opvallende politici was de heer A. Zeegers betrokken bij de ‘Realisten 81’. De man schreef voor de Tweede Wereldoorlog een serie artikelen in ‘Nieuw Nederland’, het vormingsblad van de NSB. De Nationaal-Socialistische Beweging die van 1931 tot 1945 bestond.

De NSB huldigde de ideologie van het nationaalsocialisme, presenteerde zich vanuit een antidemocratische gezindheid zelfs niet als partij maar als een beweging en fungeerde ten tijde van de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog als collaboratiepartij. Ook na de oorlog was A. Zeegers actief bij een groot aantal groeperingen met extreem rechtse of nog radicalere standpunten. Opvallend is dat de man ook een link heeft met zeezenders. Tot twee keer toe zelfs.

Op 19 maart 1981 meldde journalist Hans Knoop vol trots, op een door hem georganiseerde persconferentie, de weg te hebben gevonden om de publiciteit voor de partij te optimaliseren. Knoop werd vooral bekend door de rol die hij speelde bij de ontmaskering en arrestatie van de oorlogsmisdadiger Pieter Menten (1976). Hij kwam in 1981 met een plan dat nooit zou worden uitgevoerd, maar dat wel werd opgepikt door de kranten.

SNOEIEN IN ONDERWIJS

Ikzelf maakte er in het Freewave Media Magazine van 30 maart 1981 het volgende van: “De nieuwe politieke partij Realisten 81 wil vanaf een schip in internationale wateren van de Noordzee haar verkiezingsprogramma gaan voeren. Dit om voldoende zetels te krijgen bij de Tweede Kamer verkiezingen. Een zender met een vermogen gelijk aan de Hilversumse omroepen, zal tijdens de komende weekeinden de boodschap van Realisten 81 over het kiezersvolk uitstrooien.”

“In de laatste twee weken voor de verkiezingen wil men elke dag, 24 uur per etmaal, gaan uitzenden. De uitzendingen zullen worden gelardeerd met rustige achtergrondmuziek en zal uitsluitend korte partijspots en interviews met sympathisanten van Realisten 81 uitzenden. De Amsterdamse hoofdofficier van Justitie, mr. C. van Steenderen, die belast is met het beleid inzake zeezenders, verklaarde dat bij het doorgaan van de aangekondigde uitzendingen vanaf een schip een onderzoek zal worden ingesteld naar de strafbaarheid daarvan.”

Knoop reageerde op de uitspraken van Van Steenderen door te stellen: “Ik hoop dat de Officier van Justitie, die overweegt om ons toch te vervolgen voor het overtreden van de anti-zeezenderwet, dit in elk geval voor de verkiezingen zal doen, zodat we nog meer publiciteit zullen krijgen”.

Eén van de punten uit het verkiezingsprogramma was dat iedere Nederlander met een inkomen, ongeacht de grootte daarvan, 25 procent belasting moest gaan betalen. Een tweede voor de partij belangrijk beginsel was dat er een forse extra bijlage diende te komen voor defensie onder meer voor een versterking van de bewapening, ook nucleair. Tevens diende er in bepaalde takken van onderwijs flink te worden gesnoeid, vooral in de sociale wetenschappen. Er zouden te veel psychologen en agogen afstuderen en vervolgens werkloos het handje ophouden bij de staat.

‘Realisten 81’ presenteren hun verkiezingsprogramma tijdens een persconferentie in Nieuwpoort op 19 maart 1981. (Foto: Wikimedia Commons – Marcel Antonisse / Anefo)

PARTIJTJE BLUFPOKER

Het zeezenderverhaal bleek voornamelijk bluf. Op 22 april was er nog steeds geen enkel radiosignaal van Realisten 81 uitgezonden. Die dag werd wel aangekondigd dat de nieuwe zender te horen zou zijn op 101.8 MHz, met een vermogen van 500 Watt. Hoezo, even sterk als de zenders van de publieke omroep in Hilversum? Knoop had ook andere ideeën over het omgaan met de illegaliteit:

“We willen, gezien de wetgeving, geen naam van het schip gaan vrijgeven en ook niet vertellen wie er werkzaam zullen zijn. We gaan onder vreemde vlag varen en een bemanning uit het buitenland kiezen. De bevoorrading, zo hebben we besloten, zal niet uit een Nederlandse haven plaatsvinden en de programma’s worden in een studio in het buitenland opgenomen.

De mooiste vorm van kiezersbedrog volgende toen Knoop het had over het succes van het radiostation: “Ik ben tevreden met de proefuitzendingen, die tot diep in Nederland te ontvangen zijn. De zender laat muziek horen, afgewisseld met reclameboodschappen voor onze partij. We hebben ook aanbiedingen gekregen van diverse landpiraten om de programmabanden ook daar af te draaien.”

Dat alle publiciteit rond Realisten 81 in kranten, op radio en televisie en via de nooit opgestarte zeezender tot een non-resultaat leidde, vertaalde zich in de resultaten. Na telling van alle stemmen bleken slechts 2211 Nederlanders gestemd te hebben op de partij van Hans Knoop en de zijnen, waarmee uiteraard geen enkele zetel in de Tweede Kamer werd gewonnen.

° Lees verder onder de foto

VREDESSCHIP EPILOOG

Terug nu naar Dr. A. Zeegers die ook was betrokken bij een andere zeezender. De man was, vreemd genoeg, ook lid van ‘Vredesschip Nederland’ dat in 1969 middels de verkoop van ‘vredesaandelen’ de financiering en uitrusting van de MV Cito (foto bovenaan), tot vredesschip probeerde rond te krijgen. Het schip, aangekocht in Groningen, was er gedoopt door de katholieke bisschop Möller en de Joodse Rabijn Soetendorpdeels.

Nadien werd het opgeknapt in Amsterdam om vervolgens naar Newark (New Jersey) te varen voor de verdere uitrusting. Maar het zou nog tot 1973 duren alvorens de uitzendingen voor de kust van Israël ter hoogte van Tel Aviv, zouden starten onder de naam The Voice of Peace.

Hans Knot


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zo keken we televisie in 1987 (video)

In de periode tussen 9 tot en met 22 maart 1987 hield de dienst Kijk- Lees verder

Zo keken we televisie in 1987 – 2 (video)

In 1987 stelden de kijk- en luisteronderzoeken nog niet echt veel voor.

Caroline North: verzegeld pakket, in geval van nood openen (video & audio)

In 1965 praatte de Nederlandse correspondent van de GPD met kapitein Kooger van de MV Lees verder

Zoeken naar de vlag van Veronica (audio)

Bladerend in mijn archieven van het jaar 1962 botste ik op berichten over de toen Lees verder

1974: Philips introduceert de computerterminal

Hans Knot blikt in zijn wekelijkse retro-column terug op de lotgevallen van de Nederlandse Postgiro.

Spanje: radio moest Nederlandstaligen hart onder de riem steken

Op 1 maart 1980 startte in Spanje een commercieel radioprogramma dat gericht was op de Lees verder

Radio Caroline North: één jaar later (audio & video)

Sinds de kerstperiode 2021 scant Hans Knot een enorme collectie krantenknipsels verzameld door één van Lees verder

1965: Ben leerde huisvrouw roeren in de potten

Nederland had in 1965 twee tv-kanalen, met beperkte uitzenduren. Maar met Ben Kuyper was er Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx