RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

De zaak Natsie (9)

Re-enactment: wapens mogen, AM-radio niet. Foei!

Heb je vorig weekend ook die oude, prachtige, naar paardenzweet ruikende trams door Brussel zien trekken? Wat een nostalgie, wat een sfeer, wat een spannende tijd moet het geweest zijn toen die dingen nog gewoon dagelijks ingezet werden. Gelukkig zijn er dit soort re-enactments. Het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen, meestal op de plaats waar deze oorspronkelijk plaatsvonden, door deelnemers in historisch kostuum, met alle juiste voorwerpen en middelen.

Ik dacht meteen aan het Radio Mi Amigo evenement dat eind deze maand van start gaat in de jachthaven van Blankenberge. De Vlaams/Nederlandse zeezender wordt vier dagen lang opnieuw tot leven gewekt. Met het programma-format van toen, veel oud-dj’s en in de lucht vanaf een schip. Niet op zee voor anker, maar gewoon aan de kade. Al wil je de dingen nog zo goed nadoen, af en toe zit er een wetgeving in de weg…

Of het gebrek er aan. Ik verklaar me nader… Radio Mi Amigo dat was middengolfradio. Een apart geluid waar dezer dagen eerder neerbuigend op neer wordt gekeken, maar dat desalniettemin zijn charme heeft. Hele generaties zijn ermee op gegroeid. De beste popmuziek werd voor het eerst gehoord via die middengolf. Je moest het ermee doen. Wat ook gebeurde.

Middengolf is inherent aan het zeezendergebeuren. Beiden zijn onlosmakelijk met elkaar verboden. Daarom leek het dan ook meer dan logisch dat de komende Mi Amigo tribute-dagen ook te beluisteren zouden zijn op die middengolf. Er is immers geen gebrek meer aan frequenties sedert de publieke omroep alweer jaren geleden deze band verliet.

Kortom, de organisatoren van Mi Amigo 45 vroegen netjes een evenementenvergunning aan… voor de AM bij het VRM. Oeps! Nee hoor. Want er bestaat voor de Vlaamse Gemeenschap geen AM-frequentieplan (meer) voor particulier of openbaar gebruik. Het VRM trekt er zich dus niks van aan. Het in bruikleen geven van een frequentie is immers niet meer voorzien in het Vlaams Mediadecreet. 

Geen nood, dan maar rechtstreeks met de publieke omroep gaat praten. Hoera! Die zegden niet bij voorbaat ‘nee’, op voorwaarde dat de Minister van Media akkoord was. Je voelt het al komen… Meneer Gatz wees er op dat de VRT een autonoom bedrijf is en dat hij daar niks in de pap te brokkelen had. Pontius- Pilatus, kastje-muur, heen-en-weer… Tot even later de VRT liet weten dat ze eigenlijk zelf geen AM-frequenties meer bezaten. 

Om een lang verhaal kort te maken; in Vlaanderen kan je geen licentie krijgen om op AM uit te zenden. De overheid heeft de middengolf officieel afgeschaft. Er wordt niet meer op ingezet en er is geen decreet die het mogelijk maakt om nog een AM-vergunning te krijgen. Daar sta je dan, vol goede bedoelingen. Een re-enactment zonder middengolf. 

Niet helemaal, want bij de buren van hierboven, mogen tientallen privé-personen en kleinere organisaties wel gewoon nog op AM uitzenden. De zogenaamde Low Power AM-zenders. En onder hen zitten nogal wat fans van Radio Mi Amigo. Tel 2 en 2 bij elkaar op… Op diverse frequenties in Nederland wordt het MA45-signaal doorgegeven van 30 mei tot en met 2 juni.

Heynen

Ach, Vlaanderen en radio. Het had me pas verbaasd als een minister van Media wel had meegewerkt. Mag ik ervan uitgaan dat bij een re-enactment met trams, luchtballons, veldslagen… ook een aantal wetgevingen niet meer aangepast zijn? Wat met de bijvoorbeeld kanonnen en geweren die men gebruikt? Uitzonderingen en wijzigingen zijn steeds mogelijk als er maar voldoende goede wil. 

Ach dit is maar radio, pardon… razend populaire offshore radio. En dan is de minister, noch zijn de bevoegde instanties bereid tot de enige soepelheid. Mi Amigo maakte de toenmalige BRT belachelijk. Bovendien, Mi Amigo… Was dat niet die zender van Sylavin Tack? Die ‘pipo’ waar men een film over wilde draaien? Maar waaraan het VAF geen subsidie wilde toekennen omdat men het toch maar een enge man vond? Voor enge mensen hebben we geen geld. Zeker niet als het iets met radio te maken heeft.

Wacht eens. Als er geen wettelijk kader meer is om een privé-initiatief op AM te erkennen, is er dan wel eentje om het te verbieden? Kom op mannen van Mi Amigo. Eenmaal piraat, altijd piraat. Zet ‘m aan die AM-zender in Vlaanderen. Ik weet dat jullie er één hebben. Operationeel, kant en klaar, ready to go. Vier dagen lang Mi Amigo in Vlaanderen op AM. 

We hebben toch evenveel rechten als Nederlanders? En als we die via de overheid niet krijgen, dan eisen we die toch gewoon op?Vooraleer het VRM en Minister Gatz het erover eens zijn wie, wanneer en waar, hoe en waarom men moet optreden, is het feest alweer voorbij! En jullie schreven geschiedenis… echte piratengeschiedenis! Merci hé!

Knuf! Natsie
Foto-credits: BBC


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rudy Van Calster
Rudy Van Calster
8 mei 2019 - 13:42 13:42

inderdaad, gewoon doen ! (staat toch op de affiches van de minister ? )

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx