RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Rapport Mediaconcentratie in Vlaanderen 2021

Crossmedialiteit helpt Vlaamse mediaspelers door coronacrisis

De Vlaamse Regulator voor de Media publiceert vandaag het rapport ‘Mediaconcentratie in Vlaanderen 2021’. In de vorige editie werd gesproken over de coronaparadox. In 2020 werd vastgesteld dat de Vlaming, door de pandemie en bijbehorende lockdownperiode, massaal meer (Vlaamse) media consumeerde.

De advertentiemarkt volgde deze stijging echter niet, heel wat (grote) adverteerders bespaarden op hun mediabestedingen. De markt blijkt zich in het algemeen, vroeger dan verwacht, hersteld te hebben. De Vlaamse consument deed extra mediabestedingen.

Belangrijke conclusie: mediaspelers die inzetten op verschillende mediaproducten en verschillende markten (advertentie- en lezersmarkt) hebben het hoofd kunnen bieden aan de coronacrisis. De Vlaamse mediasector wordt immers nog steeds gekenmerkt door een hoge mate van samenwerking tussen verschillende spelers. Het voorbije jaar spitste deze samenwerking zich nog meer toe op het vlak van reclamewerving.

Iedereen en weinig radio

Het rapport geeft een totaal overzicht van alle mediasectoren. Televisie, gedrukte pers en online. Het hoofdstukje radio lichten we er apart uit. Maar dat is opvallend kort. Op de website van de VRM kan je het nieuwe rapport 2021 downloaden. Geïnteresseerden kunnen ook een gratis gedrukt exemplaar van het rapport bestellen.

Het digitaal luisteren breekt steeds meer door in Vlaanderen. Helaas waren bij het afsluiten van het Mediaconcentratierapport 2021 de cijfers van de recentste DAB+-studie nog niet bekend. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat reeds 19% van het totale luistervolume afkomstig is van DAB+, 41% van het totale luistervolume is digitaal.

Op het vlak van de mediagroepen blijft – verrassing! – de concentratie groot, dit voornamelijk door de sterke positie van de openbare omroep. Maar, voor het eerst in de radiogeschiedenis is het marktaandeel van de VRT onder de 60% gezakt. Buiten marktleider Radio 2, daalde het marktaandeel van alle VRT-radiozenders, en dan vooral bij MNM.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Related Post
Rapport Mediaconcentratie 2020 in Vlaanderen

'Coronaparadox in Vlaamse mediasector: Corona doet Vlaming massaal media consumeren, maar adverteerders haken af.' De Lees verder

‘Vlaamse mediaconcentratie is problematisch’

Vijf Vlaamse politieke partijen hebben eergisteren, donderdag 3 mei, een gezamenlijke resolutie ingediend omdat ze Lees verder

VRM: ‘Mediaconcentratie in Vlaanderen 2018’

De VRM stelt vast dat de mediaconsument nog amper keuze heeft, de Vlaamse mediamarkt is Lees verder

Frankrijk: CSA wordt de ‘superregulator’ Arcom

Sinds 1 januari 2022 spreekt men in Frankrijk niet meer van de CSA, de in Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: 63 lokale radio’s stappen in 5 proefprojecten

In de lente van 2022 zullen – als alles naar wens verloopt – uiteindelijk 63 Lees verder

Wordt Netwerk 2 (VBRO/BNL) niet meer verdeeld?

Geruchten over opsplitsing tussen NRJ, TOP en SRV Van Vlaams minister van Media, Benjamin Dalle Lees verder

Blad 995: ZZoldies, Sonos Radio, Frieda Brepoels

• ZZoldies, het oldiesbroertje van ZZROCK • Belgen zijn kerstmuziek sneller beu dan Nederlanders • Lees verder

Europese radio-organisaties vragen strengere regels voor stemassistenten

De EBU, de overkoepelende organisatie van Europese private en openbare radio-omroepen, vraagt, samen met de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x