RadioVisie

  • .
    .

Rapport Mediaconcentratie in Vlaanderen 2021

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Crossmedialiteit helpt Vlaamse mediaspelers door coronacrisis

De Vlaamse Regulator voor de Media publiceert vandaag het rapport ‘Mediaconcentratie in Vlaanderen 2021’. In de vorige editie werd gesproken over de coronaparadox. In 2020 werd vastgesteld dat de Vlaming, door de pandemie en bijbehorende lockdownperiode, massaal meer (Vlaamse) media consumeerde.

De advertentiemarkt volgde deze stijging echter niet, heel wat (grote) adverteerders bespaarden op hun mediabestedingen. De markt blijkt zich in het algemeen, vroeger dan verwacht, hersteld te hebben. De Vlaamse consument deed extra mediabestedingen.

Belangrijke conclusie: mediaspelers die inzetten op verschillende mediaproducten en verschillende markten (advertentie- en lezersmarkt) hebben het hoofd kunnen bieden aan de coronacrisis. De Vlaamse mediasector wordt immers nog steeds gekenmerkt door een hoge mate van samenwerking tussen verschillende spelers. Het voorbije jaar spitste deze samenwerking zich nog meer toe op het vlak van reclamewerving.

Iedereen en weinig radio

Het rapport geeft een totaal overzicht van alle mediasectoren. Televisie, gedrukte pers en online. Het hoofdstukje radio lichten we er apart uit. Maar dat is opvallend kort. Op de website van de VRM kan je het nieuwe rapport 2021 downloaden. Geïnteresseerden kunnen ook een gratis gedrukt exemplaar van het rapport bestellen.

Het digitaal luisteren breekt steeds meer door in Vlaanderen. Helaas waren bij het afsluiten van het Mediaconcentratierapport 2021 de cijfers van de recentste DAB+-studie nog niet bekend. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat reeds 19% van het totale luistervolume afkomstig is van DAB+, 41% van het totale luistervolume is digitaal.

Op het vlak van de mediagroepen blijft – verrassing! – de concentratie groot, dit voornamelijk door de sterke positie van de openbare omroep. Maar, voor het eerst in de radiogeschiedenis is het marktaandeel van de VRT onder de 60% gezakt. Buiten marktleider Radio 2, daalde het marktaandeel van alle VRT-radiozenders, en dan vooral bij MNM.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Rapport Mediaconcentratie 2020 in Vlaanderen

'Coronaparadox in Vlaamse mediasector: Corona doet Vlaming massaal media consumeren, maar adverteerders haken af.' De Lees verder

‘Vlaamse mediaconcentratie is problematisch’

Vijf Vlaamse politieke partijen hebben eergisteren, donderdag 3 mei, een gezamenlijke resolutie ingediend omdat ze Lees verder

VRM: ‘Mediaconcentratie in Vlaanderen 2018’

De VRM stelt vast dat de mediaconsument nog amper keuze heeft, de Vlaamse mediamarkt is Lees verder

Minister Dalle: “Globale Vlaamse radiostudie in 2023”

Daarin wordt ook de piste van een “radicale digitalisering van één radiomerk van de VRT” Lees verder

Blad 1514: Netwerk 2, Radio Minerva, Andy Murray

• Bevraging over herverdeling netwerk 2: het verslag • De Minerva Tripel klaar voor lancering Lees verder

Digital News Report 2022: goede punten voor grote Vlaamse nieuwsmerken

Het Reuters Institute for the Study of Journalism publiceerde zijn jaarlijkse toonaangevende Digital News Report. Lees verder

Auditeur Raad van State niet happig om commerciële radiolicenties te schorsen

De auditeur van de Raad van State adviseert het beroep van Studio 100 tegen de Lees verder

Vragen over herverdeling Netwerk 2

"Blijkbaar kunnen een aantal private omroepen zomaar samen een nieuw frequentieplan schrijven in Vlaanderen. Zij Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx