Een lichtschip is tegenwoordig een unicum, eentje met een radiostudio aan boord is dat al helemaal. Het laaste exemplaar dat deze twee elementen combineert ligt in het Nederlandse Harlingen. En je kan er op bezoek. Op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei zijn er open dagen. Het markante rode vaartuig dat voor anker ligt in de Nieuwe Willemshaven is tussen 10.00 en 17.00 uur gratis toegankelijk.
In de buik is inmiddels een grote studio gebouwd, waar straks twee dagen lang live radio wordt gemaakt. Er is ook een klein podium waar artiesten kunnen optreden. De mogelijkheid om de DJ-booth op het podium te plaatsen is aanwezig, zodat er een mooie dansvloer ontstaat.
Vanuit de grote studio verzorgen op vrijdag een aantal landelijk bekende deejays van Radio Mi Amigo – de echte – er hun programma’s. Op zaterdag zijn de presentatoren van Omroep RSH van de stichting Radio Stad Harlingen te gast. Tijdens de open dagen is doorheen het hele schip een foto-expositie van het lichtschip te zien, waarbij vrijwilligers uitleg geven over de radioactiviteiten uit het verleden.
In een notendop
In de Nieuwe Willemshaven ligt al ruim vijftien jaar het voormalige Engelse lichtschip nummer 8 afgemeerd. Na de tewaterlating in 1949 was het ruim dertig jaar in dienst van Trinity House. Een lichtschip is een lichtbaken op volle zee, op de plaats waar een vuurtoren zou moeten zijn, maar waar de bouw hiervan niet mogelijk is. Vaak liggen lichtschepen in de omgeving van zandbanken of andere voor de scheepvaart gevaarlijke gebieden.
In 1991 werd ‘nummer 8’ buiten gebruik gesteld en gekocht door een Nederlander die er in Rotterdam een discotheek van maakte. Daarna raakte het schip verwaarloosd maar van de sloop gered door een groep vrienden die er samen Radio Waddenzee en Radio Seagull runden. Tegelijk was er een nieuwe naam gekozen voor het vaartuig: de Jenni Baynton, dat nadien niet geheel onbekend werd in de radiosector in beide Lage Landen.
Bakens verzetten
Vanaf 2005 werd het schip door vrijwilligers ontdaan van alle ‘discotheek-spullen’ en langzamerhand zoveel mogelijk teruggebracht in z’n originele staat. Tegelijkertijd volgde de inrichting als radioschip. Met studio’s, zendapparatuur en een heuse zendmast. Tot en met 2018 kon de werking betaald worden door het uitzenden van radioprogramma’s op middengolf, maar door de omschakeling naar digitale radio moest een andere oplossing worden bedacht.
In 2019 werd besloten de bakens te verzetten en naast de mogelijkheid om er radio te maken (die blijft bestaan), werd de enorme ruimte in het schip geschikt gemaakt voor vergaderingen, team-building bijeenkomsten, vormen van kleinkunst en exposities. De accommodatie aan boord biedt voor meerdaagse projecten, met name op zee, vele mogelijkheden.
Op 8 maart 2020 werd een open dag georganiseerd waarbij het publiek ook al kon kijken naar de mogelijkheden waren. De corona pandemie gooide daarna roet in het eten en de plannen werden opgeschort. (Mediapages)