RadioVisie

 • .
  TVV Sound
  .

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (36)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

 • Brussel: twee dagen de hoofdstad van WorldDAB
 • Wallonië (I): eerste grote promotiecampagne voor DAB+
 • Wallonië (II): RTBF blijft operator landelijke muxen
 • Wallonië (III): nieuwe SId voor La Première en Jam.
 • Oostenrijk: CityMux Wenen loopt opnieuw vol
 • Italië: oplossing in zicht voor DVB-T-erfenis in band III
 • De eerste DAB+ ontvanger voor ouderen en slechtzienden

RadioVisie brengt u elke donderdag een weekrapport met de nieuwste interessante sprokkels over DAB+. Over de grote(re) digitale radio-ontwikkelingen blijven we schrijven ‘as it happens’.

Brussel: twee dagen de hoofdstad van WorldDAB

In ons weekrapport 32 maakten we al melding dat de WorldDAB General Assembly 2019 op 5 en 6 november zal plaatsvinden in The Square Convention Centre in Brussel, in aanwezigheid van ruim 200 experten uit de radio-industrie (omroepen, fabrikanten van radiotoestellen, zenderoperatoren, etc.) uit tientallen landen. Intussen is het definitieve programma voor de beide dagen bekendgemaakt. In totaal zijn er zeven sessies over de verschillende aspecten van digitale radio via de ether. In de tentoonstellingsruimte komen 18 standen, waarvan 16 bedrijven die actief zijn in DAB+, aangevuld met standjes van de Vlaamse en Waalse overkoepelende organisaties (Digitale Radio Vlaanderen en maRadio.be)

Wallonië (I): eerste grote promotiecampagne voor DAB+

In Wallonië zijn de elektroketens, in samenwerking met het overkoepelende maRadio.be, een eerste campagne gestart om het aanbod van en de informatie over DAB+ extra in de kijker te zetten. Aan de campagne wordt deelgenomen door MediaMarkt, Krëfel, Vandenborre, Fnac, Selexion, Exellent en Carrefour. Het gaat om een voorsmaakje van de grote Waalse mediacampagne voor DAB+ die op 4 november van start gaat op radio, tv en online, in het kader van de ‘Week van de Digitale Radio’. Naar het eerdere voorbeeld in Nederland werken heel wat bekende Waalse radiofiguren mee aan de campagnespot, zoals blijkt uit de voorafgaande clip ‘DAB+, The Making Of..’ die woensdag al werd gelost. We herkennen Olivier Arnould (Radio Contact), Eric Laforge (Classic 21), Samy (Fun Radio), François Heureux (La Première), Ingrid Fransen (Nostalgie), Dorothee Moermans (Bel RTL), Adele (Musiq’3), Marco (NRJ), Benedicte Deprez (Pure) en Sara De Paduwa (VivaCité).

Wallonië (II): RTBF blijft operator landelijke muxen

De Waalse Conseil Supérieur de l’Audiovisuel (CSA) heeft vorige week beslist om de RTBF verder te machtigen als operator van de twee landelijke netwerken voor DAB+. Deze beslissing is geldig voor een periode van 9 jaar vanaf 1 november 2019, zo kondigde de CSA dinsdag aan in een verklaring. De wens om te kiezen voor RTBF als operator werd, zoals het Waalse decreet het voorziet, gezamenlijk schriftelijk ingediend door alle radiostations die een licentie hebben op een van de beide muxen. De recente opschorting door de Raad van State van sommige beslissingen van het Waalse frequentieplan staat los van de autorisatie van RTBF als netwerkbeheerder omdat alle betrokken radiostations de RTBF zelf hebben aangewezen als operator, aldus de CSA.

Wallonië (III): nieuwe SId voor La Première en Jam.

De RTBF, als operator van de twee landelijke Waalse muxen in DAB+, heeft maandag de zogenaamde SId aangepast van La 1ère en het nieuwe digitale product Jam. Voor sommige radiotoestellen kan dat betekenen dat je een herscan moet doen. La 1ère, dat op het eerste ensemble zit (11D-5C-8D-5B), heeft nu overal dezelfde SId, waar dat voorheen vier verschillende SId’s waren. Jam. (op het tweede ensemble 6A-6B-6C-6D) kreeg een volledig nieuwe SId. Mogelijk was er in een aangrenzend land een conflict met de eerder gekozen SId.

Lees ook: Wallonië: DAB+ verwelkomt Sud Radio Belgique

Oostenrijk: CityMux Wenen loopt opnieuw vol

DC Tower 1 in Wenen

Op de CityMUX Wien II ging maandag 28 oktober Radio Sol van start, een Weense communityradio die al actief was op FM en die een mix brengt van wereldmuziek, soul, latino en oldies. De CityMux in Wenen is naast de eind mei opgestarte Bundesmux momenteel de enige actieve mux in Oostenrijk. De mux ging in de lente van 2018 van start, voorlopig wel nog steeds met een proefvergunning. Vijf van de veertien kanalen op de mux maakten bij de start van de Bundesmux meteen de overstap. Die vrijgekomen plekjes worden nu geleidelijk weer ingevuld.

Eind juli startten tegelijk Hood Music, een station met rap en hip-hop, en HighLive Radio, een station dat zich specifiek richt op grote migrantengroepen in de Weense regio (Serviërs, Roemenen en Turken). Beide stations zijn van ITM-NET. Op 25 september volgde Radio Fantasy, een nieuw spin-off van de Beierse media-ondernemer Peter Valentino, die in dezelfde CityMux ook eigenaar is van Sout Al Khaleej, een Arabisch/Duits gesproken kosmopolitisch station, en Mega Radio, een Russisch gesproken nieuwsstation. Fantasy Wenen, dat een dochter is van het aloude Radio Fantasy in het Duitse Augsburg, is een non-stop muziekkanaal met hits voor alle leeftijden, gemixt door ster-dj Enrico Ostendorf. Het eerdergenoemde Radio Sol is de vierde nieuwkomer in het rijtje en heel binnenkort volgt nog een vijfde nieuw kanaal, Radio NJOY, eveneens een bestaand lokaal FM-station uit Wenen.

Op dit moment is in de CityMux theoretisch nog 128 kbp/s restruimte, goed voor pakweg twee extra kanalen, afhankelijk van de gehuurde bandbreedte. Nieuwe kandidaten krijgen wel enkel toegang tot deze mux indien ze een programma brengen dat een “verrijking” van het aanbod betekent. Formatgewijs concurreren met het bestaande radioaanbod mag niet van de Oostenrijkse overheid. De operator mag wel zelf beslissen welke producten hij kiest uit het aanbod, maar KommAustria, de Oostenrijkse media- en telecomregulator, moet altijd groen licht geven.

De CityMux, met een zender van 12 kilowatt vanop de DC Tower 1 (foto) in Wenen, is te ontvangen in de regio Wenen en grote delen van Noord- en Oost-Neder-Oostenrijk en Noord-Burgenland, samen goed voor een dekking van zowat 2,2 miljoen inwoners. Pendelaar inbegrepen ligt het bereik echter op drie miljoen mensen.

Italië: oplossing in zicht voor DVB-T-erfenis in band III

klik op kaartje om te vergroten

De Italiaanse telecomregulator Agcom zal tegen het einde van het jaar een frequentieplan voor DAB+ publiceren dat de problemen met de frequentiecoördinatie tussen Italië enerzijds en Slovenië en Kroatië anderzijds zal behandelen. Voor elk gebied waarop het plan betrekking heeft, kunnen in Italië naast de 3 bestaande nationale blokken ook 3 regionale blokken voor DAB+ worden toegewezen. Volgens het rapport zou de implementatie moeten wachten tot het nieuwe Pnaf DVB-T-plan voor de Adriatische regio is geïmplementeerd (december 2021 – juni 2022).

Het Pnaf DVB-T-plan is een erfenis waar Italië al jaren mee worstelt in het kader van de uitrol van lokale DAB+. In Italië is lokale DAB+ momenteel enkel mogelijk in de regio’s die buiten het plan vallen. Het originele Pnaf DVB-T-plan kreeg vorm tussen 2001 en 2003 en werd in 2006 van kracht. Als gevolg daarvan zijn in een zestal Italiaanse regio’s enkele kanalen van band III (de huidige DAB+ band) in gebruik voor DVB-T. Vandaag beknot dat in een deel van die regio’s (donkergroen op het kaartje) de mogelijkheden voor de uitrol van lokale DAB+.

Al bij al een redelijk vergelijkbare situatie dus met de Vlaamse kwestie rond kanaal 10, maar met dat verschil dat de Italiaanse DVB-T-allocaties al vanaf eind 2021 zullen worden omgezet naar DAB+. Italië zit op vlak van internationale frequentiecoördinaties bovendien in een speciale situatie, omdat het met liefst tien buurlanden bilaterale afspraken moet maken: Frankrijk, Monaco, Vaticaan, Slovenië, Kroatië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Albanië, Griekenland en Malta.

De eerste DAB+ ontvanger voor ouderen en slechtzienden

Uit Groot-Brittannië komt de eerste DAB+ radio die speciaal is ontworpen voor slechtzienden en de technisch minder kundige ouderen. Het bedrijf MagicBox pakt uit met de SilverServer. Het toestel een extra grote RDS-display met een hoog contrast, eenvoudig te gebruik en geeft familieleden of verzorgers de mogelijkheid om tot vier gepersonaliseerde berichten op te nemen die op geprogrammeerde tijden worden afgespeeld, ideaal voor bv. pilherinneringen. Elke druk op de knop wordt gevolgd door een gesproken bevestiging (aangepast aan de eigen taal), waardoor het toestel ook geschikt is voor blinden. Je kunt er eveneens gestandaardiseerde audioboeken mee afspelen via een USB-stick. De SilverServer kan ook waarschuwen als het te koud wordt in de kamer. In onze lage landen wordt het model voorlopig nog niet verdeeld. In Groot-Brittannië is de kleinhandelsprijs 99 pond.

DAB+ weekrapport index

In het DAB+ weekrapport brengen we u een breed spectrum aan nieuwtjes uit diverse landen, nieuwe toestellen, software en regulering. Hier vindt u een overzicht over welke landen en onderwerpen al aan bod kwamen in de verschillende edities. Als u nog iets specifieker zoekt, gebruik dan de zoekfunctie van RadioVisie in de menubalk: Australië (4, 9, 15, 19, 29, 41) – Azerbeidzjan (33) – Denemarken (5, 12, 26, 31, 32) – Duitsland (3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 18, 20, 22, 23, 24, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 38, 39, 40, 41) – Finland (37) – Frankrijk (1, 2, 6, 8, 9, 10, 12, 16, 17, 18, 21, 22, 23, 25, 26, 29, 32, 34, 41) – Griekenland (8) – Ierland (26, 29, 35, 38) – Iran (20) – Italië (2, 3, 6, 8, 9, 13, 21, 25, 28, 30, 36, 41) – Koeweit (20) – Kroatië (37, 40) – Malta (31) – Nederland (1, 3, 5, 30, 35) – Noord-Macedonië (25) – Noorwegen (4, 9, 11, 27, 32) – Oostenrijk (11, 13, 14, 17, 18, 19, 24, 31, 36, 38) – Polen (5, 9, 15, 17, 24, 25, 32, 37) – Servië (6, 40) – Slovenië (17, 27, 32) – Spanje (7, 10, 15, 20, 27, 28, 29, 30, 41) – Thailand (1, 7) – Tsjechië (3, 15, 19, 25, 26, 31, 32, 33, 34, 35, 39) – Tunesië (32) – Turkije (7) – Verenigd Koninkrijk (2, 7, 12, 15, 16, 19, 20, 21, 24, 26, 27, 28, 30, 35, 37, 39) – Verenigde Arabische Emiraten (20) – Vietnam (7, 30) – Wallonië (22, 36, 40) – Wit-Rusland (7, 11) – Zuid-Afrika (33) – Zweden (3, 22, 40) – Zwitserland (2, 4, 8, 12, 13, 14, 16, 28, 31, 38) – DAB+ goes DX (33, 34) – Nieuwe DAB+ toestellen (2, 3, 5, 6, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 23, 24, 29, 30, 36, 38, 39, 40, 41) – DAB+ in auto’s (10, 11, 12, 16, 26) – Hardware (9, 18, 29) – Software (8, 9, 11) – WorldDAB (4, 9, 20, 28, 32, 36)

Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

DAB+ Rapport: UK, Denemarken, Polen, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Kroatië

• Groot-Brittannië: vergunningen nationale muxen verlengd • Kanaaleilanden: privéradio's nu ook op Alderney • Denemarken: Lees verder

DAB+ rapport: Saarland, Berlijn, WorldDAB, Polen, Tsjechië

• Saarland: Private mux start op 15 november • Berlijn: verschuivingen in de digitale ether Lees verder

DAB+ rapport: Noorwegen, Polen, Duitsland, Kroatië

• Noorwegen: lokale radio's blijven tot 2031 op FM • Polen: uitbreiding DAB+ Polskie Radio Lees verder

DAB+ rapport: Noordrijn-Westfalen, Thüringen, Nederland, Luxemburg

• Noordrijn-Westfalen: private landelijke DAB+ start op 29 oktober • Thüringen: landelijke DAB+ start nog Lees verder

DAB+ rapport: Saksen, Litouwen, Oostenrijk, Ierland, Slowakije

• Bij de hergeboorte • Saksen krijgt landelijke en regionale DAB+ • Litouwen: Publieke omroep Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-10

• Saarland: nog meer problemen voor landelijke mux • GatesAir maakt Maxiva-zenders geschikt voor DAB+ Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-09

• Duitsland: samenstelling tweede Bundesmux eind juni bekend • Nederland: kandidaturen verwacht voor 22 lokale Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-08

Zweden: Bauer Media start met DAB+ in de zomer Parijs: Iconische dance-radio keert terug in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx