RadioVisie

  • .
    .

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (33)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

  • Duitsland: Federale rechter beslist over tweede Bundesmux
  • Zuid-Afrika: DAB+ testen wordt verlengd
  • Azerbeidzjan: eerste DAB+ testen
  • Tsjechië: vakscholen leren over DAB+
  • DX’en met DAB+: zender haalt 450 km
  • Duitsland: SWR, rbb en WDR breiden DAB+ uit

RadioVisie brengt u elke donderdag een weekrapport met de nieuwste interessante sprokkels over DAB+. Over de grote(re) digitale radio-ontwikkelingen blijven we schrijven ‘as it happens’.

Duitsland: Federale rechter beslist over tweede Bundesmux

In Duitsland zal het Bundesverwaltungsgericht (BVerwG) – het hoogste Federale Administratieve Hof – het reeds lang aanslepende geschil beslechten over de toewijzing van de tweede federale mux. De volledig commerciële “2. DAB+ Bundesmux” werd, zoals bekend, in juni 2017 aan Antenne Deutschland toegewezen, maar de gevolgde procedure wordt juridisch betwist door concurrent DABP (Digital Audio Broadcasting Platform), een bedrijf van voormalig autoracer en vastgoedmagnaat Steffen Göpel. In mei van dit jaar besliste de administratieve rechtbank van Leipzig dat de procedure moet worden overgedaan.

De beide operatoren en ook de SLM, de Saksische mediaregulator die instond voor de toewijzingsprocedure, bereikten nu overeenstemming om, in plaats van eerst de normale (lagere) beroepsmogelijkheden uit te putten, rechtstreeks te kiezen voor een ‘Sprungrevision’ bij het Bundesverwaltungsgericht. Dat hof staat erom bekend dat het relatief snel – zes tot acht maand – uitspraak doet in netelige administratieve procedures. De beslissing zal dan definitief zijn.

Als Antenne Deutschland de procedure wint, dan zal die uiteindelijk van start kunnen gaan met de mux, in het andere geval moet de toewijzing worden overgedaan. In dit laatste geval valt Antenne Deutschland echter uit de boot. Dit consortium bestaat uit Media Broadcast en Absolut Radio. Zij waren oorspronkelijk twee van de vier kandidaten, maar ze beslisten – pas na het afsluiten van de inschrijvingen – om samen in consortium te gaan. In Duitsland is dit soort herzieningen na de deadline theoretisch mogelijk “met instemming van de partijen”. De complexe juridische vraag is of ook de overige kandidaten al dan niet vooraf hun instemming hadden moeten geven. Bij de Saksische mediaregulator zijn als gevolg van deze heikele kwestie al enkele koppen gerold.

Zuid-Afrika: DAB+ testen wordt verlengd

De Brixton Tower in Pretoria

In Zuid-Afrika wordt de proef met DAB+, die normaal zou aflopen op 15 november, verlengd met zes maanden. De huidige proeven zijn de derde fase van een reeks testen van de Zuid-Afrikaanse overheid om na te gaan of DAB+ een haalbare kaart is voor het land. De huidige proef startte op 15 maart 2019. De licentie werd door de National Association of Broadcasters (NAB) aan de openbare omroep SABC gegeven. Er zijn twee zenders actief: een in Johannesburg (5 kW) op de Brixton Tower en de andere in Pretoria (10 kW), allebei in het blok 13F (239,2 MHz).

In Johannesburg werd het vermogen een tijdje geleden teruggebracht tot 5 kW omdat op 10 kW interferentie optrad met sommige analoge tv-zenders die momenteel ook nog opereren in deze band III. Zuid-Afrika worstelt nog steeds met de overstap van analoge naar digitale tv, reden waarom voor DAB+ test werd geopteerd voor een frequentie in de hoogste (vrije) uithoek van band III. De officiële frequentieruimte voor DAB+ is in Zuid-Afrika beperkt tot de band 214 MHz tot 230 MHz, maar die is dus nog niet in gebruik. Digitaal en analoog in dezelfde band steken is wellicht niet de beste optie. In tegenstelling tot FM, gebruikt DAB+ reflecties in zijn voordeel, terwijl bij FM de reflectie van gebouwen zorgt voor een signaalvervorming.

De huidige mux biedt plaats aan 24 radiostations, gaande van 40 tot 64 kbp/s. Een derde van de capaciteit is toegewezen aan gemeenschapsradio’s. De deelnemende stations hoeven geen huur te betalen voor de mux, ze betalen enkel de kosten voor het aanleveren van hun signaal. Zuid-Afrika kijkt voor DAB+ niet naar Europa, maar eerder naar het succesvolle Australische voorbeeld. Beide landen laten zich topografisch namelijk goed vergelijken.

De Australiërs adviseerden Zuid-Afrika overigens om de proefperiodes beter op elkaar te laten volgen, zonder telkens de zenders uit te schakelen. In Zuid-Afrika verliepen acht maanden van stilte tussen het einde van de tweede proefperiode en de start van de derde. In die periode bleef de apparatuur onbeheerd en moest een geleende mux worden terugbezorgd. De nieuwe proef startte daardoor met verouderde software, omdat er geen budget was voor de nieuwe superieure codec van Fraunhofer. Het Duitse instituut gaf uiteindelijk toch twee licenties.

Azerbeidzjan: eerste DAB+ testen

Azerbeidzjan is het volgende land in het rijtje dat vanaf nu DAB+ heeft. Het land aan de Kaspische Zee is afgelopen week gestart met de eerste testuitzendingen in de hoofdstad Bakoe en het schiereiland Apsjeron, goed voor een bereik van ongeveer drie miljoen inwoners. De Television Radio Broadcasting and Satellite Communication Production Unity maakt gebruik van een zender van 1 kW van het Italiaanse Syes die werd opgesteld in het 310 meter hoge Baku TV Tower Complex (klik op de foto om te vergroten). Er worden getest met 12 radiokanalen in het blok 11B. De testen waren eerder aangekondigd in het Action Plan 2019 van het ministerie van Transport, Communicatie en Technologie.

Tsjechië: vakscholen leren over DAB+

DAB+ in de markt zetten, daar komen heel veel aspecten bij kijken, ook vorming. In Tsjechië heeft de openbare omroep RTI cz sinds enkele maanden een twee uur durend gastcollege waarmee het vooral middelbare vakscholen in het land aandoet. De studenten krijgen uitleg over technische materies als frequenties, een digitale multiplex, het verschil tussen analoge en digitale radio, de (markt)situatie in Tsjechië en in het buitenland, plus uiteraard enkele demo’s van DAB+ ontvangers. Het scholenproject is ook bedoeld om bij te dragen tot de mediageletterdheid van de jongeren.

DX’en met DAB+: zender haalt 450 km

DX’en – het proberen ontvangen van radiostations op heel verre afstand – breekt ook meer en meer door in DAB+. Zeker in deze tijd van het jaar kun je dankzij een weerfenomeen dat temperatuurinversie heet regelmatig radiozenders op uitzonderlijk grote afstanden ontvangen, zowel digitaal als analoog. Zo slaagde de Tsjechische radiojournalist Lukáš Polák er op 14 en 15 september in om de mux van de Duitse SWR uit Baden-Württemberg (blok 8D) te ontvangen in Praag. Het ging specifiek om de 10 kW-zender in Raichberg, ten zuiden van Stuttgart, op 450 km van Praag. De exacte zenderidentificatie gebeurde met QIRX-software, verbonden met een USB SDR-tuner. Elke zender heeft immers een unieke TII-code die je via die software kunt uitlezen. De SWR bevestigde de ontvangstmelding zowaar met een QSL-rapport

Duitsland: SWR, rbb en WDR breiden DAB+ uit

Onze DAB-touristique brengt ons deze week naar Alf en Bullay, twee Duitse dorpjes in de Moezelstreek (Rijnland-Palts). Ze zijn toeristisch vooral gekend van de 314 meter lange Doppelstockbrücke (dubbeldekkersbrug) over de Moezel, tussen Alf (linkeroever) en Bullay (rechteroever). Het is een in Duitsland unieke brugconstructie waar treinen (bovenaan) en auto’s (onderaan) gelijktijdig de rivier oversteken. De brug bestaat sinds 1879 en werd in 1947 heropgebouwd, nadat die in 1945 werd verwoest door een Amerikaanse luchtaanval.

Gisteren nam de SWR (Südwestrundfunk, de publieke omroep van de Duitse deelstaten Baden-Württemberg en Rijnland-Palts) DAB+ in gebruik op de zendersite Alf Bullay (blok 8A). Vandaag wordt ook de zender Idar-Oberstein Hillschied aangezet. Beide zenders zullen de ontvangst in de Moezelvallei gevoelig verbeteren vanaf de grens met Saarland tot Kirn. Later dit jaar volgen in Rijnland-Palts nog de zendersites Bad Münster, Diez/Lahn en Zweibrücken en wordt het zendvermogen opgedreven in Haardtkopf en Kaiserslautern. In 2020 komen er nog eens zes zenders bij. Voor Baden-Württemberg liggen de locaties Brandenkopf, Memmingen, Mühlacker en Wertheim op schema in 2019.

Ook de rbb, de Rundfunk Berlin-Brandenburg, kondigt voor 2020 extra zendersites voor DAB+ aan in Belzig, Templin, Herzberg en Berlin-Rudow. Die laatste locatie, in het zuiden van de Duitse hoofdstad, wordt gepland voor de Brandenburg Mux (blok 10B) van de RBB en zal de grote luchthaven van Schönefeld van dekking voorzien. De mux bevat 7 kanalen van de RBB zelf en 8 private kanalen.

Ook de WDR, de ARD-omroep voor Noordrijn-Westfalen, nam afgelopen week DAB+ in gebruik op de zendersite Hochsauerland (blok 11D), goed voor verbeterde dekking in de regio’s Eslohe en Schmallenberg. De WDR bereidt ook DAB+ voor op de zendersites Höxter, Hallenberg en Warbung.

DAB+ weekrapport index

In het DAB+ weekrapport brengen we u een breed spectrum aan nieuwtjes uit diverse landen, nieuwe toestellen, software en regulering. Hier vindt u een overzicht over welke landen en onderwerpen al aan bod kwamen in de verschillende edities. Als u nog iets specifieker zoekt, gebruik dan de zoekfunctie van RadioVisie in de menubalk: Australië (4, 9, 15, 19, 29, 41) – Azerbeidzjan (33) – Denemarken (5, 12, 26, 31, 32) – Duitsland (3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 18, 20, 22, 23, 24, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 38, 39, 40, 41) – Finland (37) – Frankrijk (1, 2, 6, 8, 9, 10, 12, 16, 17, 18, 21, 22, 23, 25, 26, 29, 32, 34, 41) – Griekenland (8) – Ierland (26, 29, 35, 38) – Iran (20) – Italië (2, 3, 6, 8, 9, 13, 21, 25, 28, 30, 36, 41) – Koeweit (20) – Kroatië (37, 40) – Malta (31) – Nederland (1, 3, 5, 30, 35) – Noord-Macedonië (25) – Noorwegen (4, 9, 11, 27, 32) – Oostenrijk (11, 13, 14, 17, 18, 19, 24, 31, 36, 38) – Polen (5, 9, 15, 17, 24, 25, 32, 37) – Servië (6, 40) – Slovenië (17, 27, 32) – Spanje (7, 10, 15, 20, 27, 28, 29, 30, 41) – Thailand (1, 7) – Tsjechië (3, 15, 19, 25, 26, 31, 32, 33, 34, 35, 39) – Tunesië (32) – Turkije (7) – Verenigd Koninkrijk (2, 7, 12, 15, 16, 19, 20, 21, 24, 26, 27, 28, 30, 35, 37, 39) – Verenigde Arabische Emiraten (20) – Vietnam (7, 30) – Wallonië (22, 36, 40) – Wit-Rusland (7, 11) – Zuid-Afrika (33) – Zweden (3, 22, 40) – Zwitserland (2, 4, 8, 12, 13, 14, 16, 28, 31, 38) – DAB+ goes DX (33, 34) – Nieuwe DAB+ toestellen (2, 3, 5, 6, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 23, 24, 29, 30, 36, 38, 39, 40, 41) – DAB+ in auto’s (10, 11, 12, 16, 26) – Hardware (9, 18, 29) – Software (8, 9, 11) – WorldDAB (4, 9, 20, 28, 32, 36)

Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

DAB+ Rapport: UK, Denemarken, Polen, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Kroatië

• Groot-Brittannië: vergunningen nationale muxen verlengd • Kanaaleilanden: privéradio's nu ook op Alderney • Denemarken: Lees verder

DAB+ rapport: Saarland, Berlijn, WorldDAB, Polen, Tsjechië

• Saarland: Private mux start op 15 november • Berlijn: verschuivingen in de digitale ether Lees verder

DAB+ rapport: Noorwegen, Polen, Duitsland, Kroatië

• Noorwegen: lokale radio's blijven tot 2031 op FM • Polen: uitbreiding DAB+ Polskie Radio Lees verder

DAB+ rapport: Noordrijn-Westfalen, Thüringen, Nederland, Luxemburg

• Noordrijn-Westfalen: private landelijke DAB+ start op 29 oktober • Thüringen: landelijke DAB+ start nog Lees verder

DAB+ rapport: Saksen, Litouwen, Oostenrijk, Ierland, Slowakije

• Bij de hergeboorte • Saksen krijgt landelijke en regionale DAB+ • Litouwen: Publieke omroep Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-10

• Saarland: nog meer problemen voor landelijke mux • GatesAir maakt Maxiva-zenders geschikt voor DAB+ Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-09

• Duitsland: samenstelling tweede Bundesmux eind juni bekend • Nederland: kandidaturen verwacht voor 22 lokale Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-08

Zweden: Bauer Media start met DAB+ in de zomer Parijs: Iconische dance-radio keert terug in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx