fbpx

RadioVisie

 • .
  .

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (30)

 • UK: DAB+ is de goedkoopste uitzendvorm
 • Nederland: nieuwe DAB+ testvergunningen voor (sommige) lokale omroepen
 • Italië: 19 programma’s in DAB Italia
 • Duitsland: Divicon Media en Media Broadcast werken samen in Saarland
 • Duitsland: Hamburg krijgt tweede private DAB+
 • Vietnam: nieuwe testen in DAB+
 • TechniSat Digitradio 4C: helemaal ‘Made in Germany’
 • Tenerife: effe muxje testen (video)

RadioVisie brengt u elke donderdag een weekrapport met de nieuwste interessante sprokkels over DAB+. Over de grote(re) digitale radio-ontwikkelingen blijven we schrijven ‘as it happens’.

UK: DAB+ is de goedkoopste uitzendvorm

DAB+ is de goedkoopste en meest efficiënte manier om radio te verspreiden. Dat zei de Britse engineering-dienstverlener Arqiva tijdens een presentatie op de IBC-beurs in Amsterdam afgelopen weekend. Arqiva vergeleek voor de radiostations in Londen de reële kostprijs van FM, DAB+ en IP-streaming. Als benchmark werd daarbij de werkelijke kostprijs per gelijke luisteraar bij een gelijke luisterduur genomen bij een (aangenomen) marktaandeel van 5 procent.

Het resultaat verraste experts nauwelijks: analoge radio is veruit het duurste distributiekanaal met een kostprijs van 0,0012 euro per uur en per bereikte luisteraar. DAB+ (aan 48 kbp/s) komt in deze statistiek uit op 0,0004 euro en internetradio op 0,0005 euro. De IP-prijs is hier overigens berekend op de goedkoopste provider (marktprijzen schommelen tussen 0,02 en 0,08 pond per verzonden GB). Het onderzoek wijst er ook op dat met een toenemend aantal luisteraars, de kosten van IP-streaming stijgen, terwijl ze ongewijzigd blijven op FM en DAB omdat het klassieke uitzendtechnologieën zijn. De link naar de presentatie (in powerpoint) van Arqiva op IBC vind je hier. Ter info: een plekje op deze Londense mux (8 zenders, bereik 4,5 miljoen inwoners) kost jaarlijks 32.000 Britse pond (36.000 euro of 3.000 euro per maand)

Nederland: nieuwe DAB+ testvergunningen voor (sommige) lokale omroepen

Het Nederlandse ministerie EZK (Economische zaken en Klimaat) zal pas vanaf januari een aantal streekomroepen opnieuw een testvergunning geven voor DAB+. De frequenties die nu al beschikbaar zijn in laag 6 zullen daarbij worden vrijgegeven. Onder meer de NLPO (Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) had hier op aangedrongen. Eerder beloofde het ministerie die testvergunningen al dit najaar ter beschikking te stellen, maar het duurt dus blijkbaar allemaal iets langer. Het zal in elk geval om een beperkt aantal omroepen in een beperkt aantal gebieden gaan. Zoals bekend komen de benodigde frequenties van die laag 6 pas vanaf 2022 volledig ter beschikking. Het Agentschap Telecom moet die frequenties eerst nog internationaal coördineren. De tijdelijke vergunningen moeten de wachttijd van twee jaar wat compenseren.

Lees ook: Nederland: Live radio houdt stand, digitaal groeit (video)

Italië: 19 programma’s in DAB Italia

In de nationale private mux DAB Italia is een 19de programma toegevoegd. Het gaat om het nieuwsprogramma RR News, een zusterstation van Radio Radicale, dat op dezelfde mux zit. Radio Radicale zond eerder uit met 96 kbp/s en het station heeft die capaciteit nu opgesplitst in twee keer 48 kbp/s (zoals ook de BRF deed in Wallonië met BRF1 en BRF2). In Italië, net als in het Verenigd Koninkrijk, is 48 kbp/s de overheersende standaard geworden. In Duitsland is dat 72 kbp/s en in Frankrijk 88 kbp/s.

Radio Radicale is het officiële radiostation van de Italiaanse Radicale Partij, die onpartijdigheid en professionalisme zeer hoog in het vaandel draagt. Het station stond in 1975 en 1976 mee aan de wieg van een succesvolle Italiaanse beweging voor vrije radio en draait zonder commerciële advertenties (er draaien wel niet-commerciële boodschappen). De zender wordt gedeeltelijk gefinancierd door de partij, maar de Italiaanse regering financiert de omroep voor het uitzenden van de parlementaire zittingen, al gebeurt de verlenging vaak met (politieke) horten en stoten. Daarnaast worden belangrijke rechtszaken uitgezonden, net als alle Italiaanse politieke partijconventies, van uiterst rechts tot uiterst links. De resterende zendtijd wordt gebruikt voor actualiteitsprogramma’s.

Duitsland: Divicon Media en Media Broadcast werken samen in Saarland

In de kleinste Duitse deelstaat Saarland gaan de zender- en platformoperatoren Divicon Media en Media Broadcast samenwerken om de nationale DAB+ voor de deelstaat (gepland in blok 11C) uit te rollen. Beide operatoren kandideerden aanvankelijk elk apart, maar na een procedure van onderling overleg werd een compromis bereikt. Divicon Media krijgt nu de licentie voor tien jaar, maar het zenderpark zal in de praktijk worden verzorgd door Media Broadcast. Dit samenwerkingsmodel kon zowel de deelnemende radiostations als de LMS (de mediaraad van Saarland) overtuigen. Uwe Conradt, directeur van de LMS, heeft het hier zelfs over een “rolmodel” voor de andere deelstaten.

De toewijzing is theoretisch nog voorwaardelijk. Divicon Media moet tegen uiterlijk 14 november juridisch bindende individuele contracten kunnen voorleggen met de (voorlopig 10) erkende stations. Het gaat om bigFM Saarland, CityRadio Saarland, Classic Rock Radio, Kraftpaket – das Radio, Krix.fm – Radio für dich, KuschelFM, Lulu FM, Radio Salü, Saarfunk 1 en Saarfunk 2. De operatoren hebben vanaf de kennisgeving van de toewijzing uiterlijk zes maanden om de mux in gebruik te nemen. Er komt ook een procedure om de nog resterende vrije capaciteit toe te wijzen. In Divicon Media is het Nederlandse Broadcast Partners een minderheidsaandeelhouder.

Duitsland: Hamburg krijgt tweede private DAB+

De Heinrich-Hertz-Turm

Omdat de private DAB+ multiplex “Hamburg K11C” goed gevuld is met 16 radioprogramma’s en andere radio-omroeporganisaties blijkbaar belangstelling tonen voor distributie via DAB+ in de regio Hamburg, overweegt de media-autoriteit MA HSH (Medienanstalt Hamburg/Sleeswijk-Holstein) om een tweede multiplex te lanceren. Dat verklaarde Thomas Fuchs, directeur van MA HSH tijdens de IFA-beurs in Berlijn. De aanbesteding zou in de eerste helft van 2020 kunnen plaatsvinden.

In het kader van onze DAB-touristique: de bestaande Hamburgse mux wordt uitgezonden vanop de 279 meter hoge Heinrich-Hertz-Turm, de Telemichel in de lokale volksmond (klik op de foto om te vergroten). Ook de antennes van de Bundesmux DR Deutschland (5C) en de mux van de plaatselijke NDR (7A) bevinden zich op dezelfde toren. Daarnaast zijn er 10 FM-zenders en 7 muxen in DVB-T2. De bouw van de televisietoren gebeurde tussen 1966 en 1968. Het is de zesde hoogste in Duitsland. Het uitkijkplatform op 124 meter is sinds 2001 gesloten voor het publiek, maar het zou heropenen in 2023.

Vietnam: nieuwe testen in DAB+

Ook in het Verre Oosten volgt men de Europese avonturen van DAB+ met interesse. In Vietnam starten nog voor het eind van dit jaar nieuwe testuitzendingen in DAB+ in de steden Hanoi en Ho Chi Minh. Eerder dit jaar waren er al korte testen. Die testen worden nu verder uitgebreid. De Vietnamese telecomoperator Emico sloot hiervoor een contract met het Noorse Paneda, dat zijn head-end systeem mag leveren. Datzelfde head-end systeem wordt trouwens ook in Vlaanderen gebruikt door Norkring. De nieuwe testmux zal 18 kanalen tellen.

TechniSat Digitradio 4C: helemaal ‘Made in Germany’

DAB+ toestellen komen voor meer dan 90 procent van de Aziatische markt. Dat mag u niet echt verbazen. In de meeste gevallen worden ze geproduceerd in China door zogenaamde OEM-fabrikanten. Dat verklaart meteen waarom je identiek ogende modellen onder verschillende labels terugvindt, zelfs bij bekende fabrikanten. Het Duitse TechniSat, met zetel in Eifler, is in Duitsland de comfortabele nummer 1 in de verkoop van DAB+ met een marktaandeel van dik 30 procent (bron: idealo.de). Ook bij ons in België en Nederland zijn dat intussen goed verkochte modellen, maar er zijn in onze lage landen voor DAB+ momenteel nog geen cijfers met precieze marktaandelen van de merken.

Ook het gros van de modellen van TechniSat is van Aziatisch fabricaat, maar sinds 2017 heeft het bedrijf een aparte lijn die mit gründlichkeit volledig ‘Made in Germany’ is: ontwikkeld in Dresden en geproduceerd in Schöneck. Je had in deze lijn eerder al de Digitradio 1, 2, 2S en 3 en nu is er het nieuwe model 4C, kostprijs 179 euro (retail) en verkrijgbaar in twee kleuren. Het toestel heeft DAB+, FM en Bluetooth aan boord en bevat twee stereoluidsprekers van 10 Watt van het Duitse ELAC. De equalizer komt met een reeks ingebouwde voorinstellingen per muziekgenre. Er is een kleurendisplay (2,8 inch, dimbaar) die albumhoezen en extra info meegeeft. De bediening gebeurt via twee grote instelknoppen aan de voorkant van het apparaat of een meegeleverde afstandsbediening. Het toestel heeft ook de nodige timerfuncties.

Tenerife: muxje testen

Als uitsmijter nog een filmpje. Op YouTube werd deze week een demo online gezet van de (Engelstalige) mux die intussen al een kleine drie weken geleden in het zuiden van Tenerife werd gelanceerd op initiatief van Coast FM. De mux bevat 2 kanalen in DAB en zes in DAB+, waarvan twee als een test worden aangegeven. Voor de geïnteresseerden: de app die in dit clipje wordt gebruikt is welle.io. Die app werkt, vanwege de zeer hoge geheugenvereisten, vrijwel enkel op high-end smartphones. Uiteraard heb je ook een rtl-sdr stick nodig om deze app aan de praat te krijgen.

DAB+ weekrapport index

In het DAB+ weekrapport brengen we u een breed spectrum aan nieuwtjes uit diverse landen, nieuwe toestellen, software en regulering. Hier vindt u een overzicht over welke landen en onderwerpen al aan bod kwamen in de verschillende edities. Als u nog iets specifieker zoekt, gebruik dan de zoekfunctie van RadioVisie in de menubalk: Australië (4, 9, 15, 19, 29, 41) – Azerbeidzjan (33) – Denemarken (5, 12, 26, 31, 32) – Duitsland (3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 18, 20, 22, 23, 24, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 38, 39, 40, 41) – Finland (37) – Frankrijk (1, 2, 6, 8, 9, 10, 12, 16, 17, 18, 21, 22, 23, 25, 26, 29, 32, 34, 41) – Griekenland (8) – Ierland (26, 29, 35, 38) – Iran (20) – Italië (2, 3, 6, 8, 9, 13, 21, 25, 28, 30, 36, 41) – Koeweit (20) – Kroatië (37, 40) – Malta (31) – Nederland (1, 3, 5, 30, 35) – Noord-Macedonië (25) – Noorwegen (4, 9, 11, 27, 32) – Oostenrijk (11, 13, 14, 17, 18, 19, 24, 31, 36, 38) – Polen (5, 9, 15, 17, 24, 25, 32, 37) – Servië (6, 40) – Slovenië (17, 27, 32) – Spanje (7, 10, 15, 20, 27, 28, 29, 30, 41) – Thailand (1, 7) – Tsjechië (3, 15, 19, 25, 26, 31, 32, 33, 34, 35, 39) – Tunesië (32) – Turkije (7) – Verenigd Koninkrijk (2, 7, 12, 15, 16, 19, 20, 21, 24, 26, 27, 28, 30, 35, 37, 39) – Verenigde Arabische Emiraten (20) – Vietnam (7, 30) – Wallonië (22, 36, 40) – Wit-Rusland (7, 11) – Zuid-Afrika (33) – Zweden (3, 22, 40) – Zwitserland (2, 4, 8, 12, 13, 14, 16, 28, 31, 38) – DAB+ goes DX (33, 34) – Nieuwe DAB+ toestellen (2, 3, 5, 6, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 23, 24, 29, 30, 36, 38, 39, 40, 41) – DAB+ in auto’s (10, 11, 12, 16, 26) – Hardware (9, 18, 29) – Software (8, 9, 11) – WorldDAB (4, 9, 20, 28, 32, 36)

Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)


TVV Sound

Meer DAB+ Weekrapporten

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in dab+, duitsland, groot-brittannië, nederland
Eén eeuw radio, 100 jaar geschiedenis – 13

Het is vandaag 19 september… 1976 (audio)

Blad 270: RTBF, BP, gazet en de Warmste Week (video)

Radio Caroline heeft (eindelijk) haar eigen ‘bijbel’ (video)

Het radiodagboek van 18 september – 261 (video)

Blad 269: Audioboeken, herfstlijst & columnisten (video)

Sluiten