RadioVisie

  • .
    .

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (29)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

  • Duitsland: DAB+ beleeft momentum
  • Australië: kaap van vijf miljoen toestellen gerond
  • Duitsland: Stilte over tweede Bundesmux
  • Frankrijk: aftellen naar start DAB+ in Rouen en Le Havre
  • (Alweer) nieuwe piraatmuxen in Gran Canaria en Dublin
  • Sangean lanceert eigen DAB+ adapter
  • Noorwegen: EMC-filter bant LED-storing uit DAB+ autoradio

RadioVisie brengt u elke donderdag een weekrapport met de nieuwste interessante sprokkels over DAB+. Over de grote(re) digitale radio-ontwikkelingen blijven we schrijven ‘as it happens’.

Duitsland: DAB+ beleeft momentum

Volgens het maandag uitgebrachte « Digitalisierungsbericht der Medienanstalten 2019 » zijn er in Duitsland nu 14,6 miljoen DAB+ toestellen verkocht. Dat is 2,8 miljoen stuks meer dan in 2018 en meteen ook de sterkste groei sinds deze cijfers in 2013 voor het eerst werden gemeten. Het gaat momenteel om 8 miljoen toestellen voor huishoudelijk gebruik (+ 600.000 tegenover 2018) en 6,6 miljoen in de auto (+ 2,2 miljoen). Op dit moment heeft 14,6 procent (oftewel 1 op 7) van alle Duitse voertuigen DAB+ aan boord. Bij de nieuwe auto’s komt 1 op 2 nu al met DAB+, in de meeste gevallen nog wel met een meerprijs, al duidt het erop dat de automerken – in afwachting van de feitelijke EECC-verplichting – steeds nadrukkelijker meegaan in de nieuwe digitale (auto)radio.

Het aantal Duitse huishoudens met minstens één DAB+ steeg van gemiddeld 17 procent in 2018 tot 22,7 procent in 2019. Ruim 9 miljoen Duitse huishoudens hebben nu minstens één DAB+, 2 miljoen meer dan in 2018. In absolute cijfers gaat om bijna 17 miljoen Duitsers (14+) die momenteel al toegang hebben tot DAB+, 4,1 miljoen meer dan in 2018. Dat is bijna een kwart van de Duitse bevolking van 14 jaar en ouder.

Het aandeel van de digitale etherradio steeg in alle 16 Duitse deelstaten. Beieren blijft de voorloper met nu al 29,7 procent, gevolgd door Saksen met 25,7 procent en Baden-Württemberg met 23,9 procent. Opmerkelijk is de sterke stijging in de deelstaten die in verhouding achterblijven op vlak van de uitrol van DAB+. In Nedersaksen en Bremen gaat het aantal huishoudens met DAB+ op een jaar tijd van 14,3 naar 21,9 procent en in Noordrijn-Westfalen van 14,7 tot 22 procent. Ook opmerkelijk is dat de stadstaat Berlijn-Brandenburg onderaan bengelt en slechts een stijging van 16,2 naar 17 procent laat optekenen, hoewel je daar als luisteraar op DAB+ al een enorme keuze hebt aan radiostations.

De bevraging gebeurde in mei en juni via 7.500 interviews. Het ganse rapport, dat voor de tweede keer als een aparte publicatie verschijnt, kun je hier downloaden in een pdf.

Australië: kaap van vijf miljoen toestellen gerond

Ook uit Australië zijn er nieuwe cijfers over het aantal verkochte DAB+ toestellen. Op het einde van het tweede kwartaal van 2019 lag het totaalcijfer op 5,2 miljoen toestellen, waarvan 2,67 miljoen huishoudelijke en 2,57 miljoen autoradio’s. Dat is een stijging met ruim een half miljoen op een half jaar, waarvan 400.000 autoradio’s. In Australië hebben nu 73 procent van alle nieuwe voertuigen standaard DAB+ aan boord. De laatste maanden gingen in Canberra, Hobart en Darwin extra muxen van start. In Australië is er nu DAB+ in de acht grootste steden, maar de volgende vijf jaar komt er ook een uitrol in vijftien regionale markten. Gold Coast (nabij Brisbane) en Mandurah (nabij Perth) staan als eerste gepland. De mux in Mandurah start met een testvergunning op 21 oktober in blok 8C. De andere op termijn geplande markten zijn Albury, Bathurst, Bundaberg, Cairns, Cooma, Dubbo, Goulburn, Newcastle, Lithgow, Murwillumbah, Sale, Sunshine Coast en Warragul.

Duitsland: stilte over de tweede Bundesmux

In de rand van de IFA-beurs in Berlijn vernam de Duitse website SatelliFax dat er voorlopig nog geen schot komt in de rechtszaak om de tweede DAB+ Bundesmux. De administratieve rechtbank van Leipzig heeft het vonnis nu overgedragen aan de betrokken partijen en het document wordt momenteel onderzocht. Het is zo goed als uitgesloten dat Antenne Deutschland de mux nog dit jaar in de ether brengt. Als alle partijen akkoord gaan om alle tussenstappen over te slaan, dan kan de federale administratieve rechtbank zich al volgend jaar uitspreken over het geschil, maar voorlopig is dat akkoord er nog niet. Als deze federale administratieve rechtbank het vonnis van de administratieve rechtbank van Leipzig bevestigt, kan het nodig zijn dat de hele aanbestedingsprocedure moet worden overgedaan, wat de start van de tweede federale mux nog eens tot twee jaar kan vertragen.

Frankrijk: aftellen naar start DAB+ in Rouen en Le Havre

In het Franse Normandië starten begin oktober de vier regionale muxen voor Rouen en Le Havre. Een precieze datum voor de start is er nog niet, maar de technische uitrol door operator Grand Ouest  Mux is volop bezig, zoals blijkt uit foto’s die verschijnen op de Facebookpagina DAB Radio Normandie. Ook de eerste testuitzendingen werden woensdag gerapporteerd. Oorspronkelijk was de start voor begin september aangekondigd. De multiplex Rouen étendu (10A) zal met 13 stations van bij de start volzet zijn. Voor de twee lokale muxen voor Rouen (9C en 10C) zijn er momenteel telkens 9 erkenningen. De enige lokale mux voor Le Havre (10D) is met 13 stations eveneens volzet. In totaal zijn 31 radiostations betrokken in de opstart van deze vier muxen, waaronder enkele nieuwe stations en stations die in deze regio niet te ontvangen zijn op FM. Voor de nog resterende plaatsen loopt momenteel een nieuwe bevraging.

Nieuwe piraatmuxen in Gran Canaria en Dublin

https://www.facebook.com/Freedabireland/videos/2581005118824139/

Er zijn afgelopen week alweer twee nieuwe piraatmuxen opgedoken, eentje in Gran Canaria en eentje in de Ierse hoofdstad Dublin. In Gran Canaria gaat het inhoudelijk om een gelijkaardige mux als die in Tenerife, waarover we vorige week berichtten. De mux heet AirwaveDAB GC en opereert in blok 5A. Dat betekent dat er op Gran Canaria nu al twee piraatmuxen actief zijn, eentje van Nederlands/Duitse initiatiefnemers en eentje van Engelse (Ierse?) origine.

De nieuwe piraatmux in Dublin heeft dezelfde initiatiefnemer als die in Cork (FreeDAB) en opereert sinds 7 september in blok 5D. Overigens zijn de piraatmuxen in Cork en Dublin sinds 9 september volledig overgeschakeld naar DAB+. Op 9 september werden op de mux in Dublin al twaalf stations geteld, waaronder een aantal internetradio’s “die van niets weten”. Overigens is dinsdag in Cork ook de mux EirDAB opnieuw in de ether gegaan. Begin augustus liep de testvergunning af en verdween de mux uit de ether. Mogelijk is er intussen een verlenging toegestaan. Deze mux telt zes kanalen.

Voor wat de Canarische eilanden betreft dient wel vermeld dat de wettelijkheid van de muxen zich minstens in een grijze zone situeert. De eilanden zijn grotendeels onafhankelijk van het Spaanse vasteland en ze hebben geen mediawetgeving en geen officieel frequentieplan. Een zendvergunning kun je, net zoals een gewone radioamateur, gewoon aanvragen bij de lokale autoriteiten. Dat leidde doorheen de jaren tot chaotische situaties, vooral op FM. In 2011 was er een eerste poging om officiële licenties uit te reiken, waarbij toen alle Duitse vakantieradio’s hun frequenties verloren. Die poging liep echter faliekant af toen er heel wat corruptie naar boven kwam bij de frequentietoewijzing. Sindsdien is er geen nieuwe poging geweest.

Sangean lanceert eigen DAB+ adapter

Auto-adapters voor DAB+ vind je meestal enkel bij een beperkt aantal gespecialiseerde merken (Pure, Albrecht, Tiny Audio), maar het Zuid-Koreaanse Sangean komt nu als eerste bekende merk op de markt met de GoTune 200. De adapter, die zowel DAB+ als Bluetooth ondersteunt, werd afgelopen week voorgesteld tijdens de IFA-beurs in Berlijn. Voorbestellen kan voor 169 euro, de levering wordt vanaf eind oktober verwacht.

Een adapter is eventueel het overwegen waard als je van plan bent om nog jaren te blijven rijden met uw auto die enkel een analoge radio aan boord heeft. Het belangrijkste nadeel aan deze adapters echter is dat ze geen tweede ingebouwde ontvanger hebben, die tijdens het rijden helpt bij het ongemerkt schakelen tussen multiplexen. Ingebouwde autoradio’s met DAB+ hebben altijd een tweede ontvanger die op de achtergrond ongemerkt meedraait en die overneemt zodra een andere (gelinkte) multiplex een betere ontvangst garandeert.

Noorwegen: EMC-filter bant LED-storing uit DAB+ autoradio

Tot slot nog een uitsmijter voor de meer technisch onderlegde radioamateurs onder de lezers: in Noorwegen is een filter op de markt gekomen om de vermaledijde LED-storing in DAB+ autoradio’s tegen te gaan. De Noorse Akademisk Radioklubb van de universiteit van Trondheim legde deze EMC-filter uitgebreid op de testbank en gaf hem een positieve evaluatie. Hun technisch verslag vind je hier. De filter kost slechts 80 NOK (bijna 8 euro), maar is helaas niet online te koop. Het gaat om een ‘wit product’ van Biltema, een keten van auto-onderdelen die in Noorwegen 57 winkels telt. Geïnteresseerden zullen dus hun relaties in Noorwegen moeten aanspreken om er eentje op de kop te tikken.

DAB+ weekrapport index

In het DAB+ weekrapport brengen we u een breed spectrum aan nieuwtjes uit diverse landen, nieuwe toestellen, software en regulering. Hier vindt u een overzicht over welke landen en onderwerpen al aan bod kwamen in de verschillende edities. Als u nog iets specifieker zoekt, gebruik dan de zoekfunctie van RadioVisie in de menubalk: Australië (4, 9, 15, 19, 29, 41) – Azerbeidzjan (33) – Denemarken (5, 12, 26, 31, 32) – Duitsland (3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 18, 20, 22, 23, 24, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 38, 39, 40, 41) – Finland (37) – Frankrijk (1, 2, 6, 8, 9, 10, 12, 16, 17, 18, 21, 22, 23, 25, 26, 29, 32, 34, 41) – Griekenland (8) – Ierland (26, 29, 35, 38) – Iran (20) – Italië (2, 3, 6, 8, 9, 13, 21, 25, 28, 30, 36, 41) – Koeweit (20) – Kroatië (37, 40) – Malta (31) – Nederland (1, 3, 5, 30, 35) – Noord-Macedonië (25) – Noorwegen (4, 9, 11, 27, 32) – Oostenrijk (11, 13, 14, 17, 18, 19, 24, 31, 36, 38) – Polen (5, 9, 15, 17, 24, 25, 32, 37) – Servië (6, 40) – Slovenië (17, 27, 32) – Spanje (7, 10, 15, 20, 27, 28, 29, 30, 41) – Thailand (1, 7) – Tsjechië (3, 15, 19, 25, 26, 31, 32, 33, 34, 35, 39) – Tunesië (32) – Turkije (7) – Verenigd Koninkrijk (2, 7, 12, 15, 16, 19, 20, 21, 24, 26, 27, 28, 30, 35, 37, 39) – Verenigde Arabische Emiraten (20) – Vietnam (7, 30) – Wallonië (22, 36, 40) – Wit-Rusland (7, 11) – Zuid-Afrika (33) – Zweden (3, 22, 40) – Zwitserland (2, 4, 8, 12, 13, 14, 16, 28, 31, 38) – DAB+ goes DX (33, 34) – Nieuwe DAB+ toestellen (2, 3, 5, 6, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 23, 24, 29, 30, 36, 38, 39, 40, 41) – DAB+ in auto’s (10, 11, 12, 16, 26) – Hardware (9, 18, 29) – Software (8, 9, 11) – WorldDAB (4, 9, 20, 28, 32, 36)

Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

DAB+ Rapport: UK, Denemarken, Polen, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Kroatië

• Groot-Brittannië: vergunningen nationale muxen verlengd • Kanaaleilanden: privéradio's nu ook op Alderney • Denemarken: Lees verder

DAB+ rapport: Saarland, Berlijn, WorldDAB, Polen, Tsjechië

• Saarland: Private mux start op 15 november • Berlijn: verschuivingen in de digitale ether Lees verder

DAB+ rapport: Noorwegen, Polen, Duitsland, Kroatië

• Noorwegen: lokale radio's blijven tot 2031 op FM • Polen: uitbreiding DAB+ Polskie Radio Lees verder

DAB+ rapport: Noordrijn-Westfalen, Thüringen, Nederland, Luxemburg

• Noordrijn-Westfalen: private landelijke DAB+ start op 29 oktober • Thüringen: landelijke DAB+ start nog Lees verder

DAB+ rapport: Saksen, Litouwen, Oostenrijk, Ierland, Slowakije

• Bij de hergeboorte • Saksen krijgt landelijke en regionale DAB+ • Litouwen: Publieke omroep Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-10

• Saarland: nog meer problemen voor landelijke mux • GatesAir maakt Maxiva-zenders geschikt voor DAB+ Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-09

• Duitsland: samenstelling tweede Bundesmux eind juni bekend • Nederland: kandidaturen verwacht voor 22 lokale Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-08

Zweden: Bauer Media start met DAB+ in de zomer Parijs: Iconische dance-radio keert terug in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Eduardo Martínez
Eduardo Martínez
12 september 2019 - 13:26 13:26

Ik zou deze paragraaf willen verduidelijken:

“Met betrekking tot de Canarische eilanden moet er rekening mee worden gehouden dat de legale status van de muxes zich in ieder geval in een grijs gebied bevindt. De eilanden zijn grotendeels onafhankelijk van het Spaanse continent en hebben geen mediawetgeving of frequentieplan officieel “. een gewone radioamateur die gewoon de lokale autoriteiten vraagt, wat in de loop der jaren tot chaotische situaties heeft geleid, vooral in FM, en in 2011 werd een eerste poging gedaan om officiële vergunningen af ​​te geven, dus alle Duitse kerstradio’s ze hadden hun frequenties verloren. Het was echter volkomen belachelijk toen er veel corruptie was in de frequentietoewijzing. Sindsdien zijn er geen nieuwe pogingen geweest. ”

In het geval van de FM was er een groot schandaal onder degenen die de radio-informatie volgen, in het geval van de FM-subsidies. Maar aangezien we het hebben over de DAB / DAB + -radio, wil ik duidelijk maken dat de plannen in dit opzicht al bijna 20 jaar zijn gereguleerd. De toepasselijke wetgeving, op nationaal niveau, wordt gepubliceerd in de zogenaamde “Officiële Staatscourant” (BOE).

Informatie over de Canarische eilanden (hetzelfde als de rest van Spanje) is beschikbaar in BOE 177/1999. Gepubliceerd 07-27-1999. Ref. 1999/16218 ROYAL DECREE 1287/1999, van 23 juli, waarmee het nationale technische plan voor digitale terrestrische geluidsuitzending wordt goedgekeurd.

BOE 177/1999. Gepubliceerd 07-27-1999. Ref. 1999/16218

Artikel 1 vertelt ons: “1. De terrestrische digitale geluidsuitzending wordt beheerd in de volgende frequentiebanden:

a) 195 tot 216 MHz (blokken 8A tot 10D).
b) 216 tot 223 MHz (blokken 11A tot 11D).
c) 1452 tot 1467,5 MHz (LA tot LI-blokken).
d) 1467,5 tot 1492 MHz. “In de laatste bepalingen zijn de punten c) en d) die overeenkomen met” Band L “gewijzigd.

Bijlagen 1 tonen de frequenties die zijn toegewezen aan de Nationale DAB (MF-1 en MF-2), die online kunnen worden geraadpleegd op de officiële BOE-website. In bijlage 2 de netwerken die zijn toegewezen aan de autonomies, inclusief de Canarische eilanden.

De FUE heeft ook een unieke frequentie voor het hele schiereiland, maar verschilt op de Canarische eilanden. En er is ook een verordening voor lokale DAB-radio, wiens wetgeving ik moet zoeken omdat ik deze op dit moment niet binnen handbereik heb. Hoe dan ook, de DAB-radio op nationaal niveau hangt af van de Spaanse regering en de autonomies kunnen concessiewedstrijden doen op regionaal en lokaal niveau.

Let op, ik heb mijn tekst in het Nederlands vertaald met mijn computer. Mijn excuses voor de mogelijke fouten die dit heeft veroorzaakt.

Eduardo Martínez

Eduardo Martínez
Eduardo Martínez
13 september 2019 - 00:03 00:03
Antwoord aan  Eduardo Martínez

De lokale DAB-radio was onderworpen aan planning en de wettelijke bepaling kan worden gepubliceerd in de BOE in de “”Orden de 15 de octubre de 2001 por la que se aprueba la planificación de bloques de frecuencias destinados a la radio digital de ámbito local, en régimen de gestión indirecta, correspondiente al Plan Técnico Nacional de la Radiodifusión Sonora Digital Terrenal. ” ”
Op dat moment was de “Band L” voor de radio nog niet geannuleerd en het was niet de bedoeling dat de DAB + werd uitgevonden.

https://www.boe.es/eli/es/o/2001/10/15/

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx