RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-10

RadioVisie brengt u elke donderdag een weekrapport met de nieuwste interessante sprokkels over DAB+. Over de grote(re) digitale radio-ontwikkelingen blijven we schrijven ‘as it happens’.

Saarland: nog meer problemen voor landelijke mux

In Saarland, de kleinste Duitse deelstaat, duiken alweer nieuwe problemen op voor de geplande landelijke mux. Nu blijkt dat het Bundesnetzagentur (BNetzA), de Duitse federale telecomregulator, er niet in geslaagd is om de belangrijke zendlocatie Saarbrücken-Schoksburg internationaal te coördineren voor het geplande frequentieblok (11C). Voor die zendersite, eigendom van Media Broadcast, was een vermogen van 10 kW voorzien.

Door de onmiddellijke nabijheid van Frankijk en Luxemburg stootte dat blijkbaar op een njet, waardoor het toegestane vermogen voor die site wellicht slechts één kilowatt zal bedragen. “Zelfs niet voldoende om de stad Saarbrücken van een voldoende DAB+ signaal te voorzien”, zegt het Landesmedienanstalt (LMS), de mediaregulator van de deelstaat, in een persbericht. Die LMS gaat nu samen met Staats­kanz­lei des Saar­lan­des het BNetzA benaderen om oplossing te zoeken, mogelijk via een ander frequentieblok.

De uitbating van de mux werd vorig jaar toegewezen aan Divicon Media, dat een partnerschap afsloot met Media Broadcast voor een aantal zendersites, waaronder Saarbrücken-Schoksburg. Divicon slaagde er echter niet tijdig in, ook niet na een verlengperiode, om de nodige contracten met de erkende radiostations voor te leggen. Hoe het daarmee nu verder moet blijft voorlopig onduidelijk.

GatesAir maakt Maxiva-zenders geschikt voor DAB+

De toonaangevende Amerikaanse zenderproducent GatesAir gaat nu ook zijn assortiment Maxiva-zenders geschikt maken voor digitale omroepen. Op de NAB Show 2020 wordt met de VLX-OP-serie de eerste vloeistofgekoelde Maxiva-zenderlijn voor FM- en DAB-radio voorgesteld. Deze hoogrenderende, frequentie-wendbare zenderlijn is zowel geschikt voor low-band VHF (kanalen 2-6), high-band VHF (kanalen 7-13) en DAB/DAB+-radio. De VLX-OP-serie biedt dezelfde softwaregedefinieerde modulaties als de Maxiva VAXTE luchtgekoelde transmitters om wereldwijde analoge en digitale standaarden te ondersteunen.

Net als de Maxiva ULXTE vloeistofgekoelde UHF-transmitters van GatesAir, integreert de VLX-OP-serie redundante, vloeistofkoelingspompen die de door de zender gegenereerde warmte efficiënt verplaatsen naar de buitenkant van gebouwen. De Amerikaanse ingenieurs van GatesAir ontwikkelden de Maxiva VLX-OP in samenwerking met GatesAir Europe, een onlangs overgenomen (Italiaanse) divisie die veel van zijn innovaties naar het bedrijf heeft gebracht.

Kathrein introduceert zijn eerste DAB+-ontvangers

De Duitse groep Kathrein komt voor het eerst op de markt met drie ‘eigen’ DAB+ radiotoestellen. Het in Rosenheim gevestigde Kathrein doet bij de meer technisch onderlegde radiomakers hier vooral een belletje rinkelen voor zijn zendantennes en (wellicht iets minder) voor satelliettechnologie.

De ‘DAB+ 1 mini’ is een mono-tafelradio voor stationair en mobiel gebruik met een ingebouwde luidspreker. Het model ontvangt via FM (met RDS) en digitale radio via DAB/DAB+. Het model heeft een klassieke OLED-tekstdisplay. Extra’s zijn een Bluetooth-functie en een AUX-ingang. Voorts is er een oplaadbare batterij, via een USB A-voeding, goed voor 20 uur muziekplezier. De ‘DAB+ 1 mini’ kost ongeveer 140 euro in de detailhandel.

Kathrein kondigt daarnaast ook de ‘DAB+ 10-toren’ en de ‘DAB+ 100 highline’ aan. De eerste heeft een Bluetooth-luidsprekerbox met ingebouwde internetradio, DAB/DAB+ en FM-ontvangst, een 2,4-inch LCD-kleurendisplay, Bluetooth-functie, een AUX-ingang en toegang tot Spotify, Napster en Deezer.

De DAB + 100 highline heeft een 3,2 inch LCD kleurenscherm, een cd-speler met mp3/wma (met mogelijkheid om te rippen op een sd-kaart), usb-ingang, Bluetooth, een aux-ingang en een audio-uitgang (line-out). Dit model streamt eveneens muziek van Spotify, Napster en Deezer. Deze beide modellen hebben een afstandsbediening inbegrepen en je kunt ze ook beheren via de Undok-app voor Android en iOS.

De drie modellen worden vervaardigd door het Taiwanese Sangean. In feite zijn ze al beschikbaar onder andere merknamen en van andere fabrikanten, zoals Genuine mini DAB +, Revery R4 of Revery R6 van Sangean, al loont het wel de moeite om prijzen te vergelijken, zodra alle drie de Kathrein-modellen op de markt zijn.

Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

DAB+ rapport: Saarland, Berlijn, WorldDAB, Polen, Tsjechië

• Saarland: Private mux start op 15 november • Berlijn: verschuivingen in de digitale ether Lees verder

DAB+ rapport: Noorwegen, Polen, Duitsland, Kroatië

• Noorwegen: lokale radio's blijven tot 2031 op FM • Polen: uitbreiding DAB+ Polskie Radio Lees verder

DAB+ rapport: Noordrijn-Westfalen, Thüringen, Nederland, Luxemburg

• Noordrijn-Westfalen: private landelijke DAB+ start op 29 oktober • Thüringen: landelijke DAB+ start nog Lees verder

DAB+ rapport: Saksen, Litouwen, Oostenrijk, Ierland, Slowakije

• Bij de hergeboorte • Saksen krijgt landelijke en regionale DAB+ • Litouwen: Publieke omroep Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-09

• Duitsland: samenstelling tweede Bundesmux eind juni bekend • Nederland: kandidaturen verwacht voor 22 lokale Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-08

Zweden: Bauer Media start met DAB+ in de zomer Parijs: Iconische dance-radio keert terug in Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-07

Noordrijn-Westfalen: Nederland geeft frequentie eindelijk vrij Italië: DAB Italia is duurste operator, RAI goedkoopste Zwitserland: Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-06

Duitsland: tweede Bundesmux start in september WDR: tien extra DAB+ zenders in 2020 Ierland: piraatmux Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x