RadioVisie

  • .
    .

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-09

RadioVisie brengt u elke donderdag een weekrapport met de nieuwste interessante sprokkels over DAB+. Over de grote(re) digitale radio-ontwikkelingen blijven we schrijven ‘as it happens’.

Duitsland: samenstelling tweede Bundesmux eind juni bekend

Antenne Deutschland, het consortium dat begin september de tweede Bundesmux zal lanceren, heeft het Leipzigse bedrijf National German Radio de opdracht gegeven om de beschikbare capaciteit voor die mux internationaal in de markt te zetten, met als doel “een zo aantrekkelijk mogelijk programmaboeket samen te stellen voor de luisteraar en de reclamemarkt”. Geïnteresseerde spelers kunnen zich uiterlijk deze maand registreren.

Tegen begin juni moet National German Radio zijn conclusies (én de bindende verklaringen van de kandidaten) overmaken aan Antenne Deutschland. Die laatste zal dan eind juni de samenstelling van de mux “2. DAB+ Bundesmux” bekendmaken. Sowieso zal Absolut Radio, een van de twee aandeelhouders in Antenne Deutschland, zelf een aantal producten maken, maar daar wordt geen cijfer opgeplakt. De nieuwe mux zal al van bij de start een dekking hebben van 83 procent van de bevolking, goed voor een potentieel van 67 miljoen Duitsers.

Intussen is ook de eerste – nog voorlopige – informatie beschikbaar over de frequenties voor de tweede federale multiplex. Die is gebaseerd op de locatielijsten voor DAB+ van de Bundesnetzagentur. Het was immers al een tijdje duidelijk dat één landelijk uniform blok (5D) niet mogelijk is. Blok 5D zou wel beschikbaar kunnen worden gemaakt voor een redelijk groot gebied. Aanvullend worden drie frequentieblokken voorzien. Dit zou – onder alle voorbehoud nog – de verdeling kunnen worden:

  • Blok 5D: Sleeswijk-Holstein, Hamburg, Nedersaksen, Bremen, NRW (Oost), Mecklenburg-Voor-Pommeren, Berlijn, Brandenburg, Saksen-Anhalt, Saksen, Thüringen.
  • Blok 8C: Baden-Württemberg (zuidwesten).
  • Blok 9B: NRW (West), Hessen, Baden-Württemberg Noord).
  • Blok 12D: Baden-Württemberg (zuidoosten), Beieren (zuiden).

Nederland: kandidaturen verwacht voor 22 lokale muxen

Het Nederlandse Agentschap Telecom heeft aangekondigd dat lokale publieke of commerciële omroepen vanaf 10 maart licenties voor lokale DAB+-ensembles kunnen aanvragen. De programma-aanbieders kunnen uitzenden in 22 lokale ensembles die begin dit jaar beschikbaar kwamen voor tijdelijke vergunningen tot eind augustus 2022. Per ensemble zijn er zes licenties beschikbaar voor de lokale publieke omroepen en zes voor commerciële omroepen. In de eerste vier weken van de aanvraagtermijn kunnen geïnteresseerde partijen slechts één vergunning per mux aanvragen. Vanaf 7 april kunnen verdere vergunningen per ensemble worden aangevraagd.

Italië verplicht DAB+ ook op mobieltjes

In Italië lijkt de regering vast te houden aan haar plan om DAB+ vanaf volgend jaar toch ook verplicht te maken op mobiele telefoons én smartphones. Die verplichting werd in feite al in 2018 wettelijk vastgelegd, maar de uitvoering werd al verschillende malen uitgesteld, onder zware druk van de telecomoperatoren en smartphoneproducenten. Dat uitstel wordt echter geen afstel, want vorige week besliste de regering dat de verplichting zal ingaan op 1 januari 2021. Het wordt dus een interessante zaak om te volgen, want smartphones en DAB+ waren totnogtoe geen geslaagde combinatie. Al had dat zeker veel te maken met een pertinente onwil vanuit de telecomsector. Italië was begin dit jaar al het eerste EU-land om DAB+ te verplichten in de auto en op alle nieuwe huishoudelijke radiotoestellen.

Polen: Regulator wil niet meer wachten met nationale mux

De Poolse KRRiT start consultaties over de uitrol van een landelijke digitale multiplex, zo meldt de portal Wirtualnemedia.pl. De Poolse mediaregulator wil dat er, na de uitrol van regionale en lokale DAB+ in 34 Poolse steden en regio’s, ook werk wordt gemaakt van de geplande MUX R1 voor landelijke en bovenregionale omroepen. In mei vorig jaar zei de voorzitter van de KRRiT, Witold Kolodziejski, dat de grote analoge omroepen zeker een gereserveerd plekje zouden krijgen in MUX-R1 en MUX-R2. Maar hij merkte daarbij ook op dat ‘ze niet eeuwig zullen wachten’. Ook in Polen proberen de geprivilegieerde grote analoge radiospelers de opkomst van DAB+ liefst zo lang mogelijk uit te stellen.

De mogelijkheid bestaat dus dat de regulator een nieuwe competitie voor landelijke omroepen aankondigt. Dan zouden de landelijke radiostations alleen tot het einde van de analoge radio hun dekking houden, zei hij toen. Enkele omroepen, onder meer Cyfrowy Polsat en Wirtualna Polska, hebben al hun interesse in een landelijk digitaal aanbod, duidelijk gemaakt. De KRRiT zou daaruit besluiten dat het geen zin heeft te wachten met de competitie voor een landelijke commerciële multiplex tot alle competities voor de lokale multiplexen zijn afgerond (die uitrol gebeurt in vier rondes).

Commerciële omroepen, die eerder nogal sceptisch waren over DAB+, zullen dus moeten beslissen of ze al dan niet meestappen in het digitale etherverhaal, zo niet verliezen ze hun gegarandeerd plekje. De oproep voor de MUX R1 zou parallel lopen met de tweede ronde voor de lokale multiplexen.

Heynen

Tsjechië: FM uit tegen 2025?

De Tsjechische regering zegt in een nieuw rapport te streven naar het afschakelen van de FM-band tegen eind 2025. Het rapport werd uitgebracht door de telecomwebsite “datart.cz”. Tsjechië zou dan, na Noorwegen (eind 2017) en Zwitserland (eind 2024) het derde land in Europa worden waar radio nog uitsluitend digitaal zal kunnen geconsumeerd worden. De afschakeldatum valt samen met het einde van de onlangs verlengde FM-licenties voor particuliere radio’s (tot 10 oktober 2025). Een verdere verlenging zou niet meer worden toegestaan, zodat de grote particuliere radiostations eieren voor hun geld zullen moeten kiezen.

Het rapport wordt wel met het nodige scepticisme onthaald, omdat DAB+ momenteel nog een klein marktaandeel heeft in Tsjechië, precies omdat de grote particuliere spelers zich vastklampen aan hun FM-monopolies. De openbare omroep Cesky Rozhlas (CR) zet sinds vorig jaar wel opnieuw volop in op DAB+. De dekking van hun netwerk is eind vorig jaar al uitgebreid naar 80 procent van de bevolking en wordt dit jaar verder verhoogd naar 95 procent. De private radiostations die uitzenden via de twee private operatoren zijn eerder kleinere spelers.

Frankrijk: nieuwe stations op DAB+ in Parijs, Marseille en Nice

In Frankrijk lijkt de geplande massale uitbreiding en reorganisatie van digitale ether in Parijs van start te zijn gegaan. Op 26 februari vonden de eerste wijzigingen plaats in drie ensembles. Lovely en Radio MariaFR zijn opgedoken op RNT Paris 3 (blok 6D). MBS migreerde naar RNT Paris 3 (dit station zat eerder op RNT Paris 6 in blok 11A. Cause Commune is gestart op RNT Associative (blok 9A) en Radio Pitchoun zendt nu uit op RNT Paris 5 (blok 9B).

In Marseille zijn Afrika Radio, KISS FM en Radio MariaFR toegevoegd aan de mux RNT Marseille 3 (blok 7A) en zenden Phare FM en Radio Pitchoun nu uit op RNT Marseille 5 (blok 8D). Voorts is Chante France de nieuwste aanwinst op RNT Nice 1 (blok 11A). Nog in Marseille mag RFI, de wereldomroep van Radio France, binnenkort van start gaan in de digitale ether. Dit internationale nieuwskanaal in 17 talen is al sinds 2018 digitaal te beluisteren in Lille, Lyon en Straatsburg, nadien gevolgd door Parijs. Ook Bordeaux en Toulouse staan de volgende maanden op het programma.

Nieuwe hybride radio met DAB+ van Albrecht Audio

Het Duitse Albrecht Audio brengt met de DR 490 een nieuwe betaalbare hybride radio met een hoogwaardige houten kast op de markt. Het apparaat heeft DAB+, FM en internetradio aan boord en je kunt met Bluetooth muziek streamen vanaf de smartphone of een ander toestel. Het toestel heeft een 2,4-inch kleurendisplay. Opmerkelijk is dat, zelfs als je via FM luistert, de logo’s van de stations in kleur worden weergegeven, als het toestel met het internet verbonden is. De hybride radio heeft voorts een wekker en slaaptimer, een hoofdtelefoonaansluiting en een meegeleverde afstandsbediening. Daarnaast kun je het toestel ook aansturen via een app. De richtprijs van de Albrecht Audio DR 490 is 99,90 euro.

Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marino coolsaet
Marino coolsaet
5 maart 2020 - 20:02 20:02

Waar is de tijd gebleven dat veel mensen vertelden dat dab+ niks zou worden. Nog niet zolang geleden eigenlijk.

Marc
Marc
5 maart 2020 - 16:10 16:10

Smartphones en DAB? Welwel, telkens ik de zendmasten van de hulpdiensten passeer spuugt die de DAB ontvangst omver. Hoeveel heeft een smartphone nodig, en welke filter wilde je erop? (Overweg Poperinge, buurt Delhaize Ieper).

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx