RadioVisie

  • .
    .

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-08

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

  • Zweden: Bauer Media start met DAB+ in de zomer
  • Parijs: Iconische dance-radio keert terug in de lente
  • Baden-Württemberg: alliantie doet gooi naar landelijke mux
  • Duitsland: 1,5 miljoen DAB+-ontvangers verkocht in 2019
  • Rusland: start DAB + in Oost-Pruisen?
  • Panasonic lanceert drie nieuwe DAB+ toestellen

RadioVisie brengt u elke donderdag een weekrapport met de nieuwste interessante sprokkels over DAB+. Over de grote(re) digitale radio-ontwikkelingen blijven we schrijven ‘as it happens’.

Zweden: Bauer Media start met DAB+ in de zomer

In Zweden start Bauer Media deze zomer met uitzendingen via DAB+. Dat heeft de Duits-Britse mediagroep woensdag zelf aangekondigd via een persbericht. Er wordt gestart met tien radiokanalen in Stockholm, Göteborg en Malmö, samen goed voor een bereik van iets meer dan 40 procent van de bevolking. Na de openbare omroep Sveriges Radio (SR) en Nent Group Radio gaat het om de derde mux in Zweden, een land waar DAB+ de laatste jaren nochtans in een politiek verdomhoekje leek te zijn terechtgekomen.

Bauer Media wil zich voorlopig beperken tot de grootstedelijke regio’s. De groep heeft de licentie voor de tweede commerciële mux intussen al meer dan vijf jaar op zak, maar deed er nog niets mee. Begin vorig jaar liet Bauer weten pas op 1 januari 2020 te zullen starten met DAB+, nu wordt het dus de zomer van 2020. Bauer Media heeft in Zweden met radiostations als Mix Megapol, NRJ, Rockklassiker, Vinyl FM, Svensk Pop en Lugna Klassiker een dagbereik van 2 miljoen luisteraars en een weekbereik van meer dan 5 miljoen luisteraars.

Parijs: Iconische dance-radio keert terug in de lente

De Franse radiogroep FG, die tot 2018 ook in Vlaanderen actief was, kondigt aan dat het legendarische radiostation Maxximum nog dit voorjaar terugkeert via DAB+ in Parijs. Maxximum was een iconisch radiostation dat al in 1989 als allereerste zijn programmatie volledig wijdde aan dance, house en techno. Ondanks het enorme succes werd Maxximum in januari 1992 abrupt stopgezet.

De merknaam Maxximum is dertig jaar na de lancering in handen gekomen van Radio FG en die wil het nu opnieuw lanceren via de nieuwe mux voor Ile-de-France die deze lente van start gaat. Het nieuwe station wil zich focussen op nieuwe Franse, Europese en internationale electro-, techno- en house-talenten en met uitsluitend uptempo-, electro- en clubprogrammering. Maxximum zal zich richten op de 18-35-jarigen en kondigt zich aan als “scherp en gedurfd, innovatief en opstandig”.

Radio FG produceert een tiental digitale radioproducten, inclusief FG Chic (lounge en chill), dat eveneens wordt uitgezonden via DAB+ in Parijs.

Baden-Württemberg: alliantie doet gooi naar landelijke mux

In de Duitse deelstaat Baden-Württemberg loopt momenteel de procedure voor de aanbesteding van een private multiplex, die blok 11B zal toegewezen krijgen. Het nieuws in dat verband is dat drie grote spelers – Media Broadcast, SBW Senderernetzbetrieb Baden-Württemberg en Media Management – samen een joint venture hebben opgericht om deze mux binnen te halen.

Media Broadcast is de grootste Duitse operator voor digitale beeld- en geluidstransmissie. Deze voormalige dochter van Deutsche Telekom maakt sinds 2016 deel uit van de Freenet Group. Via het DVB-T2 tv-netwerk van het bedrijf worden 318 HD-kanalen verspreid. Het digitale radionetwerk van Media Broadcast omvat 137 DAB+-kanalen. Media Management SW GmbH is de organisatie achter de radiostations bigFM, Radio Regenbogen en RPR1. De derde partner, Senderernetzbetrieb Baden-Württemberg GmbH is de FM-zenderoperator die in 2016 werd opgericht door zeven radiostations van Baden-Württemberg: Radio Seefunk, Antenne 1, Baden FM, Radio Neckarburg, Die Neue 107.7, Radio Ton en Radio 7.

Nog in Baden-Württemberg besliste de mediaraad van de Landesanstalt für Kommunikation (LFK) deze week dat het ook testen voor smallscale-DAB+ zal toestaan voor lokale radio en niet-commerciële omroepen.

Duitsland: 1,5 miljoen DAB+-ontvangers verkocht in 2019

In Duitsland verschijnt eind deze maand de HEMIX 2019, het jaaroverzicht van de gfu Consumer & Home Electronics GmbH, de sectororganisatie van de huishoudelijke consumentenelektronica. Ter gelegenheid van World Radio Day gaf voorzitter Hans-Joachim Kamp afgelopen week al één cijfer vrij: in 2019 werden 1,5 miljoen DAB+ toestellen verkocht, een stijging met 6,6 procent tegenover 2018. Dat cijfer is exclusief de bij aankoop van een wagen ingebouwde autoradio’s.

Rusland: start DAB + in Oost-Pruisen?

Rusland kondigde in het najaar van 2018 aan dat het digitale radio zowel via DRM+ als via DAB+ wil testen, naast de eigen Russische variant RAVIS. In de ruimere regio van Sint-Petersburg wordt intussen al getest met DRM+ en nu lijkt het erop dat de Oblast Kaliningrad, een Russische exclave aan de Oostzee tussen Polen en Litouwen, het testgebied wordt voor DAB+.

Volgens het Duitse federale Bundesnetzagentur – vergelijkbaar met onze BIPT – heeft Rusland de frequentieblokken 5A en 10A gecoördineerd in Kaliningrad, het voormalige Königsberg, en kanaal 11D in Sowetsk, het voormalige Tilsit. Het is momenteel nog niet duidelijk in hoeverre testuitzendingen daadwerkelijk op handen zijn of dat het enkel om een pro forma onderzoek van frequenties gaat.

Panasonic lanceert drie nieuwe DAB+ toestellen

De Japanse elektronicagigant Panasonic brengt eind deze maand in onze lage landen drie nieuwe audioproducten uit met ondersteuning voor DAB+: een stereosysteem, een draagbare spatwaterdichte radio en een klokradio.

De DM504 (in België verkocht als de DM502) wordt omschreven als een premium micro hifi-systeem, met een houten luidsprekerbehuizing en extra grote knoppen. Naast DAB+ en FM worden alle gangbare audioformaten ondersteund voor streaming vanaf je apparaten, plus is er een ingebouwde cd-speler. De adviesprijs is 249 euro.

De RF-D30BT is vooral ontworpen om draagbaar te zijn, afgewerkt met een metalen luidsprekerrooster, zachte randen en grote knoppen. Opladen gaat via USB en verbinden met je smartphone gaat via Bluetooth. De radio is spatwaterdicht en voldoet volgens Panasonic aan de IPX4-standaard, wat betekent dat je het toestel probleemloos mee moet kunnen nemen onder de douche.

De kleinste van de drie is de RC-D8, een wekkerradio met een groot display en een dubbele alarmfunctie. Het toestel heeft een USB-poort waarmee je je smartphone kunt opladen. De adviesprijzen voor de RF-D30BT en de RC-D8 werden nog niet bekendgemaakt. Evenmin werden van deze twee toestellen al foto’s vrijgegeven.

Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx