RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-07

  • Noordrijn-Westfalen: Nederland geeft frequentie eindelijk vrij
  • Italië: DAB Italia is duurste operator, RAI goedkoopste
  • Zwitserland: DAB+ neemt de koppositie
  • UK: Podcast Radio gestart in Londen
  • Oostenrijk: verkoop DAB+ in de lift
  • Tsjechië: DAB+ via L-band is bijna geschiedenis

RadioVisie brengt u elke donderdag een weekrapport met de nieuwste interessante sprokkels over DAB+. Over de grote(re) digitale radio-ontwikkelingen blijven we schrijven ‘as it happens’.

Noordrijn-Westfalen: Nederland geeft frequentie eindelijk vrij

In Noordrijn-Westfalen lijkt eindelijk een belangrijke hindernis te zijn genomen voor de lancering van een landelijke mux voor DAB+. De Duitse en Nederlandse telecomregulatoren vochten, weliswaar ver van de schijnwerpers, maandenlang een robbertje uit over het frequentieblok (9D), dat normaal aan de deelstaat zou moeten worden toegewezen.

Dat had onder meer te maken met het feit dat Noordrijn-Westfalen, hoewel ze er volgens de internationale verdeling van 2006 recht op heeft, deze frequentie in het verleden nooit claimde, omdat er in de deelstaat jarenlang gewoon geen enkele politieke interesse was voor DAB+. Hierdoor had Nederland de frequentie destijds al ingepalmd voor de mux met de publieke regionale omroepen en de niet-landelijke commerciële omroepen. Zo wordt het blok 9D ingezet in het noordwesten en het zuidwesten van Nederland, al is het door Nederland officieel vrijgegeven voor bijna landelijke dekking.

Maar nu melden Duitse bronnen dat de Bundesnetzagentur een akkoord bereikte met de Nederlandse autoriteiten over de vrijgave van het frequentieblok. Enkel in Oost- en Zuid-Westfalen zal dit kanaal aanvankelijk niet kunnen worden gebruikt. Een en ander betekent dat nu de weg kan geëffend worden voor een aanbesteding van de landelijke mux voor de deelstaat. Eind 2018 hadden bij een oproep voor interesse al 47 omroepen en operatoren belangstelling getoond.

Italië: DAB Italia is duurste operator, RAI goedkoopste

De Italiaanse mediaregulator Agcom heeft de voorwaarden gepubliceerd die de drie landelijke DAB+ operatoren stellen om onafhankelijke radiostations toe te laten tot hun netwerken. Dat gebeurt in het kader van een Europese regel die de operatoren verplicht om minimum 15 procent van de zendcapaciteit te reserveren voor onafhankelijke radiospelers. De drie operatoren moesten die voorwaarden kenbaar maken aan Agcom.

Het is interessant om de tarieven, die je ook in verhouding moet zien tot de huidige dekking, eens naast elkaar te leggen. Van de drie operatoren heeft Eurodab Italia momenteel het grootste bereik: 56,9 procent van het grondgebied, goed voor 84,4 procent van de bevolking. Bij DAB Italia gaat het momenteel om respectievelijk 57,7 procent en 80,5 procent (via 113 zenders) en voor de RAI om respectievelijk 32 procent en 56 procent.

DAB Italia blijkt veruit de duurste: 460.000 euro per jaar voor 72 CU’s (capacity units, wat overeenkomt met een signaal van 96 kbp/s) en 230.000 euro voor 36 CU’s (goed voor 48 kbp/s). Bovendien eist DAB Italia een contract voor drie jaar. Bij Eurodab bedraagt het tarief 324.000 euro voor 72 CU’s en 162.000 euro voor 36 CU’s, met een jaarlijks contract. De RAI blijkt in verhouding spotgoedkoop en vraagt 106.375 euro (72 CU’s) en 53.187,5 euro (36 CU’s), met een minimumcontract van één jaar. Alle prijzen zijn exclusief btw. Deze tarieven gelden enkel voor 2020 en mogen de volgende jaren worden aangepast aan de index en in functie van de dekkingsgraad van de netwerken.

Zwitserland: DAB+ neemt de koppositie

Na het Verenigd Koninkrijk heeft DAB+ nu ook Zwitserland de koppositie ingenomen als de belangrijkste manier om naar de radio te luisteren. 37 procent van het globale luistervolume wordt geconsumeerd via DAB+, een stijging met 14 procentpunten in vergelijking met het najaar van 2015, toen deze meting voor het eerst werd ingevoerd. Over dezelfde periode daalde het FM-gebruik van 51 naar 32 procent. De overige 31 procent is voor internetradio en radio via digitale tv, vijf procent meer tegenover eind 2015.

DAB+ scoort het best in Duitstalig Zwitserland met een aandeel van 39 procent, terwijl deze technologie nog steeds flirt met de 30 procentgrens in zowel het Franstalige als het Italiaanssprekende deel van Zwitserland. In die beide landsdelen blijft FM wel nog koploper met respectievelijk 37 en 38 procent.

Thuis en op het werk is DAB+ globaal de nieuwe nummer 1. In de auto heeft FM nog een aandeel van 51 procent, tegenover 40 procent voor DAB+, maar dit cijfer evolueert zeer snel omdat bijna alle nieuwe auto’s nu standaard zijn uitgerust met een DAB+. Het aandeel Zwitsers dat enkel analoog naar de radio kan luisteren is nu gezakt naar 15 procent, waar dat vier jaar eerder nog 24 procent was. Tegelijk verdubbelde het aandeel van degenen die alleen digitale kanalen gebruiken in dezelfde periode naar 33 procent.

Het zesmaandelijkse onderzoek van GfK Zwitserland gebeurt in opdracht van de werkgroep Digital Migration. Er werden 2.800 mensen van 15 jaar en ouder ondervraagd.

Lees ook: UK: Britten luisteren nu meer DAB(+) dan FM

UK: Podcast Radio gestart in Londen

In Londen ging gisteren (11 februari) om 12 uur ‘s middags Podcast Radio van start via de mux van South London/Surrey, plus de proef in North London, allebei in DAB+ met 32 kbp/s. Het eerste radiostation van Londen gewijd aan podcasts werd al in november vorig jaar aangekondigd – zie ons weekrapport 39 van vorig jaar – al was het plan oorspronkelijk om te lanceren via de sterkere mux London 2. Naast het afspelen van voorbeeldafleveringen van klassieke en hedendaagse podcasts, zal Podcast Radio ook een plek zijn om te praten over podcasts en interviews met podcastproducenten, recensies, aanbevelingen en een wekelijkse grafiek met de meest populaire podcasts en nieuws over komende releases.

CEO Gerry Edwards noemt zichzelf de eerste ‘podjock’, een kruising tussen een DJ en een aankondiger. Bij de podcasts die te horen zijn bevinden zich Jo Wood’s populaire podcast Alien Nation (over UFO’s en buitenaardse wezens) en Planet Porky waar tv- en radiomaker Mike Parry zijn “waanzinnige wereld van schandalige en uitgesproken meningen” introduceert.

Oostenrijk: verkoop DAB+ in de lift

In Oostenrijk noteerde het marktonderzoeksinstituut GfK in het vierde kwartaal van 2019 een sterke stijging van de verkoop van radiotoestellen met DAB+. Het aandeel van deze (huishoudelijke) toestellen steeg met 35 procent in vergelijking met het laatste kwartaal van 2018, zelfs zonder de verkopen via online winkels en motorvoertuigen te tellen. In dit verband roept Wolfgang Struber, voorzitter van Digital Radio Austria, de nieuwe Oostenrijkse regering op om, naast de implementatie van de verplichte EECC-regel voor autoradio’s, de verplichting ook te laten gelden voor de gewone radiotoestellen, naar het voorbeeld van Duitsland, Frankrijk en Italië, en dit in het belang en ter bescherming van de consumenten.

Lees ook: Wallonië: DAB+ neemt veelbelovende start

Tsjechië: DAB+ via L-band is bijna geschiedenis

De zendersite met uitkijktoren in Klínovec (foto Pixabay)

In Tsjechië schakelde operator RTI cz afgelopen week zijn laatste digitale zender in de L-band, in Jáchymov-Klínovec (in het West-Boheemse Ertsgebergte), over naar blok 9C in band III. Hoewel het vermogen slechts 1 kW bedraagt, blijkt de ontvangst bijzonder goed dankzij de hoogte (1.244 meter), zo blijkt uit meerdere ontvangstrapporten uit het naburige Slowakije.

Er is in Tsjechië nu nog één zender actief in de hoge L-band. Het gaat om de zender Barvičová van de operator TELEKO DAB1 in blok LE voor de stad Brno, al loopt ook die wellicht op zijn laatste benen. In de rest van Europa is er enkel nog een DAB+ van Radio Vaticaan (Rome) actief in de L-band. Oorspronkelijk was deze band voor heel Europa geconcipieerd voor lokale radio en DAB via satellieten. Het laatste kwam nooit van de grond en voor lokale radio bleken deze hoge frequenties (1452 tot 1492 MHz) uiteindelijk niet geschikt, omdat de signalen feller verzwakken dan in de lagere omroepbanden. Op de meeste plaatsen zijn deze frequenties intussen toegewezen aan mobiele operatoren.

Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

DAB+ rapport: Saarland, Berlijn, WorldDAB, Polen, Tsjechië

• Saarland: Private mux start op 15 november • Berlijn: verschuivingen in de digitale ether Lees verder

DAB+ rapport: Noorwegen, Polen, Duitsland, Kroatië

• Noorwegen: lokale radio's blijven tot 2031 op FM • Polen: uitbreiding DAB+ Polskie Radio Lees verder

DAB+ rapport: Noordrijn-Westfalen, Thüringen, Nederland, Luxemburg

• Noordrijn-Westfalen: private landelijke DAB+ start op 29 oktober • Thüringen: landelijke DAB+ start nog Lees verder

DAB+ rapport: Saksen, Litouwen, Oostenrijk, Ierland, Slowakije

• Bij de hergeboorte • Saksen krijgt landelijke en regionale DAB+ • Litouwen: Publieke omroep Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-10

• Saarland: nog meer problemen voor landelijke mux • GatesAir maakt Maxiva-zenders geschikt voor DAB+ Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-09

• Duitsland: samenstelling tweede Bundesmux eind juni bekend • Nederland: kandidaturen verwacht voor 22 lokale Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-08

Zweden: Bauer Media start met DAB+ in de zomer Parijs: Iconische dance-radio keert terug in Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-06

Duitsland: tweede Bundesmux start in september WDR: tien extra DAB+ zenders in 2020 Ierland: piraatmux Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x