RadioVisie

  • .
    .

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-06

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

  • Duitsland: tweede Bundesmux start in september
  • WDR: tien extra DAB+ zenders in 2020
  • Ierland: piraatmux is al actief in zes steden
  • Kroatië: openbare radio nu ook via DAB+
  • Oostenrijk: Mein Kinderradio stapt over naar Bundesmux
  • Frontier: alle nieuwe DAB+ chips ondersteunen kleurendisplay
  • WorldDAB: bijna 2.500 modellen met DAB+

RadioVisie brengt u elke donderdag een weekrapport met de nieuwste interessante sprokkels over DAB+. Over de grote(re) digitale radio-ontwikkelingen blijven we schrijven ‘as it happens’.

Duitsland: tweede Bundesmux start in september

Het is nu officieel: Antenne Deutschland, het consortium van Absolut Radio en Media Broadcast, is van plan om de tweede Bundesmux te lanceren in het derde kwartaal van 2020. Vorige week raakte bekend dat de aanslepende rechtszaak buiten de rechtbank werd geregeld. Het officiële startschot van de mux is wellicht voor de grote IFA-consumentenbeurs in Berlijn (4 tot 9 september), maar de testuitzendingen worden al eerder verwacht.

Via deze tweede federale mux mogen maximaal 16 landelijke programma’s worden uitgezonden. Welke stations dat worden is nog niet beslist. Wel wordt gespeculeerd dat Absolut Radio zelf vijf van zijn digitale producten naar de mux zal brengen, plus wil de radiogroep nog steeds een eigen talkradio lanceren. Het mux-netwerk zou starten met 70 zenders, wat in de aanvangsfase een binnenhuisdekking van 66 procent van de Duitse bevolking zou moeten kunnen garanderen, de Duitse snelwegen bijna volledig inbegrepen.

Voor Duitsland betekent dit sowieso een belangrijk momentum. In enkele deelstaten waar DAB+ nog steeds op twijfel wordt onthaald – Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen, Mecklenburg-Voorpommeren – zal het aantal stations in band III op minimaal 35 komen te liggen, maar in de meeste Duitse deelstaten zal de keuze al oplopen van 50 tot 90 stations.

WDR: tien extra DAB+ zenders in 2020

De Westdeutscher Rundfunk (WDR), de ARD-omroep voor Noordrijn-Westfalen, heeft aangekondigd dat het zijn DAB+ netwerk dit jaar met tien zenders zal uitbreiden. De nieuwe zendersites komen in Biedenkopf (Sackpfeife, 1 kW), Bielefeld (Hünenburg, 10 kW – zie de video), Willebadessen (Eggegebirge, 10 kW), Gelsenkirchen-Scholven (10 kW), Gummersbach (2 kW), Lennestadt (1 kW), Meschede (1 kW), Remscheid (1 kW), Schöppingen (1 kW) en Viersen (1 kW). Voorts zal het zendvermogen op de Bielstein, in het Teutoburgerwoud, worden verhoogd van 1 naar 10 kW.

Ierland: piraatmux is al actief in zes steden

In Ierland heeft de piraatmux FreeDAB nieuwe lokale muxen opgestart in Waterford (26 januari) en Sligo (in test sinds 18 januari), allebei in blok 5A en in DAB+. Na de lokale muxen in Cork, Dublin, Dundalk en Donegal, waarvan de ontvangst in de afgelopen maanden aanzienlijk werd verbeterd, brengt dat het aantal muxen al op zes. Via de mux in Waterford (FreeDAB-Wtrfrd) worden momenteel negen stations uitgezonden: 90s, Kiss Cork, Zenith, Wild Country, Storm North East, Jazz Radio, OpenTempoFM, Time Warp en Coast2coast.

Er zijn voorts plannen voor een mux in het zuidwesten van Ierland. FreeDAB weet zich daar alvast verzekerd van een zendersite. FreeDAB profileert zich als een zogenaamde ethische piraat, die in Ierland vooral de meerwaarde van DAB+ wil aantonen (omdat de grote commerciële radio’s en de RTÉ dit vertikken te doen). Hij werkt dan wel zonder licentie, omdat de mediaregulator BAI toch enkel maar tijdelijke testlicenties geeft en zelfs daar vreselijk moeilijk rond doet. Maar voorts houdt hij zich naar eigen zeggen technisch volledig aan de Europese uitzendvoorschriften voor DAB+. Hij laat ook geen FM-piraten toe op zijn digitale muxen.

Eerder kondigde de openbare omroep RTÉ aan dat het zijn DAB(+)-mux om besparingsredenen gaat stopzetten, al werd toen nog geen datum genoemd. Intussen wordt gefluisterd, op basis van informatie van enkele deejays van RTÉ Gold, dat die sluitingsdatum zou vastgelegd zijn op (paasmaandag) 13 april 2020. RTÉ Gold is het populairste digitale radioproduct dat getroffen zal worden door deze sluiting.

Kroatië: openbare radio nu ook via DAB+

In Kroatië zijn sinds 29 januari de drie radioprogramma’s van de publieke omroep HRT (Hrvatska radiotelevizija) in grote delen van het land te ontvangen via DAB+. Dat gebeurt via de landelijke testmux die sinds 2017 operationeel is. Totnogtoe namen enkel private radiostations deel aan die test. De radioprogramma’s van de Kroatische openbare omroep omvatten HRT-HR1, HRT-HR2 en het cultuurnet HRT-HR3. Het is de eerste maal dat deze programma’s worden uitgezonden in DAB+. Van 1997 tot 2011 waren er testuitzendingen in DAB.

Naast deze drie openbare netten bevat de testmux momenteel negen private kanalen. Er zijn voorts enkele licenties toegekend die nog niet in uitzending zijn. Alle programma’s worden momenteel uitgezonden met 88 kbp/s en de mux omvat vijf zenders, verspreid over Kroatië.

Oostenrijk: Mein Kinderradio stapt over naar Bundesmux

In Oostenrijk is Mein Kinderradio overgeschakeld van de Weense Citymux naar de Bundesmux. Hierdoor zitten er nu tien radioproducten op de landelijke mux. Mein Kinderradio wordt doorgegeven in 40 kbp/s. Het station heeft in Wenen ook een FM-frequentie (103.2 MHz). Bij de start in mei vorig jaar, maakten al vijf stations de opstap van de Citymux in Wenen naar de Bundesmux. Op de Citymux zitten momenteel nog 11 stations plus een informatiekanaal. De Bundesmux gebruikt momenteel zeven zendersites, goed voor een bereik van 75 procent van de Oostenrijkse bevolking. Op 26 mei worden ook de zendersites Bruck Mur Mugel (Stiermarken) en Rechnitz Hirschenstein (Burgenland) toegevoegd. De laatste uitbreidingsfase, in Karinthië, is gepland op 25 augustus.

Frontier: alle nieuwe DAB+ chips ondersteunen kleurendisplay

Frontier Smart Technologies, de Britse producent van chips voor internetradio en DAB+, heeft meegedeeld dat alle modules die vanaf dit jaar worden verscheept standaard de kleurendisplay voor DAB+ zullen kunnen ondersteunen. Dat betekent dat steeds meer nieuwe ontvangsttoestellen standaard overweg zullen kunnen met de slideshows die honderden radiostations nu al meesturen met hun DAB+ signaal. Frontier Smart Technologies is wereldwijd de marktleider in de chips voor de huis-, tuin- en keukenradio’s met DAB+.

WorldDAB: bijna 2.500 modellen met DAB+

Als uitsmijter gaan we nog even terug naar de European Radio and Digital Audio Show in Parijs van eind januari. Een van de presentaties daar kwam van WorldDAB, het lobbyorgaan waarin regulatoren, omroepen, operatoren, audiofabrikanten en de autosector uit 31 landen samenwerken om DAB+ in de markt te zetten. De slides van die presentatie staan intussen online en die leert onder meer dat er wereldwijd liefst 2.417 modellen van radiotoestellen met DAB+ in de handel zijn. Het gaat dan om zogenaamde unieke SKU-nummers. Hetzelfde model wordt vaak verkocht in verschillende kleuren of maten en die hebben dus elk een unieke SKU. Voor Frankrijk gaat het om 527 SKU-modellen met een gemiddelde prijs van 84 euro. Op Europees niveau ligt dat prijsgemiddelde op 117 euro (bron GfK).

Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

DAB+ Rapport: UK, Denemarken, Polen, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Kroatië

• Groot-Brittannië: vergunningen nationale muxen verlengd • Kanaaleilanden: privéradio's nu ook op Alderney • Denemarken: Lees verder

DAB+ rapport: Saarland, Berlijn, WorldDAB, Polen, Tsjechië

• Saarland: Private mux start op 15 november • Berlijn: verschuivingen in de digitale ether Lees verder

DAB+ rapport: Noorwegen, Polen, Duitsland, Kroatië

• Noorwegen: lokale radio's blijven tot 2031 op FM • Polen: uitbreiding DAB+ Polskie Radio Lees verder

DAB+ rapport: Noordrijn-Westfalen, Thüringen, Nederland, Luxemburg

• Noordrijn-Westfalen: private landelijke DAB+ start op 29 oktober • Thüringen: landelijke DAB+ start nog Lees verder

DAB+ rapport: Saksen, Litouwen, Oostenrijk, Ierland, Slowakije

• Bij de hergeboorte • Saksen krijgt landelijke en regionale DAB+ • Litouwen: Publieke omroep Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-10

• Saarland: nog meer problemen voor landelijke mux • GatesAir maakt Maxiva-zenders geschikt voor DAB+ Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-09

• Duitsland: samenstelling tweede Bundesmux eind juni bekend • Nederland: kandidaturen verwacht voor 22 lokale Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-08

Zweden: Bauer Media start met DAB+ in de zomer Parijs: Iconische dance-radio keert terug in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx