RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-05

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

  • Frankrijk: interactief DAB+ kaartje en nieuwe oproepen
  • Duitsland: mux Lübeck van start met vier stations
  • Italië: DAB Italia blijft netwerk verder uitbreiden
  • Zuid-Tirol: extra DAB+ zender op de Hühnerspiel
  • Drie nieuwe digitale radio’s van TechniSat

RadioVisie brengt u elke donderdag een weekrapport met de nieuwste interessante sprokkels over DAB+. Over de grote(re) digitale radio-ontwikkelingen blijven we schrijven ‘as it happens’.

Frankrijk: interactief DAB+ kaartje en nieuwe oproepen

In Frankrijk komt er halfweg dit jaar een eerste oproep voor DAB+ kandidaten voor de regio’s Chalon-sur-Saône, Belfort-Montbéliard, Montélimar, Valence, Fréjus-Saint-Raphaël, Saint-Brieuc, Lorient en Vannes. Hiermee zullen alle Franse stedelijke regio’s tegen 2023 over regionale DAB+ beschikken. De Franse mediaregulator CSA maakte dit eind vorige week bekend tijdens de European Radio & Digital Audio Show in Parijs.

Voorts raakte bekend dat de uitrol van de twee landelijke muxen het eerst zal worden uitgerold op de as Parijs-Lyon-Marseille, inclusief de snelwegen die deze steden verbinden. Voorts zal de CSA in februari een ​​oproep lanceren voor een 25ste landelijk radiostation. Die komt op de grootstedelijke multiplex 1. Programmatorisch/muzikaal moet het station een aanvulling zijn op de 24 stations die eerder al een landelijke digitale vergunning kregen.

Tot slot onthulde de CSA op haar website de nieuwe dienst “My Radio DAB+“. Aan de hand van een interactieve landkaart kun je voor elke gemeente en stad in Frankrijk het radioaanbod nagaan dat momenteel al beschikbaar is in DAB+ (groen) of hoe de planning er uitziet voor die stad of gemeente (blauw).

Duitsland: mux Lübeck van start met vier stations

Het private DAB+ proefproject in Lübeck is dinsdag (28 januari) van start gegaan, zij het met voorlopig slechts vier programma’s. Het gaat om Antenne Sylt, Radio Hamburg, HH 2 en Rock Antenne Hamburg. Lübeck.FM (Offener Kanal Lübeck) wordt binnenkort toegevoegd. Het Medienanstalt (Mediaraad) Hamburg Sleeswijk-Holstein kondigt aan dat er de komende weken nog meer programma’s worden gelanceerd. De DAB+ zender in Lübeck verzorgt de regio van Timmendorfer Strand tot Ratzeburg en Bad Oldesloe. De mux sluit aan op het verzorgingsgebied van de Hamburgse DAB+.

De lancering van de private mux voor Kiel is gepland voor eind maart. Antenne Sylt maakte al bekend daar zeker bij te zijn. Tegelijk start de landelijke distributie van Radio Sleeswijk-Holstein (R.SH) via het DAB+ netwerk van de NDR, dat eveneens deel uitmaakt van het pilootproject. Het project is aanvankelijk beperkt tot drie jaar.

Lees ook: Duitsland: tweede federale mux kan starten

Italië: DAB Italia blijft netwerk verder uitbreiden

DAB Italia, een van de twee operatoren van een nationale commerciële multiplex in Italië, kondigt aan dat het ook in 2020 verder blijft investeren in zijn DAB+ netwerk. Afgelopen jaar werden nieuwe zenders geactiveerd in Abruzzo, Venetië, Emilia Romagna, Campania, Piemonte, Valle d’Aosta, Umbrië en Molise. Een aantal hiervan waren onder meer bedoeld om de nog bestaande gaten in het snelwegennet te dichten.

In 2020 ligt de klemtoon onder meer op de zuidelijke en eilandregio’s (Calabrië, Sicilië en Sardinië ), met bijzondere aandacht voor de hoofdwegen en de Adriatische kust. Alle provinciale hoofdsteden die nog niet zijn gedekt krijgen dit jaar dekking, al blijft het voor sommige regio’s wachten op machtigingen van Agcom en de internationale frequentieplanning door het ministerie van Economische Ontwikkeling. Voorts komen er zenders in Ligurië en in de nog niet bediende Apennijnen- en Alpenruggen.

Zuid-Tirol: eerste DAB+ zender gestart op de Hühnerspiel

In Zuid-Tirol heeft de RAS een nieuwe DAB+ zender opgestart op de Hühnerspiel (Sterzing, foto). In een eerste fase worden in blok 10B elf stations uitgezonden: RAI Radio 1, RAI Radio 2, RAI Radi o3, RAI Südtirol, Deutschlandfunk Kultur, Bayern 3, BRKlassik, B5 aktuell, Radio Swiss Classic, Radio Swiss Pop en het kinderkanaal WDR Die Maus. Met deze mux wordt de ontvangst verbeterd op de Brenner, in Pflersch, in het Jaufental en in het Noord-Tiroolse Wipptal richting Innsbruck. Het tweede RAS-ensemble voor dit gebied volgt later dit jaar.

Lees ook: UK: Times Radio wordt concurrent van BBC Radio 4

Drie nieuwe digitale radio’s van TechniSat

Het Duitse TechniSat start 2020 met drie nieuwe digitale radio’s: twee draagbare radio’s en een stationair model.

De Digitradio 143 CD is een tuner met CD-speler in DIN-formaat (435 mm), waardoor die perfect past in bestaande oudere hifi-systemen. Het biedt een verscheidenheid aan radio-, muziek- en streamingfuncties, gevisualiseerd via het 3,2-inch kleurendisplay. De tuner biedt naast de klassieke FM (met RDS), ook DAB + en internetradio (via WLAN). De CD-speler leest ook MP3-bestanden. De Digitradio 143 CD ondersteunt streamingtechnologieën via Bluetooth of het thuisnetwerk, inclusief Spotify Connect. Harde schijven of andere apparaten kun je aansluiten via USB of AUX. Via Amazon Duitsland koop je dit model voor 229 euro.

Ook nieuw is de Digitradio 30, een waterdichte DAB+ en FM-radio met een praktische handgreep, prima voor in de douche of buiten. Je kunt hiermee ook streamen vanaf je smartphone via Bluetooth. De ingebouwde oplaadbare batterij gaat tot 15 uur mee. Het toestel heeft ook alarm- en slaaptimerfuncties. Het model is verkrijgbaar in grijs of wit en kost iets minder dan 60 euro.

Het derde model, de TechniSat Maus-Radio, mikt enkel op de Duitse markt en is geënt op het populaire WDR-tekenfilmfiguurtje Die Maus, dat sinds kort ook bestaat als een kinderradiostation via DAB+. Het blitse toestelletje zelf is in feite een variante van de Digitradio 1, een van de populairste digitale radiomodellen van TechniSat. Dit model wordt volledig ontwikkeld en geproduceerd in Duitsland.

Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx