RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-04

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

  • Frankrijk: CSA ontvouwt DAB+ plannen voor overzeese gebieden
  • UK: recordaantal nieuwe auto’s standaard met digitale radio
  • Nederland: Arrow Classic Rock terug op DAB+
  • Zwitserland: Digris ontdubbelt Italiaanse mux
  • MyConnect 150: versterker met DAB+ voor de audiofielen

RadioVisie brengt u elke donderdag een weekrapport met de nieuwste interessante sprokkels over DAB+. Over de grote(re) digitale radio-ontwikkelingen blijven we schrijven ‘as it happens’.

Frankrijk: CSA ontvouwt DAB+ plannen voor overzeese gebieden

La Réunion

De Franse mediaregulator CSA heeft voorstellen gelanceerd voor de uitrol van DAB+ in de Franse overzeese gebieden in de periode 2020-2023. Het gaat om vier eilandengroepen. In Guadeloupe, Martinique, Mayotte en La Réunion (foto) laat de CSA de keuze tussen ofwel één ofwel twee multiplexen die alle bestaande FM-zones bestrijken ofwel maximaal één lokale multiplex per FM-zone. Voor Frans-Guyana gaat het om 2 lokale multiplexen in Cayenne en Kourou en ten hoogste 1 lokale multiplex elders per FM-zone.

In Frans-Polynesië ziet de CSA ruimte voor maximaal 1 lokale multiplex per FM-zone, met uitzondering van Tahiti, waar 2 lokale multiplexen kunnen komen. Tot slot zijn er nog Nieuw-Caledonië, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre-et-Miquelon, Wallis en Futuna. Voor deze eilanden is het voorstel dat één multiplex alle FM-zones van het grondgebied bestrijkt. Voor Wallis en Futuna zou dat een kleine revolutie zijn, want privéradio is daar niet toegestaan.

Enkel voor Guadeloupe, Martinique, Saint-Barthélemy en Saint-Martin heeft al een internationale frequentiecoördinatie plaatsgevonden. Anders dan op het Franse vasteland laat de CSA voor de overzeese eilanden de mogelijkheid open om eventueel te werken met experimentele vergunningen, zowel op korte als langere termijn. Die vergunningen lopen echter af zodra een voldoende aantal actoren op een grondgebied aangeeft geïnteresseerd te zijn in een oproep voor kandidaten. De voorbereiding van een oproep voor kandidaten neemt tussen de 12 en 18 maanden in beslag.

UK: recordaantal nieuwe auto’s standaard met digitale radio

In het Verenigd Koninkrijk werd in 2019 een recordaantal van 2,38 miljoen nieuwe voertuigen standaard uitgerust met DAB+. De gegevens zijn afkomstig van industrieanalisten CAP en The Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT). Bij de nieuw ingeschreven voertuigen steeg DAB+ naar 95 procent (2,15 miljoen voertuigen), terwijl DAB in nieuwe bedrijfsvoertuigen steeg tot 64 procent (232.600 voertuigen).

In 2010 was digitale radio in slechts 4 procent van de nieuwe voertuigen aanwezig, maar dat groeide in 2015 al tot 61 procent. De Britse regering pleegde al overleg om de EU-richtlijn (EECC), die de installatie van digitale radio in nieuwe auto’s verplicht, te implementeren en de regering zal die voorstellen normaal nog dit jaar bevestigen. Ook de fabrikanten van de laatste 5 procent van nieuwe auto’s zullen dan standaard digitale radio moeten voorzien.

Nederland: Arrow Classic Rock terug op DAB+

In Nederland is Arrow Classic Rock terug op DAB+, na ruim 2 jaar afwezigheid. Het rockstation maakt gebruik van twee van de vijf muxen van het bovenregionale netwerk van ROOS. In de provincies Noord-Brabant en Limburg is Arrow te beluisteren in blok 7A. In de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Gelderland is dat het blok 6B. In beide ensembles wordt het signaal doorgestuurd aan 64 kbp/s. In blok 6B (Oost-Noord NL) is het signaal van Grunn FM teruggebracht van 64 naar 48 kbp/s.

Zwitserland: Digris ontdubbelt Italiaanse mux

De Zwitserse operator Digris meldt dat het zijn netwerk in Ticino – het Italiaanssprekende deel van Zwitserland – heeft opgedeeld in twee ensembles, eentje voor Sopraceneri en eentje voor Sottoceneri. De komende maanden komen er ook vier extra zenders om de ontvangst van het Sopraceneri-ensemble te verbeteren in noordelijke richting, voor het gebied ten zuiden van Gotthard-tunnel. De nieuwe zenders komen in Grono Gambader (maart), Locarno Cardada (april), Gionico Catto en Airolo del Buco (allebei in juni).

MyConnect 150: versterker met DAB+ voor de audiofielen

In onze rubriek ‘mag het wat kosten?’ stellen we u deze week de fonkelnieuwe MyConnect 150 voor van Advance Paris, een submerk van het Franse Advance Acoustic. De MyConnect 150 is een compleet, hoogwaardig en modern hifi-systeem met versterker, CD-speler, DAB+, FM-tuner en streaming. Het prijskaartje, 1.990 euro, is niet min, maar het is dan ook een toestel voor de superfijnproevers onder de audiofielen.

Op het voorpaneel vind je naast het normale display een visueel opvallende VU-meter. De buizenvoorversterker zorgt voor bijzonder harmonieuze, ronde geluidskarakteristieken. De klassevolle AB-versterker (2×190 watt bij 4 Ω of 2×130 Watt bij 8 Ω) moet scoren met hoge prestaties. Ook de twee hoofdtelefoon uitgangen (3,5 en 6,3 mm jack) worden gevoed door een serieuze hoofdtelefoonversterker. Het streaming-onderdeel geeft je niet enkel toegang tot Spotify, maar ook veelgebruikte hoge resolutie-audioportals als Qobuz, Tidal en Deezer. De streamingfuncties bedien je via de smartphone-app (iOS/Android).

Er is ook een netwerkspeler voor het afspelen van je eigen muziekbibliotheek op de smartphone, tablet, pc of Mac. Je kunt je pc, Mac of notebook ook rechtstreeks aansluiten via de X-MOS USB-B-ingang waar de D/A-converter (DAC) van AKM het beste haalt uit de digitale signaaloverdracht. Al heeft het toestel uiteraard ook de nodige cinch- en digitale ingangen. Via de antenne-connector kun je makkelijk de coax van een buitenantenne aansluiten om maximaal te genieten van DAB+ en FM. Bluetooth is enkel als optie te installeren (via een Advance Acoustic X-FTB01 of X-FTB02 Bluetooth-dongle), omdat die een veel hoogwaardiger DAC heeft dan de doorsnee Bluetooth. Online te koop via deze link.

Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx