RadioVisie

 • .
  TVV Sound
  .

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-03

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

 • Ierland: nieuwe poging op commerciële DAB+ mux
 • Zweden: SR verliest nationale licentie
 • Noorwegen: lokale omroepen mogen langer op FM
 • Tsjechië: wijzigingen bij alle operatoren
 • Servië: proefmux wordt verder uitgebreid
 • Oekraïne: regionale frequenties voor DAB+

RadioVisie brengt u elke donderdag een weekrapport met de nieuwste interessante sprokkels over DAB+. Over de grote(re) digitale radio-ontwikkelingen blijven we schrijven ‘as it happens’.

Ierland: nieuwe poging op commerciële DAB+ mux

In Ierland doet de operator DB Digital Broadcasting een oproep voor de (her)lancering van de eerste landelijke commerciële DAB+ multiplex. Bij de start zal de mux Dublin, Cork, Limerick, Galway en Waterford dekken, samen goed voor 1,8 miljoen inwoners. In een tweede fase worden de ruimere regio’s rond de vijf steden toegevoegd, goed voor 1,2 miljoen bijkomende inwoners. In de derde fase wordt de mux nationaal uitgerold.

Geïnteresseerde kandidaten zijn welkom tot 14 februari. Er wordt gemikt op bestaande online-radiostations of FM-stations die een of meerdere bijkomende producten uit hun online-aanbod willen opwaarderen via de digitale ether. Er wordt gestart aan een extra scherpe prijs: vanaf 600 euro per maand. De initiatiefnemer belooft ook een marketingcampagne om de luisteraars te wijzen op het extra aanbod. Dat er slechts plaats zal zijn voor tien stations heeft dan weer te maken met het feit dat in de aanloop elk product zowel in DAB als in DAB+ zal worden uitgezonden, om het bereik zo maximaal mogelijk te maken.

DB Digital Broadcasting bestaat sinds 2012 en zond uit tot 30 juni 2017 in Cork, Dublin en Waterford, met tijdelijke vergunningen van telkens een jaar. Op de mux zaten kleine onafhankelijke spelers als Raidió Rí-Rá, Amazing Radio (een Brits station dat enkel artiesten zonder contract draait), Sunshine, All 80s, All 90s, classic rock station Zenith, Maria en Pure Classic. De grote commerciële radiogroepen negeerden DAB(+) totnogtoe volledig, maar de vraag is hoelang ze zich nog als onaantastbaar zullen durven te gedragen.

De operator belooft de kandidaat-radiostations de nodige begeleiding in het verwerven van de vergunning (Section 71 Content Licence). Stedelijke FM-stations die de sprong willen maken hebben zelfs geen extra vergunning nodig. Ondanks het schrale aanbod heeft momenteel toch al 20 procent van de Ierse huishoudens (335.000 gezinnen) een DAB(+) in huis en later dit jaar zal DAB+ ook in Ierland sowieso verplicht worden in alle nieuwe auto’s.

DB Digital Broadcasting werd opgericht door Joseph King en Dusty Rhodes. De eerste heeft met zijn bedrijf BTS een sterke marktpositie in het uitrusten van radiostations en zendlocaties. Rhodes is een ex-presentator van Atlantic 252 en RTÉ 2FM die altijd al een sterk boontje had voor de technische kanten van het radiovak.

Zweden: SR verliest nationale licentie

De Zweedse openbare omroep SR (Sveriges Radio) verliest haar nationale licentie voor DAB(+). De licentie liep eind vorig jaar af en nu blijkt dat die slechts gedeeltelijk werd verlengd, met name enkel voor de regio’s waar effectief wordt uitgezonden (Stockholm, Göteborg, Malmö en Norrbotten). De omroep maakte in haar aanvraag de verdere ontwikkeling van digitale radio afhankelijk van de “toegewezen financiële middelen”.

Blijkbaar krijgt de SR hiervoor nu het deksel op de neus. Wellicht moet dit ook in een ruimer kader worden gezien, want de SR en de Zweedse overheid liggen al enkele jaren op ramkoers met elkaar. De verlenging voor de bestaande digitale zenders geldt tot 2025. Indien de SR alsnog zou beslissen om nationaal te gaan uitzenden in DAB(+), dan moet de omroep een nieuwe vergunning aanvragen. De licentie in portefeuille houden en er verder niets mee doen is dus geen optie (meer) voor de SR.

Noorwegen: lokale omroepen mogen langer op FM

In Noorwegen mogen een paar tientallen landelijke lokale radio’s nog tot 2027 verder blijven uitzenden via FM. Hun analoge vergunningen zouden normaal in 2022 aflopen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ze tegen dan ook de overstap zouden maken naar DAB+, zoals de nationale en grootstedelijke (commerciële) omroepen eind 2017 verplicht deden. In de grotere steden als Oslo, Bergen, Trondheim en Stavanger zijn er hier en daar nog stations actief op FM, maar dat zijn nichezenders die jaarlijks maximaal 135.000 NOK (13.600 euro) aan reclame-inkomsten mogen hebben en die ook geen syndicate programma’s mogen uitzenden. Voor de grote commerciële stedelijke omroepen geldt de uitzondering dus niet.

Tsjechië: wijzigingen bij alle operatoren

In Tsjechië is het voormalige TELEKO DAB-netwerk sinds deze week gesplitst naar twee ensembles. DAB2 is actief in Praag en Olomouc, terwijl DAB1 elders wordt uitgezonden. De eerder door Teleko uitgezonden diensten van Český Rozhlas zijn gestopt. Die zijn nu alleen te vinden op CRo DAB +. Twee nieuwe CRo-services zijn op beide ensembles verschenen. CRo-SEVER en Cro-H.KRALOVE draaien in DAB+ met elk 96 kbp/s. PIGY RADIO wordt nu enkel uitgezonden op DAB2 met 96 kbp/s maar met lagere protectie.

Ook de publieke omroep Český Rozhlas heeft zijn blok 12C in de Bohemen en blok 12D in Moravië sinds deze week opgedeeld in afzonderlijke ensembles. Ze gebruiken wel (voorlopig?) nog hetzelfde label (CRo DAB+) en dezelfde EId, hoewel de inhoud verschilt. Ook de operator RTI nam de afgelopen twee weken nieuwe zenders in gebruik in Praag (5A), Javornik (7A) en Karlovy Vary (5A). In Tsjechië zijn nu 39 radiostations actief op DAB+ (klik op plaatje om te vergroten). Het actuele aanbod vind je overzichtelijker in deze pdf.

Servië: proefmux wordt verder uitgebreid

De Avala Tower in Belgrado

De Servische tv- en radio-netwerkaanbieder ETV, tevens de operator van de DAB+ multiplex, heeft aangekondigd dat de lopende proefuitzendingen in DAB+ binnenkort verder worden uitgebreid. Er zijn momenteel 6 DAB+ zenders in gebruik, met een dekking van bijna 78 procent van het land. De drie bijkomende zenders zijn vooral bedoeld om de dekking uit te breiden naar alle snelwegen.

In oktober 2018 startte een proef met DAB+ vanop de Avala Tower (foto) in de buurt van Belgrado, waarmee ongeveer de helft van de Servische bevolking wordt bedekt. Op dit moment is er één nationale multiplex die drie programma’s van Radio Belgrado uitzendt. ETV bevestigt dat het aanbod de komende maand wordt uitgebreid met vier nationale commerciële radiostations. Servië telt 7 miljoen inwoners en heeft meer dan 400 radiostations.

Oekraïne: regionale frequenties voor DAB+

In Oekraïne heeft de Nationale Raad voor televisie- en radio-uitzendingen bij het Oekraïense Staatsradiofrequentiecentrum (UCRC) op 9 januari opdracht gegeven om de frequenties voor digitale radio te berekenen voor 23 regionale centra. Het gaat om Vinnytsia, Lutsk (Pidhaytsi), Dnipro, Kramatorsk (Yasnogorka), Mariupol, Zhytomyr (Andriivka), Zhytomyr, Uzhgorod (Yarok), Zaporizhia, Ivano-Frankivsk, Kropyvnytskyi Lysychansk, Mykolaiv, Poltava, Rivne (Antopil), Sumy, Ternopil (Lozova), Kharkiv, Kherson, Khmelnitsky, Cherkasy, Chernivtsi en Chernihiv. Voor Kiev, Lviv en Odessa werden de frequenties al eerder berekend. In 2018 ging in Kiev een proef van start met DAB+ waar veertien stations aan deelnemen. Een aantal hebben intussen afgehaakt en werden vervangen door andere kandidaten.

Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx