fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-02

  • DAB+ voortaan verplicht in Italië en Frankrijk
  • Navarra: oproep voor digitale radio
  • Thüringen: zeven kandidaturen voor DAB+
  • RTV Slovenië beheert ook nieuwe muxen

RadioVisie brengt u elke donderdag een weekrapport met de nieuwste interessante sprokkels over DAB+. Over de grote(re) digitale radio-ontwikkelingen blijven we schrijven ‘as it happens’.

DAB+ voortaan verplicht in Italië en Frankrijk

Frankrijk en Italië zijn nu officieel de eerste EU-landen waar DAB+, met ingang van 2020, standaard verplicht is als het gaat om de verkoop van nieuwe radiotoestellen. Voor Italië gaat het zowel om de huishoudelijke toestellen als de autoradio’s. Voor die laatste moesten de autoverkopers al vanaf 1 juni 2019 de voertuigen klaarmaken voor DAB+. De wet hiervoor werd al eind 2017 goedgekeurd.

In de oorspronkelijke Italiaanse wet was zelfs opgenomen dat DAB+ ook verplicht zou worden voor mobiele telefoons en smartphones, maar onder druk van de smartphone-industrie is dat in een latere wet herroepen. In Frankrijk geldt de verplichting vanaf nieuwjaar voor alle nieuwe huishoudelijke radiotoestellen en pas vanaf juni voor de autoradio’s.

Ook in Duitsland is de wet om DAB+ te verplichten in zowel huishoudelijke toestellen als in autoradio’s intussen definitief aangenomen, maar ze treedt er pas in voege op 20 december 2020. Dat is de datum waarop de verplichting voor autoradio’s per definitie van kracht zal worden in de hele Europese Unie. Overigens heeft ook Groot-Brittannië, ondanks de Brexit, de procedure voor de wettelijke EU-verplichting al een tijdje opgestart.

Navarra: oproep voor digitale radio

In ons DAB+ weekrapport 41 (5 december) was het nog een gerucht, maar nu is het officieel: de regering van de autonome Spaanse (Baskische) regio Navarra, in het noorden van het land, lanceerde gisteren (8 januari) een oproep voor enkele analoge en ook een reeks digitale radiostations. Op de analoge FM zijn er drie plekjes vrij (twee in Burguette en eentje in Navarra), voor DAB gaat het om zes regionale en 72 lokale vergunningen.

Het is de eerste keer dat de regering van Navarra digitale radiolicenties aanbesteed, ondanks het feit dat de ministeriële planning van de digitale radiotechnologie intussen al dateert van 1999 voor regionale radio en 2001 op lokaal niveau. Navarra beschikt over twee regionale blokken (11D en 9C), maar enkel 11D wordt in deze procedure aangeboden.

Aangezien de DAB+ standaard federaal nog steeds niet is goedgekeurd, gaat het hier sowieso om vergunningen in de oude DAB-standaard, waardoor ook het aantal beschikbare plaatsen beperkt is. Bij de 72 lokale vergunningen gaat het om 12 licenties voor de regio van Pamplona en telkens zes vergunningen voor Alsasua, Baztan, Estella, Isaba, Larraun, Lesaka, Orbaitzeta, Sangüesa, Tafalla en Tudela. Geïnteresseerden hebben nu twee maanden om hun programmavoorstellen in te dienen. De Regionale Executieve heeft vanaf dan zes maanden om een beslissing te nemen.

Thüringen: zeven kandidaturen voor DAB+

De mediaregulator van de Duitse deelstaat Thüringen, de Thüringer Landesmedienanstalt (TLM), heeft zeven kandidaturen ontvangen op de oproep voor de eerste landelijke commerciële mux. Het gaat om vier radio-organisaties en drie operatoren. De omroepkandidaten zijn KRIX.fm UG, B&R KLASSIK-UNION GmbH, radio B2 GmbH en egoFM RADIO NEXT GENERATION GmbH & Co. KG. Bij de operatoren treffen we naast de twee bekende spelers Divicon Media Holding GmbH en Media Broadcast GmbH ook ene Digitale radio Thüringen GbR als derde kandidaat.

De TLM zal de aanvraagdocumenten de komende weken onderzoeken op volledigheid en ontvankelijkheid. Kandidaten die voldoen aan de wettelijke toelatings- en toewijzingsvereisten worden uitgenodigd op een overlegronde. De toewijzing is gepland in de eerste helft van 2020, ook al is het blok waarop zal worden uitgezonden nog steeds niet officieel toegewezen. Het is nog steeds wachten op de afloop van de internationale coördinatie, al is er in principe wel een consensus rond het blok 12B. In Thüringen heeft vandaag al 25 procent van de bevolking een DAB+, thuis of in de wagen.

RTV Slovenië beheert ook nieuwe muxen

In Slovenië lijken de drie nieuwe vergunningen voor DAB+ – twee regionale en één lokale – te zijn toegekend aan RTV Slovenië, dat ook al de bestaande nationale vergunning (de mux R1) beheert. Er gebeurde nog geen aankondiging hieromtrent, maar de licenties, geldig voor tien jaar, staan al op de website van de Sloveense telecomtoezichthouder. De R2 zal in het westen van Slovenië uitzenden in het blok 12C en in het oosten in blok 12B. Minimaal 57 procent van de capaciteit van beide muxen moet worden voorbehouden voor regionale radioproducten (dus enkel voor het oosten of het westen). De overige (maximum) 43 procent mag bestemd worden voor nationale radioproducten. Het lokaal ensemble (R3) is bestemd voor de hoofdstad Ljubljana en zal gebruik maken van blok 7D.

Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)


Meer DAB+ Weekrapporten

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het nieuwe ‘pak’ van Joe

Klara op stap naar deSingel in Antwerpen

Het is vandaag 9 januari… 1977 (audio)

Sluiten