RadioVisie

 • .
  Heynen
  .

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-01

 • UK (I): muxen toegewezen in Cumbria
 • UK (II): Virgin Radio Groove beleeft comeback via DAB+
 • UK (III): Love Sport verovert plekje op SDL-mux
 • WorldDAB: 82 miljoen DAB+ toestellen in tien grootste markten
 • Beieren: geen nieuwe FM-vergunningen meer
 • Tsjechië: L-band dooft verder uit
 • Australië: DAB+ gelanceerd in Mandurah

RadioVisie brengt u elke donderdag een weekrapport met de nieuwste interessante sprokkels over DAB+. Over de grote(re) digitale radio-ontwikkelingen blijven we schrijven ‘as it happens’.

UK (I): muxen toegewezen in Cumbria

De Britse telecomregulator Ofcom heeft de 12-jarige licenties voor de regionale muxen in het graafschap Cumbria toegewezen. De mux voor het noorden en het westen van het graafschap gaat naar Bauer, terwijl MuxCo, in samenwerking met Nation Broadcasting, de operator wordt voor de mux voor Morecambe Bay en het zuiden van Cumbria. Beide operatoren waren telkens de enige kandidaat. Ze hebben twaalf maanden de tijd om de muxen operationeel te maken.

MuxCo Cumbria zal met vier zenders zo’n 78 procent van de bevolking bereiken en negen stations uitzenden: vijf in DAB (Heart, Smooth, Capital, BBC Radio Cumbria en Bay Radio) en vier in DAB+ (Cando FM, Bay Trust Radio, Fun Kids Junior en Chris Country). Bay Radio wordt een nieuw station van Nation Broadcasting, Cando FM is een lokale community radio in Barrow en Bay Trust Radio is een ziekenhuisomroep voor hospitalen in Lancaster, Morecambe en Kendal.

Bauer Digital Radio Cumbria zal vijf zenders gebruiken en 13 radiostations uitzenden. Naast BBC Radio Cumbria en CFM in DAB gaat het om Greatest Hits Radio, Country Hits Radio, Planet Rock, Scala Radio, Absolute Radio 80s, Absolute Radio 90s, Absolute Classic Rock, Magic Chilled, Magic Soul, Mellow Magic en Jazz FM. Een aantal van die producten zitten op de nationale mux SDL, maar die heeft geen ontvangst in het betrokken gebied. Van nieuwe lokale stations is voorlopig geen sprake, maar er is nog capaciteit beschikbaar.

UK (II): Virgin Radio Groove beleeft comeback via DAB+

De Britse radiogroep Wireless lanceerde net voor nieuwjaar het zusterproduct Virgin Radio Groove via DAB+ in Londen en Schotland. De originele Virgin Radio Groove opereerde van 2000 tot 2008, hoewel het tot 2004 gewoon bekend stond als The Groove. De opstanding van de naam komt 12 maanden na de lancering van zowel Virgin Radio Anthems als Virgin Radio Chilled, dat in december 2018 van start ging. Virgin Radio Groove brengt op weekdagen de Chris Evans Breakfast Show, gevolgd door Chris Brooks (10.00 – 14.00 uur), Steve Denyer (14.00 – 18.00 uur) en Bam (18.00 – 22.00 uur). In Londen is Virgin Radio Groove te beluisteren via de mux London 2 in DAB+ met 32 kbp/s. In Schotland wordt gebruik gemaakt van de Switchdigital multiplexen, die eigendom zijn van Wireless. Het station vervangt er regionale varianten van talkSPORT.

UK (III): Love Sport verovert plekje op SDL-mux

Nog in de UK raakte bekend dat Love Sport Radio het plekje van Panjab Radio heeft overgenomen in de nationale commerciële SDL-mux (Sound Digital). Love Sport bestond voordien enkel in Londen en online en heeft nu dus voor het eerst een nationaal bereik via de ether. Het station kondigt aan dat het zijn programmering drastisch gaat uitbreiden, met de nadruk op het Britse voetbal. Er wordt samengewerkt met veertig clubs. Leeds, Sheffield United & Sheffield Wednesday, Preston en Bristol City krijgen hun eigen vaste show. Love Sport is een concurrent voor talkSPORT. Het is dus best ironisch dat het station nu start op de SDL-mux. Die is immers gedeeltelijk eigendom van Wireless, de eigenaar van talkSPORT. Arquiva en Bauer zijn de hoofdaandeelhouders.

WorldDAB: 82 miljoen DAB+ toestellen in tien grootste markten

WorldDAB publiceerde eind december haar marktrapport waaruit blijkt dat aan het einde van het tweede kwartaal van 2019 al meer dan 82 miljoen DAB(+)-ontvangers (thuis en in de auto) werden verkocht in de tien belangrijkste landen met DAB(+). Dat betekent een groei van 11 miljoen toestellen over een periode van een jaar of een relatieve groei van 15,5 procent. Het rapport omvat de cijfers uit Australië, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De infographic, die je hier kunt downloaden, bevat voorts informatie over de uitrolstatus in 24 opkomende landen.

Beieren: geen nieuwe FM-vergunningen meer

De Duitse deelstaat Beieren zal geen nieuwe FM-vergunningen meer uitreiken. Beieren legt in zijn nieuwe mediawet voor etherradio de klemtoon volledig op DAB+. Nieuwe FM-vergunningen zullen enkel nog bij hogere uitzondering worden gegeven. FM-frequenties die worden teruggegeven worden buiten gebruik gesteld of ze zullen worden ingezet om de dekking van bestaande stations te verbeteren. Voorlopig is er nog geen sprake van om de bestaande FM-vergunningen uitdovend te maken. De deelstaat schrijft al enkele jaren een bijzonder succesvol verhaal als het over DAB+ gaat. Het Beierse netwerk bestaat uit één mux voor de hele deelstaat en zeven regionale muxen, allen in beheer van de BR en nog vijf lokale commerciële muxen in de grote steden, geëxploiteerd door Bayern Digital Radio (BDR).

Tsjechië: L-band dooft verder uit

In Tsjechië migreerde de openbare omroep CRa zijn DAB+ van Praha Mesto net voor nieuwjaar van de L-band (blok LI) naar blok 7A in band III. De L-band is nog steeds in gebruik in Praha Strahov door RTI cz DAB, maar verwacht wordt dat deze uitzendingen binnenkort zullen overschakelen naar blok 5A. Er zal dan nog slechts op twee andere plaatsen in Tsjechië worden uitgezonden in de L-band, Jachymov (RTI cz DAB) in Block LJ en Brno Barvicova (TELEKO DAB) in Block LE. Het lijdt echter weinig twijfel dat ook hun dagen geteld zijn.

Heynen

Australië: DAB+ gelanceerd in Mandurah

In Australië is Mandurah sinds 23 december de negende grote stad die DAB+ heeft. Mandurah is de tweede grootste stad in westelijk Australië. Voorlopig zijn er slechts twee stations te beluisteren, met name de plaatselijke FM-stations Coast Live en The Wave, allebei uitgebaat door West Coast Radio. Er wordt uitgezonden in blok 8C met 10 kilowatt vanop de zendersite Pinjarra.

Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx