De tijd is nog niet rijp om SBS, nu een onderdeel van Telenet, over hun radiolicentie te benaderen. We probeerden het, maar raakten niet ver. Toch wordt er al stevig gebrainstormd over S-radio. Eigen radioproducties van De Vijver/Woestijnvis gaan uitzenden en/of samenwerken met Energy? Energy omdat de naam van het hitstation van de n-group vroeger op die manier werd geschreven in Vlaanderen.
Eigen nieuws maken of bij Belga Audio capteren? Daar is men ook nog niet uit. Of komt Contact Vlaanderen (de Luxemburgse RTL-group heeft het recht op de naam) weer opdagen? Aan Wilfried Vandaele (N-VA), Vlaams volksvertegenwoordiger vroegen we naar zijn visie. Het werd een interessante babbel.
Wilfried Vandaele: “SBS heeft decretaal de tijd tot een jaar na de erkenning (31/12/2018, nvdr) om te starten. Als politici hebben wij geen zicht op de stand van zaken. Het is een zaak voor de private spelers”. De mediadeskundige had, een tijd terug, ook niks vernomen toen ze er afstapten met een aantal leden van de Commissie Media voor de jaarlijkse gedachtenwisseling. Ook hier is dus niet echt een reality check ter plaatse gebeurd, iets wat de oppositie probeert af te dwingen.
Extra DAB+-ruimte op komst
Dit najaar volgt een campagne om DAB+ radiouitzendingen op de Vlaamse kaart te zetten. Nu kunnen stations als TOPradio, Qmusic, Joe, VBRO, FamilyRadio, Club FM en de VRT-zenders er hun ei kwijt, sinds geruime tijd. Anderen kunnen volgen, als ze het kunnen betalen en op tijd hun plaats hebben ingenomen.
Wilfried Vandaele: “De N-VA blijft ervan overtuigd dat DAB+, zeker op termijn, heel wat capaciteitsproblemen zal oplossen. Vandaag heeft VRT een mux waarop al haar kanalen worden uitgezonden. Norkring heeft in 2009 een licentie verworven voor kanaal 11A. Daarop is plaats voor twaalf private radio’s. Die ruimte zit ondertussen contractueel vol. De meeste spelers die er aanwezig zijn, zenden intussen al uit. Sommige moeten nog starten.”
“Daarnaast heeft de Vlaamse regering beslist dat kanaal 5A/5D ook zal worden toegewezen aan de markt. Na definitieve goedkeuring door de minister zal er een oproep tot kandidaatstelling komen. We gaan ervan uit dat niet alleen Norkring zich kandidaat zal stellen, maar ook andere spelers. Als er verschillende kandidaten zijn, zal de Vlaamse Regulator voor de Media de dossiers moeten vergelijken en een keuze moeten maken. Na toewijzing is er dus plaats voor twaalf extra private radiokanalen op DAB+. Wie dat wil, moet een akkoord vinden met de beheerder van de DAB+-kanalen, vandaag dus Norkring. Straks misschien nog een andere speler. De overheid komt daar niet tussen”.
Niet morrelen aan non-stop zenders VRT
Er is op zijn zachtst gezegd onvrede met de aanwezigheid op DAB+ van MNM Hits en Klara continuo (Quid op Telenet en Proximus TV). En er is de klacht van Familyradio tegen de VRT omdat deze ‘zenders’ niet tot hun opdracht behoren. Wat vindt uw fractie en of de Vlaamse regering daarvan?
Wilfried Vandaele: “We weten dat het een doorn in het oog van de private landelijke zenders is dat Klara Continuo, MNM Hits en Nieuws+ op DAB+ gaan. De regering staat op het standpunt dat ze nu, zo kort nadat de beheersovereenkomst werd gesloten, niet gaat morrelen aan de VRT-kanalen. Ook niet aan de drie exclusieve DAB+ kanalen van de VRT. Klara Continuo biedt bovendien ongetwijfeld een meerwaarde ten opzichte van hetgeen beschikbaar is op de private markt”.
Tot slot zijn er nog VRT, Mediahuis en Medialaan die een samenwerking aangingen om opgenomen te worden in de digitale Radioplayer van BBC. Hoe denkt NV-A daar over? “Ons standpunt en dat van de regering is dat we eerst de ‘grote trekkers’ laten opstarten en hen de mogelijkheid geven om de zaak in beweging te zetten. Als alles goed werkt, dan kunnen anderen de ‘kleinere’ toetreden”. (TDN)