RadioVisie

  • .
    .

RadioVisie sprak met ‘de radio van Yesterdayland’

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Muziekfestival verpopte tot nationaal radiostation

Zaterdag 21 maart pikte onze redactie het nieuws op van de switch Evergreen Yesterdayland. Het aan VBRO gelinkte oldiesstation komt in handen van Hugo Foets die met z’n team sedert drie jaar het retrofestival Yesterdayland in de markt zet. Foets was in de jaren ’80 één van de pioniers en bezielers van diverse radiostations, zit ruim dertig jaar in het muziekvak (hij doet ondermeer het Belgisch management van Frans Bauer) en verduidelijkte vorig jaar al aan onze redactie dat hij met z’n team via “Een YDL muziekkanaal” dagelijks wil communiceren met de doelgroep, de bezoekers van het festival. Wij hadden gisteren een exclusieve babbel met de PR & persverantwoordelijke van Yesterdayland, Jo Langela. (Foto)

Van een opmerkelijke move gesproken. Evergreen is Yesterdayland

Zo opmerkelijk is deze zet niet. Vorig jaar hebben we reeds gesprekken gevoerd met Norkring maar toen was er geen plaats meer. Het feit dat Evergreen voor ‘retro’ koos en wij ‘oldies’ in ons festival-DNA zitten hebben, zorgde voor een logische en natuurlijke samenwerking. Reeds ettelijke jaren is er een goeie verstandhouding en samenwerking. Zo organiseerden we voor de zender ondermeer ‘Unforgettable’ in Kursaal Oostende en deden we diverse andere in- en outdoor shows.  

Gaat er wat veranderen in het format?

Kijk van zodra je praat over ‘hits uit het verleden’ kom je al snel in hetzelfde vaarwater. Zo hoorde je heel wat op Evergreen wat ook bij ons draaide. Als je het helemaal gaat ontleden kom je tot de vaststelling dat Evergreen iets meer ‘lay back’-radio is, relaxed en vooral ook net een tikkeltje ouder dan wij. Heel bewust brengen we vaart in Yesterdayland met een bepaalde en snellere manier van het gebruik van jingles en muziek-flow. Groot verschil is natuurlijk het feit dat Yesterdayland presentatoren heeft en Evergreen niet. Hun signaal blijft trouwens online behouden voor diegenen die verknocht zijn met het station.

Radio met de vibe uit de 80’s

De presentaties doen ons terugdenken aan de jaren 80 & 90…

Dat is een bewuste keuze. Onze presentatoren zijn nog echte ‘jocks’ zoals we die kenden in de ‘vrije radio’-periode. De meesten hebben hun sporen verdiend op diverse stations en zijn nog steeds professioneel met radio of presentaties bezig. Eén van de kleppers is Marc Huylebroeck (foto). Hij heeft ondermeer een Radio Contact- verleden en kennen we als de stem van Het Rad van Fortuin op VTM. Marc doet de ochtend met op de redactie Gerd Van Lede, die op zijn beurt de luisteraar naar Wim Vermeer op de middag loodst. We kiezen bewust voor een ‘old-fashioned way’ van presenteren om zo het verschil te maken met de actuele veel grotere zenders. We willen gewoon een klein gezellig clubje zijn wat de luisteraar weet te bekoren.

Er zit zelfs een ouwe Maeva-jock op Yesterdayland?

Klopt! Theo De Brabander is misschien wel één van de gezelligste radiogasten die er in Vlaanderen rond loopt. En wat een radioverleden… Soms lachen we wel eens en zeggen we “Theo nu is het genoeg geweest met al die verhalen” (schaterlach). Goed dat we een ervaren rot in het vak hebben als stationmanager, Benny Baeten, die de geplogendheden bij radiomakers juist kan inschatten.

Actueel nieuws en het popjournaal van toen

Yesterdayland brengt zowel oud als actueel nieuws?

Ja en daar zijn we trots op. Afgelopen jaar hebben we online alles klaargestoomd. In principe zijn we een jaar aan het proefdraaien geweest. Het is zoals Hugo (Foets) steeds voor ogen hield; Laat ons het signaal online beluisteren, analyseren en verfijnen zodat we klaar zijn als het licht op groen gezet kan worden. Op het hele uur brengen we actueel nieuws dat ons geleverd wordt vanop de VBRO nieuwsredactie en vanop de eigen redactie brengt Mike Duprez (ook de avondspits jock van 17:00 tot 19:00 uur, nvdr) op het halve uur het popjournaal met daarin de feiten van toen, uit de muziekgeschiedenis.

Wie zitten er nog in het team?

’s Avonds hebben we met Patrick van Der Gucht, Zoë Cook en Danny De Vries enthousiaste medewerkers. In het weekend versterken Mathy Meermans, Kim Duchateau, Ivan Plettinckx, Michel Vanderfeesten (foto) en Barry De Wit het team. Het leuke is dat de meesten ook betrokken zijn bij het festival. Zo is Mathy de uitvoerende producent, is Gerd de sales executive en is Marc betrokken bij heel het artistieke gebeuren. Het ‘leeft’ wel bij en rond Yesterdayland.

Een dag live radio vanop Yesterdayland… ook in 2020?

Dat is koffiedik kijken in deze corona-tijden. De hele programmatie is klaar, de datum was geprikt op de Bobbejaanland kalender – 29 augustus – en zelfs de campagne was klaar. Net als vorig jaar gaan we ook samenwerken met nationale en lokaal regionale radiozenders en events zoals Family Radio en Vlaanderen Zingt. Alles zal afhangen van wat de overheid beslist en of we met z’n allen veilig, gezond en wel uit deze crisis komen. Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om namens de hele Yesterdayland-ploeg iedereen heel veel sterkte toe te wensen, de eerstvolgende weken en maanden! (TB)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
PVM
PVM
23 maart 2020 - 18:16 18:16

Leuk om dit allemaal te lezen. En inderdaad een heel goed radiostation. Eindelijk iets die de DAB+ band een meerwaarde heeft. Ik had vorige zomer ook al geluisterd via internet weliswaar, maar nu is het zoveel beter via DAB+. Hopelijk kunnen ze uitgroeien tot een waardig station die blijft.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx