RadioVisie

  • .
    .

RadioVisie sprak met Adriaan Van Landschoot (2)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een dubbele portie Joey deze week. Midden 1976 strikten we niemand minder dan oud Radio Atlantis-baas Adriaan Van Landschoot voor een interview. Het werd een lange, toen zeker, erg exclusieve babbel waarin heel wat niet bekende achtergrondinformatie werd vrij gegeven. Er werd zoveel verteld dat we de babbel spreidden over twee nummers. RadioVisie heette toen nog Baffle Radio Magazine.

In de edities 20 en 21 (van de maanden september en oktober 1977) verscheen het gesprek. In het eerste deel had Van Landschoot het vooral over de oprichting van Radio Atlantis. In dit tweede en tevens laatste deel gaat hij onverdroten op zijn elan verder. Foto’s van Van Landschoot hadden we destijds niet te pakken gekregen (of ze waren te duur), daarom werd Joey gevraagd een tekening  te maken. Je kan er vandaag een tweede keer van genieten, bovenaan dit artikel. 

Het zendschip Condor in de haven, het zou eerst ingezet worden voor Radio Condor, maar het werd uiteindelijk de Jeanine van Radio Atlantis. (Credits: Jingleweb)

Hoe kwam u aan het schip de Condor?

Eerst even duidelijk stellen dat ik bij O’ Rahilly slechts drie maanden zendtijd had gehuurd. Midden augustus had ik Sylvain Tack in mijn vaarwater gekregen. Hij is met de Ier gaan praten en heeft de helft van de Mi Amigo opgekocht voor 19.350.00 BEF. Tack is, als faire zakenman, mij zelf komen vertellen dat ik na drie maanden moest opkrassen. Ik kon dus kiezen: een ander schip zoeken of stoppen. In IJmuiden hadden de heren Willemse en co. een zendschip.

De eigenaars hadden mij een samenwerking voorgesteld. Ik weigerde. Daar ze echter in financiële moeilijkheden zaten heb ik het schip toch kunnen opkopen voor 700.000 BEF. De Condor was heel sterk. Het enige dat we nog moesten doen was de antenne en de zender plaatsen. Ik wist dat mijn zender veel zwakker was dan die van Mi Amigo (nvdr: 50 tegen 8 kW), maar dat kon me niet zoveel schelen, ik mikte vooral op Vlaanderen.

Het eerste dj-team van Radio Atlantis. Met vlnr: Fred Van den Bos, Joop Verhoof, Tony Houston, Luk Vankapellen en Bert Bennett. (Credits: Jingleweb)

Was u helemaal alleen betrokken bij het tweede Atlantis-project?

De heer Arie Swaneveld was m’n vennoot. Van hem was de zender, van mij het schip. De afspraak was dat ik overdag zou uitzenden en hij ’s nachts. Met kerstmis ’73 zijn we vanop de Condor van start gegaan. Weliswaar met andere deejays. De enige overblijver was Tony Houston. Samen zijn we andere deejays gaan zoeken. Niet minder dan 268 aanbiedingen heb ik gekregen. De deejays van het allereerste uur zaten intussen onder contract bij Sylvain Tack. Want toen we vanop de Mi Amigo uit de lucht gingen, kon ik hen geen onmiddellijke garanties geven dat Atlantis zou blijven bestaan. De lonen die Sylvain wilde uitbetalen lagen trouwens aanmerkelijk hoger dan de mijne. Hij bood 25.000 BEF per maand.

Toen u van de Mi Amigo ging hebt u aangekondigd op 15 november terug te komen. Dat is niet gebeurd. Hoe kwam dat?

Omdat het schip lossloeg van haar anker en het moest hersteld worden wegens stormschade.

Hoe was de concurrentie van de andere zeezenders?

In het begin heb ik dit mij in feite nooit afgevraagd. Mijn bedoeling was om zelf zo compleet mogelijk te zijn, om de zaak effectief te maken. Toen hadden de anderen niet zo’n schrik van ons. Maar onze populariteit werd waanzinnig groot en op den duur zijn we zowat door iedereen zwaar geboycot geweest. Veronica had zelfs gezegd tegen een platenmaatschappij: “Als u nog platen durft te leveren aan Radio Atlantis, dan draaien wij niets meer van u”. Scherpe douanecontrole op de uitvoer van banden hadden we ook al. Pesten tot en met dus.

U hebt ook een samenwerking voorgesteld tussen de zeezenders onderling. Geloofde u daar zelf in?

Nou, ze hadden gewoonweg geen interesse. Ze concurreerden met prijzen voor plugging en reclame, wat volgens mij erg dom is.

Het Engelse dj-team van Radio Atlantis dat enkel live programma’s maakte vanaf de MV Jeanine. (Credits: Jingleweb)

Radio Atlantis heeft u waarschijnlijk een heleboel geld gekost?

In het begin zaten we met een kostennota van anderhalf miljoen BEF per maand. Op het einde is dat gezakt naar 450.000 per maand. Deze spectaculaire daling is te danken aan het feit dat je op den duur gaat zuiveren. Het aantal dure medewerkers werd verminderd, links en rechts werden bevoorradingskosten besnoeid.

Waarom duurde het zolang vooraleer Radio Atlantis reclame kreeg?

Omdat telkens niemand geloofde dat ik in de lucht zou komen. Zelfs de pers niet, die daarbij nog vrij negatief schreef.

Waren de publiciteitsinkomsten voldoende om de kosten te dekken?

Er waren contracten bij van 250.000 BEF per dag.

Maar de zender heeft toch ook geld gekost? Wij hoorden huurprijzen van 11.000 BEF per week.

Dat is helemaal niet waar. De overeenkomst was duidelijk. De daguitzendingen waren voor Atlantis en de nachtuitzendingen zouden voor Swaneveld zijn. Maar toen de zender op de boot stond, wilde hij plotseling geld hebben. Op een gegeven moment wilde Swaneveld ’s nachts niet meer uitzenden. Hij wilde poen van me, 10.000 BEF per week. Ik heb dit nooit betaald.

Hij heeft een proces aangespannen dat nog twee, drie jaar kan duren. Toen ik op 1 september 74 de Jeanine in de haven van Vlissingen liet binnenslepen, heeft hij beslag op het schip laten leggen. Ik heb hem zonder meer zijn gang laten gaan. Vlissingen wilde daarvoor het liggeld betaald zien. En noch ik, noch Swaneveld hebben dat ooit gedaan. Gevolg, de haven van Vlissingen heeft het schip openbaar verkocht.

De live studio aan boord van de MV Jeanine.

Blij dat het gedaan was

Werden zover u weet adverteerders vervolgd?

Nee, geen enkele. Bij sommige is de BOB wel geweest voor inlichtingen, maar over het algemeen zijn ze met gerust gelaten. Trouwens, in totaal zijn maar vier Atlantis-medewerkers vervolgd geworden. Dat zijn Tony Houston, ikzelf, Marc Van Petegem die de drive-in’s organiseerde en Roger Hendriks. Op 16 november 73 is de BOB voor het eerst op bezoek geweest. Precies een jaar later hadden ze genoeg bewijzen om mij voor de rechtbank te sleuren. Het resultaat daarvan ken je: 1.500.000 BEF boete en drie maanden voorwaardelijke hechtenis.

Hebt u geprobeerd het op til zijnde verdrag in Nederland tegen de zeezenders te omzeilen via Spanje en Liechtenstein?

Nee, ik was blij dat het gedaan was. Ik was het beu. Toen ik hoorde dat de wet er door kwam heb ik gezegd: “Eindelijk!”. Ik heb mijn deejays betaald tot de laatste dag dat ze gewerkt hebben. Alleen Houston is nog een jaartje bij mij als bediende in dienst geweest.

Waarom verklaarde u aan de pers op 5 september 74 dat Atlantis verkocht was aan een organisatie die propaganda wilde maken voor Makarios? (Cypriotische patriarch en president, nvdr)

Ik ben daarvoor speciaal naar London geweest, doch eind augustus is mijn contactpersoon vermoord. Ik zou het contract met hem getekend hebben toen ze hem op een zaterdagmiddag vermoordden. Ik onderhandelde inderdaad met de rechtstreekse medewerker van Makarios. Men zou het schip kopen voor 35.000 pond. Daarna heb ik niks meer van ze gehoord.

Toen u op 31 augustus definitief uit de ether verdween, heeft dj Frank Van Leeuwen gezegd, dat u binnen drie maanden terug zou komen. Hoe zou dat gebeuren?

Via een oude Engelse vuurtoren Gunfleet Tower. Er is immers een oude Engelse wet die stipuleert: “Degene die een fort bezet dat buiten de territoriale wateren ligt, wordt er voor 9/10 eigenaar ervan. Het moet echter wel costant bewoond zijn door hem of door de bezetter aangestelde derden.

Welke programma’s zouden er komen?

Dat weet ik niet, want daar had ik geen tijd meer voor. Er zou zeker geen reclame meer geweest zijn. Men heeft er ons alleen maar door verraad afgekregen. Wie het was weet ik niet, maar de vroegere eigenaar heeft de toren terug opgeeist. Ik zou moeilijkheden krijgen met de Britse marine. Toen ben ik er definitief mee opgehouden.

De Britse marine heeft dus het fort overvallen en de apparatuur in beslag genomen. De volgende dag stond in de krant dat het zendschip in de haven van Vlissingen volledig is leeggestolen. We voelen nattigheid?

Daar begrijp ik ook volledig niks van. En ik heb ook geen vermoeden wie dat deed. De schade was ongeveer 2,1 miljoen BEF.  Zo, dat is het hele verhaal.

Fotocredits: Norbert VS

Van Landschoot is intussen laag in z’n bureau gaan hangen. Hij vertelt nog even dat hij op dit ogenblik 250 mensen in dienst heeft verspreid over negen boetieks, een confectiebedrijf en een muziekmaatschappij. Adriaan Van Landschoot is een rijk man gebleven. Z’n avontuur met Radio Atlantis heeft hem niet financieel gekelderd. Misschien is hij er wel veel wijzer van geworden…

° Lees ook: Zaterdag is Joey-dag is Adriaan-dag (1)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jan D.M.
Jan D.M.
10 december 2017 - 21:53 21:53

Foto het Engelse dj-team: met o.a. de 2 dames Debbie England en Lynda Anderson. Vooral het Engelse-team was goed vertegenwoordigd bij de aankomst van de “Jeanine” in de haven van Vlissingen op zondag 1 september 1974 om 10u. En ondertussen iedereen maar luisteren naar Mi Amigo met de “Paul Severs Show” !

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx