RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Radiostilte na windkracht 11 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het is 2 maart 1982. Tijdens een vliegende storm op de Noordzee zinkt het zendschip van‘Vijfenveertig negen’. Vier bemanningsleden worden door de kustwacht van boord gehaald en door de politie gearresteerd omdat het verboden is medewerking te verlenen aan dergelijke radiostations. Dit is het plot van het boek van auteur Paul van der Mark waarbij de (oudere) lezer teruggevoerd wordt naar een bijzonder periode uit de radiogeschiedenis.

Eén van de medewerkers die tijdens de storm niet aan boord was, Wim Hekman, weet dat er nog iets heel waardevols aan boord ligt. Dat wil hij graag halen en hij duikt naar het zendschip. Daar wachten hem echter twee onaangename verrassingen. Na enige aarzeling besluit Wim, wat hij gezien heeft, te delen met zijn collega’s.

Dat zet meteen een kettingreactie van gebeurtenissen in werking die hij niet had kunnen voorzien en die hem zelf ook uiteindelijk in een heel lastige situatie brengen. Tegelijkertijd ontstaat er een initiatief om het zendschip te lichten. Een kansrijk plan waar velen graag aan willen meewerken, maar het blijkt al snel niet zonder gevaren te zijn. Een verhaal met een afloop die niemand voorzien had.

Hans Knot over ‘Radiostilte na windkracht 11’: ‘Radiostilte na windkracht 11’ is vooral een boek vol spanning waarin je wordt meegezogen in het enerverende verhaal van de mensen achter dit radiozendschip. Bovendien worden automatisch vele herinneringen in je naar boven gebracht over de goede oude tijd van de zeezenders’.

° ‘Radiostilte na windkracht 11’ komt rond 22 juli uit en is nu al te reserveren via paulvdmark@hotmail.com.

° Lees verder onder de audio

Auteur én radiomaker

Auteur Paul van der Mark werd op jonge leeftijd gegrepen door het radio maken. Het begon met bandprogramma’s voor een jongerencentrum in Utrecht op een tweedehands Telefunken bandrecorder en een zelfgemaakt mengpaneel.

De volgende stap was aan de slag gaan bij een ziekenomroep en nog later bij de ORTS, de lokale omroep van de gemeente Oosterhout. Ondertussen stond zijn radio steevast afgestemd op de zenders die vanaf de Noordzee hun muziek uitstrooiden: Radio Veronica, later Mi Amigo en in de jaren 80 Radio Monique.

Er volgden jaren van carrière maken en daarin was niet altijd tijd voor de oude liefde: radio maken. Tot een jaar of acht geleden toen Paul toevallig in contact kwam met Radio Extra Gold. Hij presenteert er nog steeds op zondag van 14:00 tot 17:00 uur. Bij Radio Monique 918 is hij van maandag tot en met vrijdag te horen tussen 11:00 en 12:00 uur.

° Foto bovenaan: United States National Weather Service.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx