fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Radiostemmen uit het hiernamaals

Opmerkelijk artikel vandaag in Het Nieuwsblad, waarbij het onderwerp eigenlijk verder gaat dan de pure feiten. Want mag een radioprogramma dat gemaakt werd voor Radio A nog worden doorverkocht aan Radio B, na het overlijden van de maker van de originele uitzending, zonder toelating van de nabestaanden?

De Brugse Anne Derous hoorde zondag jongstleden, 18 november, tot haar eigen ontsteltenis plotseling haar overleden echtgenoot Ghislain Carpels, op een ander radiostation aan het werk, dit tijdens een gesprek dat hij in 2012 had met zijn onlangs overleden bekende stadsgenoot Roland Rotty.

Carpels was ‘vliegende reporter voor VBRO’, waar hij het populaire Achter d’Olletorre, (Achter de halletoren), maakte waarin hij Brugse figuren ook in ’t Brugs aan het woord liet over hun leven.  Zijn weduwe, Anne Derous, werd zondag plots verwittigd dat haar man op Radio Brugs Ommeland aan het werk was.

“Ik zette de radio aan en tot mijn grote verbazing klopte het. Zijn stem kwam uit de boxen. Ik hoef u niet te vertellen hoe pijnlijk zoiets is.” Anne uitte meteen haar ongenoegen op Facebook, waarop tientallen reacties volgden. 

Zijn er daarmee grenzen overschreden? “Nee”, zegt VBRO-baas Frederik Thomas, “het ging om een eerbetoon”. Interessant blijft de vraag waar dat soort grenzen ligt? We hebben het bewuste artikel in een pdf gegoten, zodat u zich een compleet beeld kan vormen.

° Artikel Het Nieuwsblad: En plots hoort Ann haar overleden man op de radio: VBRO-Brugs Ommeland.

° Fotocredits: Gidsen en begeleiders


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dirk
Dirk
22 november 2018 - 09:14 09:14

Alhoewel het misschien toch beter was om eerst de nabestaanden in te lichten zoals wij in het verleden wel al gedaan hebben (en zelfs toestemming vroegen) is het puur wettelijk geen overtreding.
De stem van iemand wordt nl. niet geërfd door de nabestaanden, noch zijn beeltenis. Mensen die overleden zijn daar rust ook geen portretrecht meer op omdat dit enkel bij leven kan ingeroepen worden.
Het is wel anders met muziek en auteursrechten omdat dit expliciet geregeld werd door de wetgever en de nabestaanden erven deze rechten over tot x aantal jaren na de dood.

Maar dat het pijnlijk moet zijn als je van niets weet daar kan ik mij volledig bij aansluiten.

Haveve
23 november 2018 - 22:00 22:00
Antwoord aan  Dirk

Dirk, gij kent eventuele overeenkomsten tussen de omroep en deze overleden presentator? Uw stelling valt immers weg als er toch enige vorm van geclaimde of toegekende eigendom zou zijn. Bovendien is hier handel gedreven, van de originele omroep doorverkocht aan een andere. Het waren geen fragmenten als eerbetoon, het was de hele uitzending, en mits verkoop. Als de stem niet geërfd kan worden door de ene, dan financieel toch ook niet door de andere? Laten we dit nog als publieke eigendom beschouwen omdat het openbaar is gemaakt door de eerste uitzending, dan nog stel ik mij de vraag of dat kan verkocht worden. Het ging hier trouwens ook over mensen die elkaar kennen. Los van alle regels en regelgeving is er nog zoiets als respect. R-E-S-P-E-C-T, zong Aretha Franklin.

johan
johan
24 november 2018 - 17:37 17:37
Antwoord aan  Haveve

niemand gelooft toch dat het programma van de VBRO aan Radio Brugs ommeland werd verkocht.. Brugs ommeland is een zender van het VBRO-huis.. gewoon een ander format.. het is een uitleg als een ander.. mss had men het beter een andere draai gegeven….

Meer in lokale radio
Het Weekendblad van 17 & 18 november (video)

NLPO: ‘lokale omroep de wachtkamer DAB+’

Gatz start raadpleging herstelbesluit frequentieplan

Analyse ‘Herstelbesluit’ van Sven Gatz

‘Power Studio’ in de lift

Het Avondblad van 7 november (video)

Sluiten