fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Radiostemmen uit het hiernamaals

Opmerkelijk artikel vandaag in Het Nieuwsblad, waarbij het onderwerp eigenlijk verder gaat dan de pure feiten. Want mag een radioprogramma dat gemaakt werd voor Radio A nog worden doorverkocht aan Radio B, na het overlijden van de maker van de originele uitzending, zonder toelating van de nabestaanden?

De Brugse Anne Derous hoorde zondag jongstleden, 18 november, tot haar eigen ontsteltenis plotseling haar overleden echtgenoot Ghislain Carpels, op een ander radiostation aan het werk, dit tijdens een gesprek dat hij in 2012 had met zijn onlangs overleden bekende stadsgenoot Roland Rotty.

Carpels was ‘vliegende reporter voor VBRO’, waar hij het populaire Achter d’Olletorre, (Achter de halletoren), maakte waarin hij Brugse figuren ook in ’t Brugs aan het woord liet over hun leven.  Zijn weduwe, Anne Derous, werd zondag plots verwittigd dat haar man op Radio Brugs Ommeland aan het werk was.

“Ik zette de radio aan en tot mijn grote verbazing klopte het. Zijn stem kwam uit de boxen. Ik hoef u niet te vertellen hoe pijnlijk zoiets is.” Anne uitte meteen haar ongenoegen op Facebook, waarop tientallen reacties volgden. 

Zijn er daarmee grenzen overschreden? “Nee”, zegt VBRO-baas Frederik Thomas, “het ging om een eerbetoon”. Interessant blijft de vraag waar dat soort grenzen ligt? We hebben het bewuste artikel in een pdf gegoten, zodat u zich een compleet beeld kan vormen.

° Artikel Het Nieuwsblad: En plots hoort Ann haar overleden man op de radio: VBRO-Brugs Ommeland.

° Fotocredits: Gidsen en begeleiders


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
RBS Radio in de regio Zele heeft (ook al) een nieuwe studioRadio Barbier in Rupelmonde
‘Haal er uit wat er in zit’ Busje komt zo Veel radiostations hebben een busje
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Een mens staat er niet bij stil, maar de hele vlotte en snelle jongens die
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Radio Minerva bijna klaar voor de digitale overstapJournalistieke ambities? Belgodyssee gaat weer van startExtra Gold

3
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
2 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
johanHaveveDirk Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Dirk
Gast
Dirk

Alhoewel het misschien toch beter was om eerst de nabestaanden in te lichten zoals wij in het verleden wel al gedaan hebben (en zelfs toestemming vroegen) is het puur wettelijk geen overtreding.
De stem van iemand wordt nl. niet geërfd door de nabestaanden, noch zijn beeltenis. Mensen die overleden zijn daar rust ook geen portretrecht meer op omdat dit enkel bij leven kan ingeroepen worden.
Het is wel anders met muziek en auteursrechten omdat dit expliciet geregeld werd door de wetgever en de nabestaanden erven deze rechten over tot x aantal jaren na de dood.

Maar dat het pijnlijk moet zijn als je van niets weet daar kan ik mij volledig bij aansluiten.

Hugo Van Vlaenderen
Lid

Dirk, gij kent eventuele overeenkomsten tussen de omroep en deze overleden presentator? Uw stelling valt immers weg als er toch enige vorm van geclaimde of toegekende eigendom zou zijn. Bovendien is hier handel gedreven, van de originele omroep doorverkocht aan een andere. Het waren geen fragmenten als eerbetoon, het was de hele uitzending, en mits verkoop. Als de stem niet geërfd kan worden door de ene, dan financieel toch ook niet door de andere? Laten we dit nog als publieke eigendom beschouwen omdat het openbaar is gemaakt door de eerste uitzending, dan nog stel ik mij de vraag of dat kan verkocht worden. Het ging hier trouwens ook over mensen die elkaar kennen. Los van alle regels en regelgeving is er nog zoiets als respect. R-E-S-P-E-C-T, zong Aretha Franklin.

johan
Gast
johan

niemand gelooft toch dat het programma van de VBRO aan Radio Brugs ommeland werd verkocht.. Brugs ommeland is een zender van het VBRO-huis.. gewoon een ander format.. het is een uitleg als een ander.. mss had men het beter een andere draai gegeven….

Meer in Actueel
‘Koninklijke’ versterking voor Mi Amigo
Het Avondblad van 19 november
Streams Qmusic en Joe krijgen pre-roll reclame
Nederland: 13 procent bezit een DAB+
Het Weekendblad van 17 & 18 november (video)
DAB+ in Frankrijk: mijlpaal in zicht (video)
Sluiten