RadioVisie

  • .
    .

Radio’s IRO en FM Gold plaatsten nieuwe mast in Izegem (foto’s)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radio IRO uit Izegem en FM Gold uit Meulebeke zijn sinds gisteren weer helemaal terug in de Izegemse ether, respectievelijk op 107.6 MHz en 105.6 MHz. Beide stations zonden er sinds een maand uit via een noodantenne, nadat de mast het begaf bij de zware storm Eunice. Gisteren werd een nieuwe volwaardige mast geplaatst en dat werd logistiek een knap staaltje van samenwerking.

Op die vermaledijde vrijdag 18 februari bleek de antennemast op de slangentoren van de plaatselijke brandweerkazerne niet bestand tegen de storm Eunice. De lokale radio’s Radio IRO en FM Gold deelden het gebruik van deze mast, al zijn dat voor de rest volledig onafhankelijk van elkaar opererende radiostations.

Pas toen het stormweer vijf dagen later echt was gaan liggen kon een noodantenne worden geplaatst, maar de ontvangst van beide stations was uiteraard beperkter dan voordien. Vanaf dan werd het zoeken naar een zo snel mogelijke definitieve oplossing.

“Gelukkig konden we snel schakelen dankzij een verlossend berichtje van Wradio, (een lokale radio uit de Westhoek, red.). Zij hadden nog een mast op overschot”, zegt Maarten Veys van Radio IRO. “Het heeft heel wat coördinatie gekost, maar dankzij een goeie samenwerking tussen beide radio’s, de hulp van veel vrijwilligers en de steun van tal van bedrijven en de stad Izegem hebben we uiteindelijk toch nog snel een nieuwe definitieve mast kunnen plaatsen.”

Externe hulp kwam er van Comet-Technics uit Ingelmunster die instonden voor de engineering (technische tekeningen, krachtberekeningen, e.d.), terwijl TLC Transport, kranen Lieven Crombez uit Torhout, 4Rent Brugge en MCT Kranen het zware werk deden.

Vrijdag werden al een reeks voorbereidende werken uitgevoerd en gisteren vond dan de plaatsing van de nieuwe mast plaats. Die was al vooraf op de begane grond kant en klaar uitgerust met twee keer vier dipolen, waardoor het achterafwerk van klimmers Geert en Dries beperkt kon worden.

Net als de realisatie van de West-Vlaamse DAB+, waarvan de lancering voor een van de volgende dagen moet zijn, gebeurde de installatie door een eigen technisch team. En daar mogen ze, terecht, best trots op zijn.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

22 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Johan
Johan
11 april 2022 - 22:43 22:43

Vandaag zijn 15 West-Vlaamse DAB+ radio’s gestart op kanaal 10D.
Bingo, Family, Gaveromroep, I.R.O.,FM Gold, Jess FM, Melinda FM,
Ommeland, PINK, Radio Meteor, Star FM , VBRO, VBRO2 en WRadio en X-Ray Fm.
Er wordt uitgezonden met 72 kbps. Hier in Menen is de ontvangst eerder zwak te noemen met een buitenantenne.

johan
johan
12 april 2022 - 09:25 09:25
Antwoord aan  Johan

Hier in Zwevegem is er van de West-Vlaamse DAB+ niets te ontvangen, niet op draagbaar toestel en ook niet op vast toestel met buitenantenne. Oost-Vlaanderen, Vlaams Brabant en de Nederlandse zenders komen hier wel uitstekend binnen.

Lukas
Lukas
12 april 2022 - 16:12 16:12
Antwoord aan  johan

Komt Vlaams Brabant tot in Zwevegem binnen? In Halle weinig ontvangst…

johan
johan
12 april 2022 - 17:17 17:17
Antwoord aan  Lukas

Hallo Lukas,

Inderdaad, zojuist nog een test gedaan en perfecte ontvangst van Radio Demerstad, Rand, Scorpio, Bruzz, Stadsradio Halle, Stadsradio Tienen.
Radio Victoria kan ik niet ontvangen. Waarschijnlijk is mijn locatie geografisch uitstekend gelegen. Hopelijk komen de West-Vlaamse radio’s op 10D ook zo sterk binnen, we kijken ernaar uit deze week (duimen!)

David
David
13 april 2022 - 00:22 00:22
Antwoord aan  Johan

Familyradio in pakket van West-Vlaanderen? Gaat het niet om MusicaFM? Zou me verwonderen hoe dat kan.

jaques
jaques
29 maart 2022 - 10:06 10:06

mooi staaltje team werk, net zoals de oprichting van de DAB+ installaties, alleen jammer dat de DAB+ uitzendingen nog niet opgestart zijn.

Wesley
Wesley
29 maart 2022 - 22:16 22:16
Antwoord aan  jaques

Met een beetje geluk kunnen ze in West-Vlaanderen nog een maand of 9 proefdraaien. Tenzij de opstart nog langer op zich laat wachten. Wie is er eigenlijk verantwoordelijk hiervoor in West-Vlaanderen?

johan
johan
30 maart 2022 - 18:13 18:13
Antwoord aan  jaques

Er wordt nog gewacht op de verplichte caviteitsfilters en deze moeten uit het buitenland? komen.

Wesley
Wesley
2 april 2022 - 13:10 13:10
Antwoord aan  johan

En de andere provincies hebben dit niet nodig, dan?? In Oost-Vlaanderen zijn ze al 2 maanden bezig. Hoe kan het dat West-Vlaanderen zo achter blijft?

johan
johan
4 april 2022 - 10:25 10:25
Antwoord aan  Wesley

De reden zal waarschijnlijk zijn dat men niet in alle provincies met dezelfde partners samenwerkt voor technische zaken zoals antennes, zenders, filters, zendmasten enz.
Oost-Vlaanderen werkt samen met Broadcast Partners
Vlaams Brabant werkt met TVV Sound uit Nazareth
Limburg werkt met Aircast + Broadcast Partners
Antwerpen werkt met Wireless Belgium
West-Vlaanderen werkt met eigen mensen plus Aircast uit Wevelgem.
Ik geloof dat veel te maken heeft met de kostprijs en de keuze van de partner waarmee men in zee gaat.

wesley
wesley
4 april 2022 - 18:46 18:46
Antwoord aan  johan

Dat zou een interessante vergelijking zijn. In hoeverre verschillen de tarieven voor de radio’s per provincie? Jouw redenering volgend zouden de radio’s in West-Vlaanderen minder moeten betalen, gezien het verschil in service en uitzendtermijn?

johan
johan
5 april 2022 - 10:16 10:16
Antwoord aan  wesley

De tarieven voor de radio’s verschillen niet per provincie, maar de service en de prijzen verschillen volgens het bedrijf waarop je keuze valt. Ik veronderstel dat wanneer je kiest voor top service en alles kant en klaar laat installeren door gerenommeerde firma’s die ook voor de openbare omroep werken je in kortere tijd kan opstarten.
Wanneer je de kostprijs probeert te drukken en zoveel mogelijk zelf wilt doen is de kans groter dat er zich soms moeilijkheden voor doen in levering van materialen en het installeren ervan.Ten tijde van het ontstaan van de vrije radio’s in de jaren tachtig kon men met behulp van een radioamateur die over een zendvergunning beschikte een radiostation starten. DAB+ is heel wat ingewikkelder en is door een leek zeker niet af te regelen.(eens bekijken op onderstaande site)
https://www.lokaaldigitaal.vlaanderen/gevorderden

Wesley
Wesley
7 april 2022 - 14:42 14:42
Antwoord aan  johan

Da’s maar zeer de vraag of een radio in Oost-Vlaanderen minder betaalt dan een radio in West-Vlaanderen voor de service. En wat levering van materiaal betreft, waarom zou materiaal voor de ene meer dan 2 maanden langer onderweg zijn dan voor de andere? Zelf doen is geen synoniem voor amateurisme, toch??

johan
johan
7 april 2022 - 19:44 19:44
Antwoord aan  Wesley

Inderdaad, waarom is materiaal voor de ene direct beschikbaar en moet een andere zoveel geduld hebben.
Ik beweer niet dat de ene provincie meer betaald dan de andere, maar ik mag toch veronderstellen dat iedere provincie op een andere manier te werk gaat. Bepaalde provincies geven alles in handen via leasing aan grote spelers zoals Broadcast Partners die alle Nederlandse muxen en ook het DAB+ netwerk van VRT verzorgd.
De West-Vlaamse vzw geeft de voorkeur gegeven aan de oprichting van zenders die verenigd zijn in een coöperatieve vzw en zelf de uitvoering in eigen handen houden. Zenders zijn tweedehands, antennes, coaxiale verbindingen en filters komen van Aircast welke ook de afregeling op zich nemen. De zendmasten zijn in eigen beheer.Er zijn op dit medium daarover reeds meerdere artikels verschenen.
Dat de West-Vlaamse zenders tot op vandaag nog niet op DAB+ te horen zijn zou te wijten zijn aan het ontbreken van bepaalde componenten welke uit het buitenland moeten komen.(volgens opgevangen berichten zijn de caviteiten voor de filters nog niet beschikbaar?).Ik geloof wel dat de 15 radiostations ook staan te popelen om te kunnen starten.
Tegenwoordig loopt men tegen vele obstakels aan bij het oprichten van een zendstation vb. protest van buren tegen plaatsing van zendmasten, protest tegen eventuele straling, torenhoge taksen en peperdure vergunningen opgelegd door bepaalde steden of gemeentes.
Misschien had West-Vlaanderen ook reeds 2 maanden in de lucht geweest had men alles in handen van Broadcast Partners gegeven?
Zoveel mogelijk in eigen beheer doen en zelf installeren gaat wellicht goedkoper zijn, maar kan voor veel vertraging van het project zorgen.

Meteor
Meteor
9 april 2022 - 18:55 18:55
Antwoord aan  johan

Door het feit dat West Vlaanderen ales aangekocht heeft ipv leasing , ondanks het feit het allemaal zelf te doen, is het kostenplaatje minstens even duur, zelfs duurder denk ik, rekening houden over de korte termijn van het proefproject, bij leasing heb je nog een restwaarde meestal, anderzijds hoeven we in West-Vlaanderen geen rekening te houden met de winstmarge van de provider gezien we zelf Provider zijn… BP had het voordeel de bestaande sites van de VRT te kunnen gebruiken, alles was aanwezig, er moest enkel maar een zender geplaatst worden en een combiner, een toestel die toelaat dat verschillende zenders op verschillende frequenties gebruik maken van een al bestaand systeem. Limburg is idd leasing BP/Aircast, Brabant TVV Sound op 2 sites. Maar alles is nu klaar in West-Vlaanderen er zijn nog enkele testen, en wanner alles goed zit zouden we woensdag, zeker voor 15 april moeten on-air zijn… counting 🙂

Wesley
Wesley
10 april 2022 - 01:22 01:22
Antwoord aan  Meteor

Duurder, latere opstart en self made (geen professionele service)… Ik zie de logica niet. Ik zou me als West-Vlaamse radio toch flink in ’t zak gezet voelen.

Johan Laroy
Johan Laroy
11 april 2022 - 01:04 01:04
Antwoord aan  Wesley

Selfmade, professioneel materiaal Wesley, West-Vlaanderen zal echt niet moeten onder doen voor de andere provincies. We hebben gewoon het materiaal pas besteld wanneer de vergunning binnen was, daar waar anderen al materiaal op stock hadden of vroeger besteld…. niks mis mee, het blijft nog altijd een proefproject, waarbij de mux al meerdere weken op de server staat te draaien, enkel het signaal was nog niet op antenne, be patient, Maarten de drijvende kracht achter het project heeft goed werk geleverd…dat zal je eersttdaags kunnen vaststellen..

Wesley
Wesley
13 april 2022 - 10:06 10:06
Antwoord aan  Johan Laroy

Ben ik de enige die de klankkwaliteit verre van top vind? FM klinkt beter dan dab+. Ook een pak minder dan de oost-vlaamse radio’s. Of is testfase nog steeds bezig?

INDI
INDI
13 april 2022 - 11:18 11:18
Antwoord aan  Wesley

Ik heb maandag en gisteren de (toen nog) testuitzendingen gehoord en ik wou nog geen kritiek geven zolang alles niet definitief is, maar het klinkt zacht gezegd niet al te best.

Als je puur naar cijfertjes kijkt (bitrate) gaan ze nooit volledig de kwaliteit van de andere provincies kunnen evenaren, gezien we de enige provincie zijn met 15 stations op een mux, maar zelfs voor 72 kbps klinkt het voorlopig nog ondermaats.
Het wordt snel blikkerig en vermoeiend om naar te luisteren. Als ik het een getal moet geven lijkt het alsof ik naar een station luister dat een bitrate heeft van ongeveer max. 56 kbps, met als negatieve uitschieter de Gaveromroep dat nog slechter klinkt.

Mocht je als luisteraar willen vergelijken met iets anders dat 72 kbps toegewezen kreeg, dan raad ik je aan eens te luisteren naar de themastations van de VRT (Radio 2 Bene Bene, StuBru Tijdloze of MNM Hits). Dan weet je dat er nog rek op zit om enige verbetering te kunnen bekomen.

Maar goed, we laten de mannen nog even rustig verder werken alvorens al te kritisch te zijn.

PVM
PVM
13 april 2022 - 12:25 12:25
Antwoord aan  Johan Laroy

Intussen heb ik ze deze woensdagmorgen ontdekt op DAB+.

johan
johan
11 april 2022 - 11:49 11:49
Antwoord aan  Wesley

Hallo Wesley,

De bovenstaande reactie op uw bericht van gisteren komt zeker niet van mij, zal waarschijnlijk een naamgenoot zijn. Verder wens ik de crew die instaat voor het proefproject DAB+ in West-Vlaanderen veel succes bij de opstart deze week!

Don`t copy text!
22
0
Deel hier gerust uw gedachtenx