De VRT heeft zich in 2018 vrij strikt gehouden aan het reclameplafond uit de beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid. Zo blijkt uit het jaarverslag 2018 dat de VRT vandaag publiceert.
U herinnert zich vast nog dat de VRT een jaar geleden in de commissie Media de wind tegen kreeg omdat de reclame-inkomsten al enkele jaren boven de afgesproken grens lagen (zie de links onderaan dit artikel). Dat leidde tot een ingewikkeld debat over de ‘excedent‘, maar kwam er finaal op neer dat de VAR, de eigen reclameregie van de VRT, vooral op de radioreclame een rem moest zetten. Wat ze ook deed.
De inkomsten uit boodschappen van algemeen nut en commerciële communicatie bedroegen samen 75,9 miljoen euro in 2018, voor radio, televisie en websites samen. Volgens de bepalingen in de Beheersovereenkomst 2016-2020 werden deze inkomsten voor 2018 begrensd tot maximaal 75,6 miljoen euro. “Er is in de loop van 2018 maximaal gestreefd om de commerciële grens te respecteren”, aldus de VRT.
De opbrengst uit de commerciële radioreclame bedroeg 44,5 miljoen euro. Dat is 3,7 miljoen minder dan in 2017 (48,2 miljoen euro). Studio Brussel blijft commercieel het belangrijkste VRT-net (17,5 miljoen euro), gevolgd door MNM en Radio 2 (elk goed voor 10,3 miljoen euro) en Radio 1 (6,4 miljoen euro).
De daling van de opbrengsten uit de radioreclame deed zich voor bij alle netten behalve bij Radio 2. De daling was er vooral bij Studio Brussel (-1,9 miljoen euro ten opzichte van 2017), gevolgd door MNM (-1,2 miljoen euro) en Radio 1 (-0,6 miljoen euro).
De VRT-radionetten ruilden daarnaast ook voor 12,3 miljoen euro, anderhalf miljoen minder dan in 2017. Het gaat dan om spotjes of promotionele aankondigingen waarbij de VRT-netten in ruil vermeldingen krijgen in de promotiecampagne van de organisator, gratis tickets, aanwezigheid van de VRT op evenementen (muziek, theater, beeldende kunst, film), levering van diensten voor een VRT-productie, uitzendrechten, enzovoort.
De VRT inde onrechtstreeks ook nog eens 6,6 miljoen euro aan ‘commercieel geld’. Dat gebeurt in de vorm van financiële opbrengsten, omdat de VRT de enige aandeelhouder is van de reclameregie VAR. In 2017 lag dat dividend op 3,6 miljoen euro.
en wat ze ook dit jaar ongetwijfeld vergeten erbij te tellen hebben zijn de reserves die ze oppotten binnen de VAR.
Door de VAR een hogere ‘regie vergoeding’ telaten vragen blijft de VRT inderdaad netjes onder zijn plafond. Alleen halen ze wel meer uit de reclame markt, het verschil blijft plakken bij de VAR. Een 100% dochter van de VRT. En dat is méér dan het jaarlijkse dividend, je moet er de jaarrekening van de VAR maar es op op nagaan.