RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

“Radioreclame boost merkvoorkeur met 20 procent”

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Australische professor Karen Nelson-Field is internationaal gerenommeerd voor haar aandachtsmetingen van visuele media. Vorige maand presenteerde ze de resultaten van haar eerste radio-onderzoek. Enkele cijfers werden al onthuld. Maar het is nog even wachten op de resultaten van het volledige onderzoek. De Var – de reclameregie van de publieke omroep – kreeg toch al een snelle inkijk.

Het opzet van de studie was om de aandacht van audiomedia te meten en de impact ervan op merkvoorkeuren in kaart brengen. De twee belangrijkste resultaten van het lijvige onderzoek zijn alvast duidelijk. Enerzijds – in vergelijking met andere media -, vergroot radioreclame de keuze voor een merk met gemiddeld twintig procent. Anderzijds zijn er drie best scorende categorieën:

  • Automotive: verzamelnaam voor bedrijven die werkzaam zijn in de productie en verkoop van automobielen.
  • Fastfoodrestaurants.
  • Retail: het leveren van goederen en/of diensten die bestemd zijn voor het gebruik door consumenten. Hoewel de term synoniem lijkt aan detailhandel is dit niet geheel juist. Retail is een ruimer begrip waar ook diensten onder vallen zoals banken en reisbureaus. In de detailhandel worden louter fysieke goederen geleverd.

Aandacht maximaliseren

Professor Nelson-Field pleit ervoor dat adverteerders niet enkel focussen op mediabudgetten of op het aantal impressies van hun campagnes. Het is belangrijker om inzicht te krijgen in de aandachtseigenschappen van elk mediaplatform. Het heeft met andere woorden weinig zin om het merendeel van een budget te besteden aan goedkopere platformen als die weinig aandacht blijken te genereren.

Bureaus roept ze op om de aandachtscomponenten in hun campagnes te optimaliseren. Elk mediaplatform heeft een maximale aandachtselasticiteit. Een sterke creatie kan – binnen die grenzen – de gegenereerde aandacht maximaliseren.

Met dit onderzoek hoopt Nelson-Field adverteerders een beter inzicht in hun campagnes te bieden zodat ze op een nog meer performante manier kunnen connecteren met hun doelgroepen. Daarnaast moeten de inzichten adverteerders bijstaan om impactvolle auditieve campagnes te ontwikkelen, zowel op het niveau van mediaplanning, budgettoekenning als creatie. (Bericht: Var)

Wie is Professor Nelson-Field?

Karen Nelson-Field is een internationaal veelgevraagd spreekster op marketingcongressen en werkt samen met WARC, het internationale instituut voor marketing intelligence. Recent heeft ze voor WARC de ‘The WARC Guide to Planning for Attention’ uitgebracht, dat ingaat op de waarde, de meting, de toepassing en de ethiek van aandacht als de nieuwe currency voor mediaplanning.

Ook is ze voorzitter en prominent lid van de ‘Attention Council’, met leden zoals Dentsu Aegis Network, Havas Media, Diageo, Mars, AB InBev, Microsoft en Tesco. Haar eerdere edities van ‘Not all Reach is Equal’ heeft zij uitgevoerd voor ThinkTV (Australië) en Dentsu Aegis (VS en UK). Deze nieuwe editie heeft zij uitgevoerd in opdracht van Screenforce Duitsland.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx