Radioportals: RadioVisie gidst u door het doolhof Nieuwe serie vanaf maandag online

Leestijd: 3 minuten

Er beweegt al een tijdje van alles in het wereldje van de radioportals, een fenomeen dat al bestaat sinds internetradio ruim twintig jaar geleden langzaam maar zeker van de grond begon te komen.

Er bestaan geen echte statistieken over de manieren waarop internetradio het meest wordt beluisterd, en al zeker niet in ons land. Algemeen wordt echter aangenomen dat de meeste luisteraars op een of andere manier beroep doen op een radioportal. Luisteren via de website of de eigen app van een radiostation gebeurt vrijwel enkel door verstokte fans van het betreffende radiostation. Of je moet, zoals StuBru dat doet, al kunnen uitpakken met een heuse superapp met heel wat extra’s.


Lees verder onder de advertentie


Radioportals – men noemt ze ook wel radio-aggregators of radio-directories – bundelen de vele tienduizenden streams, soms ook podcasts, van radiostations uit de hele wereld. Dat bundelen – en vooral het actueel houden – gebeurt met wisselend succes en met nog meer wisselende kwaliteit. Radiostations wijzigen wel vaker hun streamadressen, onder meer vanwege de voortdurende prijzenslag in de wereld van de streamproviders. Een radioportal die haar database enkele weken niet onderhoudt loopt snel achter de feiten en dat zorgt even snel voor ontevreden gebruikers.


RadioVisie

Exit TuneIn en iTunes

Vooral TuneIn had in het wereldje van de radioportals vele jaren een (te) dominante positie. TuneIn investeerde bijzonder fors in haar apps en databestanden en was vaak echt wel baanbrekend. Voor streamende radiostations was het “the place to be”. Die tijd is voorbij. Het Amerikaanse bedrijf was tot op vandaag nooit winstgevend en dat wreekt zich. Het laatste jaar lijkt TuneIn, vooral om commerciële redenen, de focus te verleggen op (Amerikaanse) betaalradio. In april van dit jaar besliste TuneIn zelfs om gewoon geen nieuwe radiostations meer toe te voegen aan haar portal.

Naast TuneIn was iTunes eveneens jaren een wereldwijd veelgebruikte weg om te luisteren naar internetradio. Maar ook daar worden de radiostreams al enkele jaren zachtjes afgeleid naar een doodlopend spoor.

Intussen is er echter veel meer dan alleen TuneIn en iTunes. De luisteraars zoeken en vinden steeds vaker alternatieven om hun radiohonger te stillen. Voor de radiostations zelf is het zaak om aanwezig te zijn op de juiste portals, zeker voor de kleinere stations die enkel via het internet actief zijn.

Het doolhof ontrafeld

Volgende week gidsen we u, speciaal voor de Vlaamse radiomarkt, in een serie artikels door het grote doolhof van de radioportals. Zo hebben we het eerst over de relatief onbekende directories, die onder meer instaan voor de indexen van de internetradiotoestellen. Daarnaast zijn er de portals die louter als website opereren ofwel als website in combinatie met een app voor smartphone, tablet, maar nu ook meer en meer voor smart-tv en het auto-dashboard. Tot slot zijn er de spelers die zich uitsluitend focussen op mobiele apps.

Samen spreken we al snel over een 25-tal spelers die er toe doen: apps, websites en radiospelers, elk met hun sterke en zwakke(re) punten. Onze reeks start maandag 13 augustus en we zetten de artikels telkens rond 14 uur online.Bij wijze van inleiding willen we graag van jullie, onze lezers en verstokte radioliefhebbers, nu al vernemen welke portals en/of radio-apps jullie dagdagelijks gebruik(t)en en waarom? Hoelang en hoe vaak maak je er gebruik van? Laat het ons weten via een lezersreactie hieronder, via onze Facebook of, als u het liever persoonlijk houdt, via een mailtje aan redactie@radiovisie.eu.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radioportals doorgelicht, deel 2: Vier Europese toppers Vier betere Europese alternatieven... In het tweede deel van onze exclusieve artikelenreeks over de radioportals focussen we op vier apps van Europese makelij: twee Duitse (Audials en Radio.net), een Franse (Radioline)...
Radioportals doorgelicht, deel 1: de radio-directories De minder bekende leveranciers van ... Radioportals, wie zijn ze en wat doen ze? Op die vraag proberen we deze week een antwoord te bieden in een zomerse artikelenreeks op RadioVisie. In dit eerste deel focussen we eers...
Radioportals doorgelicht, deel 3: een Oekraïens hebbeding en twee overlevers Een terugblik... In de derde aflevering van onze reeks over de radioportals hebben we het over twee oudjes onder de portals die altijd wat in de schaduw bleven van TuneIn, maar die vast wel gekend ...
Radioportals doorgelicht, deel 4: drie om te ontdekken Twee leukere radio-apps plus de sym... In deel vier van onze exclusieve reeks over de radioportals belichten we eerst twee apps die we zelf naar voor durven schuiven als echte aanraders. Daarnaast belichten we een boeie...
Radioportals doorgelicht, deel 5: onze uitsmijters Enkele Belgen, enkele desktopplayers en... In deze vijfde en laatste aflevering van onze artikelenreeks over radioportals willen we de internetradio-meerwaardezoeker nog enkele uitsmijters cadeau doen: twee Belgische radio-...
Het Avondblad van 6 december: de DAB+ special Digitaal radionieuws uit Frankrijk, Duitslan... Er beweegt de laatste dagen weer heel wat binnen het Europese landschap van de DAB+. Daarom zetten we voor de gelegenheid alle nieuwste wetenswaardigheden over digitale radio op ee...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

4
Reageer op dit artikel

avatar
4 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
1 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
4 Personen die reageerden
Luc Van CoillieYvoJan Van der SchuerenBart Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Bart
Gast
Bart

Sonos met TuneIn… en voor radio’s die ik er niet kan vinden gewoon rechtstreeks de Url toevoegen.

Jan Van der Schueren
Gast
Jan Van der Schueren

Soms TuneIn, voor VRT-netten de eigen radioplus-speler

Yvo
Gast
Yvo

Al enkele jaren TuneIn, Radioplus voor de VRT netten en enkele eigen apps van stations zoals Caroline en EKR.

Luc Van Coillie
Lid
Luc Van Coillie

Dank voor interessante reeks over radioportals. Ik gebruik vooral itunes, vooral voor podcasts; soms voor internetradio. De rubriek ‘internetradio’ leek na een recente update verdwenen van de site. Is echter nog terug op te vissen in een zijstraatje, zoals gedemonstreerd in het volgende You Tube filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=E7WgYebxauY

Meer in Actueel
En intussen bij VRT NXT INVASION
Het Avondblad van 10 augustus (video’s)
NRJ: nu ook met ‘beeld’ (video)
Het Avondblad van 9 augustus (video)
NRJ Vlaanderen onthult programmatie (video)
Het Avondblad van 8 augustus (video)
Sluiten