fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Radioportals doorgelicht, deel 5: onze uitsmijters

In deze vijfde en laatste aflevering van onze artikelenreeks over radioportals willen we de internetradio-meerwaardezoeker nog enkele uitsmijters cadeau doen: twee Belgische radio-apps, twee leuke desktopplayers voor internetradio en tot slot nog een reeks radioportals die als pure website overleven.

1. Belgische radio-apps

Klik om te vergroten

Radio Belgium is een op en top Belgische radioportal die in ons land toch enkele tienduizenden gebruikers telt. De app (Android en IOS) werd in 2013 ontwikkeld door de toen amper 17-jarige West-Vlaming Simon Schellaert. De app beperkt zich tot zowat 280 louter Belgische stations. Wie genoeg heeft aan enkel ons binnenlands radio-aanbod hoeft dus echt niet verder te zoeken. In vergelijking met de in deze reeks eerder belichte radio-apps blijft het evenwel een klein, zij het sympathiek broertje. De app heeft vrijwel geen extra opties, behalve dat ie de gestreamde liedjes opslaat (voor zover de stations hun muziektags meesturen). Handig is dat je je eigen favoriete zenders makkelijk naar boven kunt slepen, zodat je die de volgende keer onmiddellijk bij de hand hebt en niet moet gaan zoeken in de alfabetische lijst. Zelf ontbrekende stations toevoegen kun je enkel via de iOS-versie van de app. Of via een mailtje.

Voorts bestaat al jaren België.fm, een website en app (Android en iOS) die vanuit Nederland wordt gerund. België.fm beperkt zich evenwel tot slechts een vijftigtal Vlaamse streams (plus enkele Waalse en Hollandse). Al hoor je die 50 zeker niet klagen, want uit de tellers van enkele stations blijkt dat België.fm al jaren voor veruit het grootste deel van hun bezoekers zorgt, wellicht mede vanwege de vrij intensieve promotie voor de app. Op de app vind je meer streams, al moet de database van de mobiele app dringend eens worden opgekuist, want die is zo te zien al een jaar niet meer aangepast. 

2. Twee ouderwets leuke desktop radioportals

In dit lijstje vermelden we ook graag twee radioportals die allebei al meer dan tien jaar opereren als zelfstandige shareware programma’s voor Windows. De leukste vinden we RadioSure?, een player waarmee je ook streams kunt opnemen (naar keuze: doorlopend of de liedjes geknipt tot aparte bestanden). De player heeft een eigen database van ruim 31.000 streams – 343 uit België en 634 uit Nederland – en die wordt wekelijks geüpdatet (dagelijks in de betaalde versie).

Er is een heel polyvalente zoekfunctie, die het kinderspel maakt om te scrollen in het aanbod. Honderden vrijwilligers uit de hele wereld werken, via een ingenieus getrapt systeem, de database continu bij, waardoor dit misschien wel een van de best onderhouden radioportals is. Je kunt zelf ook manueel ontbrekende streams in je player toevoegen, maar dat wordt vanuit de player niet doorgegeven naar de centrale database. Dat kan enkel via de website.

Daarnaast heb je de software van Raimersoft, waar je drie programma’s kunt downloaden: TapinRadio, RarmaRadio en RadioMaximus, elk met hun specifieke eigenschappen en kunstjes. Ook hiermee kun je streams makkelijk opnemen in formaten naar keuze en manueel stations toevoegen.

De drie programma’s ogen nog lekker ouderwets, maar ze blijven een leuke speeltuin voor liefhebbers van internetstreams. Via RarmaRadio kun je meerdere streams tegelijk afspelen, plus zelfs een pak tv-streams live bekijken, interessant voor wie randfenomenen als pakweg Popeye TV of Bonanza TV graag bij de hand heeft. De database is op vlak van Belgische stations weinig volledig en niet echt actueel, wellicht bij gebrek aan een kritische massa Belgische gebruikers.

3. Websites met radioportals

Tot slot van deze reeks verwijzen we graag nog naar een reeks “ouderwetse” websites – dus zonder een mobiele app – die zich wereldwijd al vele jaren focussen op het bundelen van radiostreams uit de hele wereld. Het zou ons wat te ver leiden om ze allemaal kwalitatief te evalueren, maar weet dat ze in de meeste gevallen werken met een eigen database en dat die nog steeds actief wordt onderhouden. Al behoren ze stilaan wel tot een langzaam uitstervend ras, want tien jaar geleden vond je nog dubbel zoveel van dit soort webgebaseerde radioportals.


TVV Sound
Yesterdayland
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
De zomer is niets, twee en een halve maand geleden was ik bang dat ik
Oud-radiomaker Rik Joossens is niet meer [caption id="attachment_22466" align="alignright" width="175"] klik om te vergroten[/caption] In
Welke 60-plusser herinnert zich niet de demonstratie van 18 april 1973 in Den Haag, de
Augustus 1979  Mi Amigo wordt drijvend ‘Bedevaartoord’ Op een ogenblik dat nog maar weinig Mi
PROS krijgt twee broers Radio PROS schakelt een versnelling hoger en gaat van start met
In deel vier van onze exclusieve reeks over de radioportals belichten we eerst twee apps

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Gerard Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Gerard
Gast
Gerard

Gebruik al jaren RarmaRadio. Top product. Wat betreft de belgische zenders, indien er eentje niet bijstaat, kan je ze er manueel bijzetten. Je kan verschillende radio’s tegelijk laten opnemen via sheduling. En achteraf het programma beluisteren of bijhouden.

Meer in Dossier
Radioportals doorgelicht, deel 4: drie om te ontdekken

Radioportals doorgelicht, deel 3: een Oekraïens hebbeding en twee overlevers

Radioportals doorgelicht, deel 2: Vier Europese toppers

Radioportals doorgelicht, deel 1: de radio-directories

Kroniek van een bewogen muzikaal 1963

Avonturen op de Vlaamse kabel (audio)

Sluiten