RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Radioportals doorgelicht, deel 4: drie om te ontdekken

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In deel vier van onze exclusieve reeks over de radioportals belichten we eerst twee apps die we zelf naar voor durven schuiven als echte aanraders. Daarnaast belichten we een boeiende open database die actief in meerdere apps en webtoepassingen wordt gebruikt, ook op alternatieve platformen als Ubuntu. 

1. XiiaLive

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: deze app is al een tijdje ons favorietje. Achter de app XiiaLive (Android en iOS), die intussen al enkele jaren meedraait, schuilen vier jonge Amerikanen van Russische origine.

Wat deze uiterst volwassen app meer heeft dan andere radio-apps – naast een erg aantrekkelijk design – is vooral het feit dat je er heel gemakkelijk kunt herbeluisteren. Tien minuten of een half uur terugscrollen in je stream is peanuts, want de app buffert vanzelf je luistersessie (de bufferlengte kun je vrij instellen). De app bewaart van alle liedjes die je streamde ook steeds de titel en uitvoerder, plus het station waar je het streamde. Uiteraard voor zover de stations hun muziektags meesturen. Je kunt dus perfect na een autorit de voorbije playlist even checken, zonder dat je tijdens de rit moet liggen klooien aan je smartphone. Ook weken later zijn je playlists nog terug te vinden in je toestel.

Bij XiiaLive kun je kiezen uit én vlot switchen tussen twee databases: alle stations van Shoutcast (dus ook alles van Radionomy) ofwel alles van UberStations. Die laatste is een open database gekoppeld aan Dar.fm, een betalende webdienst waar je opnames kunt laten maken en opslaan van je favoriete radiostreams. Samen zijn de twee databases goed voor en keuze uit ruim 50.000 stations, al overlappen de twee indexen wel gedeeltelijk. Net als bij Audials kun je bij XiiaLive ontbrekende streams toevoegen door naar de stream van het station zelf te gaan en deze dan automatisch op te slaan in de app. Je kunt het streamadres ook gewoon manueel toevoegen. Je kunt er ook zien hoeveel keer een station actueel wordt gestreamd.

Er is ook een slaap timer en je kunt meerdere alarmen instellen. Bluetoothen is kinderspel, maar vreemd genoeg is Chromecast nog steeds niet in de app geraakt. Het gamma aan instellingen is overigens enorm. Een van de betere onderdelen is bv. “smart recovery”, interessant voor als je 3G/4G onderweg even uitvalt. De reclamevrije versie, plus heel wat extra toeters, kost 4,29 euro.

Daarnaast is er, voor de freaks, de beschikking over RadioReference (eenmalige kost: 1,99 euro), dat is een index van vele tienduizenden streams van politie, brandweer en andere veiligheidsdiensten uit landen waar dat mag. In veel landen (ook Nederland, maar niet in België) is het namelijk perfect legaal om het radioverkeer van deze diensten af te luisteren. De app heeft tot slot ook een open forum waar gebruikers en ontwikkelaars ideeën en bugs uitwisselen.

2. Radio FM

Radio FM, een website en mobiele app (Android en iOS) die sinds 2014 zowaar vanuit India wordt gerund, is grafisch geen topper, maar de achterliggende software lijkt ons wel dik ok. Ze hebben een eigen database met zowat 39.000 streams, waarvan voorlopig “slechts” 180 uit België, tegenover 816 uit Nederland. De app is wereldwijd aan een hele sterke opmars bezig, met maandelijks al 27 miljoen gebruikers. Als gebruiker kun je ook niet-werkende streams “aangeven” of kun je zelf ontbrekende streams “aanvragen”. De opvolging gebeurt vrij accuraat.

Het is tevens de enige app waar je als gebruiker de stations kunt becommentariëren. De stationsbeheerder kan die commentaren zien en beantwoorden. Voor de radiostations: het beheer gebeurt via de site radiogenre.com. Als beheerder zie je daar ook hoeveel gebruikers maandelijks naar je station hebben geluisterd of het als favoriet hebben opgeslagen, al moet je zeker geen detailstatistieken verwachten. Nuttig is wel dat je er wekelijks een rapportje krijgt over de betrouwbaarheid (stabiliteit) van je stream. Van Radio FM bestaat geen reclamevrije versie, maar het reclameaanbod blijft binnen de perken. De app heeft ook een slaap timer, wekker en kan prima overweg met Chromecast.

3. Community Radio Browser

Een van de, naar onze bescheiden mening, sympathiekste “open-bron databases” voor internetradio is Community Radio Browser. Deze database, met actueel een goeie 20.000 gecontroleerd actieve (!) streams (218 uit België, 280 uit Nederland), staat voor iedereen vrij ter beschikking.

Inderdaad, een facet waar de grote portals nog iets kunnen leren van deze database is de ‘automatic station check’. Gemiddeld wordt van elke stream om de tien minuten gecheckt of die (nog) werkt. Nieuw toegevoegde stations die niet werken, worden al na drie dagen vanzelf verwijderd. Streams die voorheen werkten en al dertig dagen niet meer werken, worden eveneens automatisch verwijderd.

Er maken momenteel op het web minstens een twintigtal apps, webtoepassingen en radioplayers actief gebruik van deze database. Daar zitten zelfs enkele hele leuke bij. Twee Android-apps die we u bv. warm durven aanbevelen zijn TuneFM en RadioDroid2. Allebei met hun eigen toeters en bellen (het overzicht staat in Google Play), al is het nuttig om te vermelden dat je met de laatste ook streams kunt opnemen. Een even nuttige als leuke gadget, die we vooralsnog enkel bij RadioDroid2 zagen, is een tellertje van je streamverbruik tijdens het luisteren naar een bepaald station. Een gemiddelde stream (128k) verbruikt zowat 1 MB per minuut. Zeker als je luistert via 3G/4G wil je (in België toch) je verbruik best wat in de gaten houden.

Voor de verstokte Ubuntu-gebruikers onder jullie: deze database wordt o.m. ook gebruikt in Rhythmbox, zowat de betere streamplayer binnen dit open-bron-universum. Zelfs voor Sailfish (een onafhankelijk OS voor mobiele toestellen) is er het alternatief AllRadio.

(morgen deel 5)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radioportals doorgelicht, deel 1: de radio-directories

Radioportals, wie zijn ze en wat doen ze? Op die vraag proberen we deze week Lees verder

Radioportals doorgelicht, deel 2: Vier Europese toppers

In het tweede deel van onze exclusieve artikelenreeks over de radioportals focussen we op vier Lees verder

Radioportals doorgelicht, deel 3: een Oekraïens hebbeding en twee overlevers

In de derde aflevering van onze reeks over de radioportals hebben we het over twee Lees verder

Radioportals doorgelicht, deel 5: onze uitsmijters

In deze vijfde en laatste aflevering van onze artikelenreeks over radioportals willen we de internetradio-meerwaardezoeker Lees verder

Radioportals: RadioVisie gidst u door het doolhof

Er beweegt al een tijdje van alles in het wereldje van de radioportals, een fenomeen Lees verder

Rodec mengpaneel terug van (nooit helemaal) weggeweest

Superbooth in Berlijn kreeg de primeur bij de voorstelling van twee nieuwe prototypes waar een Lees verder

FM Goud: keuze voor de toekomst

Op zondag 5 juni is er tussen 14:00 en 17:00 uur een 'Open Studio Dag'. Lees verder

Waar Kol Israël de mosterd haalde (video)

1968 was het jaar waarin de technische tak van de Nederlandse Radio Unie (NRU) internationaal Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx