Radioportals doorgelicht, deel 3: een Oekraïens hebbeding en twee overlevers Een terugblik op foute en slimme keuzes

Leestijd: 4 minuten

In de derde aflevering van onze reeks over de radioportals hebben we het over twee oudjes onder de portals die altijd wat in de schaduw bleven van TuneIn, maar die vast wel gekend zijn onder de al wat oudere ‘gebruikers’ van internetradio: Nobex en Streema. Daarnaast focussen we op Online Radio Box, de laatste jaren een echt hebbeding voor de muzieksamenstellers van radiostations wereldwijd.

1. Nobex Radio

Het in Californië gevestigde Nobex Radio (Android, iOS en Blackberry) startte in 2007 en werd opgericht door de uitgeweken Israëliër Gadi Mazor. Oorspronkelijk was dit geen radioportal, maar een manier om de afspeellijsten voor radiostations te bekijken. Het waren de hoogdagen van de ringtones en het begin van iTunes. Nobex’ allereerste commerciële model bestond dan ook uit het koppelen van die playlists aan beltonen of, voor wie de liedjes wilde kopen, aan iTunes.


Lees verder onder de advertentie


Van hieruit bouwde Mazor de eerste mobiele radioportal voor Blackberry. Mazor was in die dagen een heuse die-hard fan van het open Blackberry-platform (zie video). In 2009 telde Nobex daar al een miljoen gebruikers, met keuze uit een goede vierduizend radiostreams, en werd het met kop en schouders de marktleider in de Blackberry-community. We weten echter intussen hoe het Blackberry verging in de competitie met iOS en Android. Toen Nobex ook klaar was voor die nieuwere systemen was TuneIn daar al met de grootste koek gaan lopen.

Nobex gaf echter niet op en transformeerde tot een softwarebedrijf dat digitale oplossingen bouwde, plus aangepaste individuele apps voor duizenden omroepen en podcasters over de hele wereld. In de meeste gevallen bouwt Nobex die apps gratis, waarbij de stations een procentje krijgen van de inkomsten op de advertenties. De centrale app van Nobex is al lang geen corebusiness meer, eerder een middel om de andere diensten, gebundeld in Nobex Partners, te promoten richting de radiostations en podcasters.

De uitbouw van hun database aan radiostations, actueel goed voor zowat 45.000 streams, is dus al jaren geen doel meer op zich. Nuttig om weten: Nobex heeft Blackberry nooit losgelaten en voor de laatste verstokte Blackberry-fans blijft dit met voorsprong de beste radio-app.

2. Streema – Simple Radio

Het Amerikaanse Streema, gestart in de zomer van 2007, is al een oudje onder de radioportals, tot voor twee jaar enkel actief als website. In 2016 volgde de app Simple Radio, zowel via Android als iOS beschikbaar. Samen zijn die, volgens hun eigen blog, goed voor maandelijks meer dan 10 miljoen gebruikers.

Als app doet Simple Radio precies wat het moet doen: de dingen heel simpel houden. De app geeft je suggesties op basis van je locatie, de rest zoek je maar op. Enkel op naam, want zoeken op genres of landen gaat niet en de app leest ook geen muziektags. De advertentievrije versie kost je 3,39 euro en bevat ook een slaaptimer. Het platform telt 70.000 radiostreams – 797 streams uit België en 1.844 uit Nederland – maar alleen al dat aantal verraadt het al: de kwaliteit van de updates (het opkuisen van dode streams) is verre van optimaal.Streema was ook nooit vies van experimenten. Tien jaar geleden was het de eerste portal met een applicatie voor Facebook, al werd dat geen succes. De laatste jaren wordt via Streema (enkel de website) ook getest met tv-streams.

3. Onlineradiobox.com

Online Radio Box – wat een verschrikkelijke naam – is nog niet zo bekend bij het brede publiek, maar is wel een absolute aanrader onder radiofielen. En wel om slechts één enkele reden: de playlists. Deze Oekraïense (!) website werd pas ontwikkeld in 2015 en kreeg intussen een app-verlengstuk via Android en iOS. Alle drie halen ze hun inkomsten uit reclame. Uit België worden 480 streams aangeboden, uit Nederland 780. De internationale radiocatalogus is dan weer vooral interessant voor wie op zoek is naar stations in Oost-Europa en het Midden-Oosten. Het lijkt dat de app vooral in die regio een harde groeier is.

Maar zoals gezegd, het belangrijkste snoepje hier zijn de playlists en de daaraan (uitstekend) gekoppelde data. Op hun website kun je namelijk van duizenden radiostations de playlists tot zeven dagen terug consulteren, via de apps “slechts” tot 24 uur terug. Voorwaarde is uiteraard dat de stations zelf muziektags meesturen met hun stream. Blijkbaar gebruiken ze sterke datacenters, want de website draait heel vlot en snel, terwijl die toch flink wat rekenkracht vergt.

klik om te vergroten

Hun app heeft (nog) niet de ruime mogelijkheden die hun website biedt. Op de website kun je bv. makkelijk nagaan welke 25 liedjes van Madonna de afgelopen 14 dagen het meest werden gedraaid op 5.266 stations (het cijfer is een momentopname, zij speelden Madonna minstens één keer in die periode). Je kunt zelfs tot in detail gaan kijken welke Belgische streams bv. het liedje ‘Ray of Light’ speelden en hoe vaak.

Het mag dus niet te verbazen dat deze website heel snel uitgroeide tot een ware goudmijn aan informatie voor muzieksamenstellers wereldwijd. Afkijken wat de concurrent in je stad speelt, het is bijna kinderspel geworden. Als ze dat zouden willen dan zouden deze Oekraïners hun goudmijn echter nog veel beter kunnen exploiteren bv. via een betalende dataminer. Waar wachten ze op?

Online Radio Box heeft daarnaast voor de beheerders van radiostations ook aardige tools in huis om je eigen pagina op hun site actief en levend te houden. Je kunt er zelfs de webcam van je station doorsturen. Ze bieden ook twee prima widgets (radiospeler en afspeellijsten) aan om te gebruiken op je eigen website.

(morgen: deel 4)

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radioportals doorgelicht, deel 2: Vier Europese toppers Vier betere Europese alternatieven... In het tweede deel van onze exclusieve artikelenreeks over de radioportals focussen we op vier apps van Europese makelij: twee Duitse (Audials en Radio.net), een Franse (Radioline)...
Radioportals doorgelicht, deel 1: de radio-directories De minder bekende leveranciers van ... Radioportals, wie zijn ze en wat doen ze? Op die vraag proberen we deze week een antwoord te bieden in een zomerse artikelenreeks op RadioVisie. In dit eerste deel focussen we eers...
Radioportals doorgelicht, deel 4: drie om te ontdekken Twee leukere radio-apps plus de sym... In deel vier van onze exclusieve reeks over de radioportals belichten we eerst twee apps die we zelf naar voor durven schuiven als echte aanraders. Daarnaast belichten we een boeie...
Radioportals: RadioVisie gidst u door het doolhof Nieuwe serie vanaf maandag online Er beweegt al een tijdje van alles in het wereldje van de radioportals, een fenomeen dat al bestaat sinds internetradio ruim twintig jaar geleden langzaam maar zeker van de grond b...
FM: de bizarre geschiedenis van een lelijk radio-eendje Het wonderlijke én tragische leven... Hij lijkt op het eerste gezicht op een gewone hoogspanningsmast, maar in 1938 was deze «Armstrong Tower» de geboorteplaats van de FM. Hij staat in het stadje Alpine, in de Amerikaa...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dossier
Radioportals doorgelicht, deel 2: Vier Europese toppers
Radioportals doorgelicht, deel 1: de radio-directories
Kroniek van een bewogen muzikaal 1963
Avonturen op de Vlaamse kabel (audio)
Wallonië: Radio- en tv-reclame in ruil voor aandelen
Van kabouter tot gigant
Sluiten