In het tweede deel van onze exclusieve artikelenreeks over de radioportals focussen we op vier apps van Europese makelij: twee Duitse (Audials en Radio.net), een Franse (Radioline) en zowaar een Portugese runner-up (myTuner). In zijn genre zijn het vier sterke spelers, al zijn ze – technologisch en financieel gezien – slechts bescheiden kmo’tjes. Hoewel onderling behoorlijk verschillend, doorstaan ze, wat ons betreft, kwalitatief moeiteloos de test als alternatief voor TuneIn. Al blijven we uiteraard ook altijd heel benieuwd naar jullie opinie.
1. RadioLine
Het Franse Radioline is, onder de Europese spelers, actueel wellicht de meest toonaangevende radioportal, met een catalogus van ruim 70.000 radiostations en podcasts uit 130 landen. Uit België tellen we zo’n 830 streams, al is de regionale opdeling jammerlijk slordig. Het technologieplatform van het bedrijf, goed voor 23 personeelsleden, is echter uiterst polyvalent, gebouwd rond de open software van VLC. De naam Radioline is bij ons wellicht het meest vertrouwd bij abonnees van Proximus TV, want ze is al een tijdje als radio-app standaard voorzien in hun digibox. Idem bij de Waalse VOO en andere providers van digitale tv in onze buurlanden. Ook op vlak van in-car toepassingen timmert Radioline hard aan de weg. Als beheerder van een radiostation kun je zelf je gegevens makkelijk updaten en heb je ook toegang tot statistieken van je stream(s). Toch wel een noodzakelijke ontwikkeling waarin TuneIn altijd hopeloos achterop is blijven hinken.
Hun onlangs vernieuwde mobiele app Radio by Radioline (Android en iOS) is bovendien van het beste in zijn soort. Een leuke toepassing, die we nog nergens anders vonden, is “music on air”, een mozaïek van muziekhoesjes die elke 30 seconden ververst. Met dit onderdeel kun je random liedjes “pikken” die op dat moment net gestart zijn bij een of andere internetradio. Een beetje de aloude jukebox heruitgevonden, als het ware. Het is ook een heel originele manier om “vreemde” stations te ontdekken, al gaat het hier om “slechts” een selectie van 15.000 radiostations die hun muziektags meesturen met de stream.
Nog een meerwaarde: je kunt die liedjes (dus enkel van de streams met muziektags) ook doorsturen naar een speellijst op Deezer of Spotify (of iTunes, enkel via iOS) of je kunt ze opslaan in een lijstje in de app zelf. Als premium-gebruiker (9,99 euro/jaar) kun je via de app onder meer offline luisteren naar podcasts. Voor de reclame hoef je de gratis versie van de app niet te vermijden, want die is beperkt tot een minimum. Plus kun je meerdere wekkers instellen met streams naar keuze. Radioline laat zich trouwens ook heel gemakkelijk chromecasten en bluetoothen.
2. myTuner Radio
MyTuner Radio, of gewoon MyTuner, groeide op amper vijf jaar uit tot de wellicht strafste challenger van TuneIn. Feit is dat deze app jaar na jaar groeit als kool. De in Portugal ontwikkelde app, pas gelanceerd in 2012, claimt intussen 50 miljoen downloads op 50 platformen. Aan platformen inderdaad geen gebrek: MyTuner is, voor zover we konden nagaan, ook de enige radio-app die je zelfs kunt aansturen vanop de Apple Watch of Android Wearable. Hier kun je voor Windows zowaar een prima desktop-player downloaden. MyTuner is naast TuneIn zowat de enige radioportal die al te vinden is in o.m. Apple Carplay en Android Auto, plus een hele resem smart-tv’s en settopboxen. Chromecasten kan hij (uiteraard) ook en myTuner verstaat al commando’s via slimme luidsprekers als Alexa en Sonos. Van alle radioportals lijkt myTuner ons technologisch momenteel de meest toekomstbestendige.
Met intussen al 50.000 radiostreams uit 200 landen – 400 uit België, 850 uit Nederland – plus – hou u vast – ook nog één miljoen podcasts bouwde myTuner een bijzonder fraaie database uit. Dat is ongetwijfeld mede dankzij de heel handige tool waar broadcasters zelf hun eigen radiodata kunnen beheren en – net als bij Radioline – toegang hebben tot statistieken. Enig minpuntje: het opkuisen van dode streams laat helaas nog te wensen over. We komen hier later nog op terug bij andere apps die hiervoor tools hebben ingebouwd.
Interessant voor deejays en radiomakers, die graag afkijken van de competitie, is dat deze app per land hitlijsten bijhoudt van de meest gestreamde liedjes, naast de nieuwkomers in de hitparade en zelfs een hitlijst van de lokale artiesten. Het gaat uiteraard wel enkel om de stations die muziektags meesturen. De reclamevrije versie van de app kost 3,59 euro.
3. Audials
Deze volledig reclamevrije (!) gratis radio-app van het Duitse Audials bestaat nog maar een paar jaar, maar ze groeide snel uit tot een vreemd buitenbeentje onder de radioportals. Wel een zeer interessant en prima werkend buitenbeentje. Audials is vooral een ontwikkelaar van software voor muziektoepassingen en die ervaring bood duidelijk zo zijn voordelen. De mobiele app, verkrijgbaar in Android, iOS én Windows, heeft zowaar een opnamefunctie, toch uiterst zeldzaam tussen de gratis radioportals. Je kunt je opnames zelfs plannen, importeren en exporteren.
Nog iets vrij uniek: per station worden lijstjes bijgehouden van de liedjes die je eerder streamde via dat station (voor zover het station muziektags aanbiedt). Het design van de app kun je via de instellingen aan je eigen voorkeur aanpassen, plus kun je snel overschakelen op een vereenvoudigde car-mode. Ook aan boord: een slaap timer, wekker, equalizer, Chromecast en een instelling om de bits automatisch te verlagen, bv. bij gebruik via 3G/4G.
Minder duidelijk is de herkomst en samenstelling van de database: 100.000 radiostations (473 uit België, 1.615 uit Nederland) en 340.000 podcasts. We herkennen vooral knip- en plakwerk van openbare databases, zoals Shoutcast en Icecast, maar wellicht zijn er nog meer “derde partijen”.
Toch ook hier weer een bijzonder handige gadget. Vind je een ontbrekende stream? Surf gewoon even naar de website van het station in kwestie en start daar de stream. Audials leest en importeert dan vanzelf het adres van de stream, waarna je die kunt toevoegen aan hun database. Het commerciële model achter de app is evenwel vaag. Het lijkt er op dat Audials via deze app vooral haar andere (betalende) software wat extra in de vitrine wil zetten.
4. Radio.net
Het in het Duitse Hamburg gevestigd bedrijfje Radio.net, met 24 personeelsleden, draait al sinds 2007 met succes mee in het kleine Europese wereldje van de radioportals. De app (Android, iOS en Windows en zelfs nog Blackberry) werd al 20 miljoen keer gedownload en maandelijks zijn er vier miljoen gebruikers van de app. De database omvat 30.000 radiostreams, waarvan 354 Belgische, maar helaas zonder enige opdeling volgens taal of regio. Als beheerder van radiostations heb je zelf geen toegang tot de bestanden, al is de follow-up (via mail of formulier op website) doorgaans heel snel.
Via de app kun je niet alleen stations, maar ook artiesten of titels van liedjes opzoeken, waarna de app een lijst geeft met stations waar men dat liedje of die artiest op dat moment speelt. Het lezen van de muziektags was echter altijd een zorgenkindje bij Radio.net en dat is het nog steeds.
Ook hier aanwezig: slaaptimer, wekker en Chromecast. De reclamevrije versie van de app kost je eenmalig 2,99 euro. Voor wie allergisch is: de reclamedruk op deze app kan wel storend zijn.