RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Radioportals doorgelicht, deel 1: de radio-directories

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radioportals, wie zijn ze en wat doen ze? Op die vraag proberen we deze week een antwoord te bieden in een zomerse artikelenreeks op RadioVisie. In dit eerste deel focussen we eerst even op de ‘ouderwetse’ radio-directories. Ouderwets, omdat ze in deze tijden van apps meer en meer hun functie en nut verliezen. Nochtans bouwden deze directories als pioniers mee aan de opkomst van internetradio, twintig jaar geleden.

In een radio-directory worden alle radiostreams op het internet geïndexeerd en in een databestand opgeslagen. Want geef toe, het liefste dat internetradioluisteraars doen is zappen tussen die oneindige reeks streams op het net. De pioniers zagen dan ook snel een commercieel model in deze directories. De bestanden en de software om ze te integreren waren al snel gewild bij producenten van internetradio’s, waarmee we hier de op zichzelf staande toestellen bedoelen.

1. vTuner

De belangrijkste wereldspeler in dat veld is vTuner, dat al in 1997 werd opgericht door de Amerikaan Peter Johnson, toen die nog informaticastudent was. vTuner is zich, naast de database, steeds blijven concentreren op (integratie)software voor derden, reden waarom de naam vrijwel onbekend is bij de modale gebruiker van radioportals. vTuner is dan ook geen “merk” op zich, maar eerder een B2B-producent. Zowat alle grote wereldmerken deden ooit al op een of andere manier een beroep op vTuner. Het bedrijf levert tot op vandaag technologie en databases aan een brede waaier producenten van smart-tv’s, home audio/video, automerken en app-uitgevers (ook voor game-consoles).

De database van vTuner bevat zo’n 57.000 radiostreams, waarvan actueel 469 uit België en 1.009 uit Nederland. Een ontbrekend station toevoegen doe je online via dit formulier.

2. MediaU

Een radio-directory die de voorbije jaren wereldwijd een steile opmars kende is het Duitse MediaU. We zien deze directory bij ons onder meer vaak opduiken in internetradiotoestellen die via “den Aldi” worden verkocht. Het grote voordeel hier is dat je het beheer van je favoriete stations synchroon kunt uitvoeren via een eigen profiel op hun website en/of de app op je smartphone. Favorieten kun je zelfs in mappen onderverdelen. Je profiel kun je eenvoudig koppelen aan je Facebook of Google+. Works like a charm, zouden de Engelsen zeggen. Er bestaat een aangepaste app (Air Music Control, enkel Android) waarmee je je apparaat kunt aansturen vanuit je smartphone.

De app bestaat ook gewoon op zichzelf (enkel Android), dus je hoeft zelfs geen internetradio te hebben om MediaU actief te gebruiken. MediaU heeft, naast nog een twintigtal andere talen, een aangepaste Nederlandstalige versie aan boord. Via de app kun je zelf handmatig ontbrekende streams toevoegen, maar de database is op zich heel up-to-date. Bij je favorieten kun je er vijf instellen die je in de bar onderaan altijd onmiddellijk kunt opstarten. De app heeft voorts een eigen equalizer aan boord met een tiental voorinstellingen, afhankelijk van het gewenste muziekgenre. Er is ook een slaaptimer en een wekker ingebouwd.

Uit België zijn er 360 streams, opgedeeld volgens gewest en zelfs volgens gemeente/stad, wat deze app echt wel een mooie meerwaarde geeft. Uit Nederland zijn 796 streams beschikbaar. MediaU biedt geen betaalde app, maar de reclame in de app is heel beperkt en hindert niet.   

3. WifiFrontier

Een radiodirectory die qua bekendheid wat in de schaduw opereert is die van wififrontier.com van Frontier Silicon. Onder meer de wereldwijd (en ook bij ons) veel verkochte Philips AE 8000 maakt er gebruik van, naast nog heel wat andere modellen die internetradio aan boord hebben, maar die veelal niet te koop zijn in onze lage landen. Hun database is echter niet openbaar consulteerbaar. Enkel wie een toestel heeft dat werkt met dit systeem kan inloggen met de unieke code van dat toestel. De technologie achter hun systeem is overigens afkomstig van vTuner, maar hun database staat dan weer los van die van vTuner. Het zijn dus eigenlijk de gebruikers van deze toestellen zelf die in hoofdzaak de database samenstellen en onderhouden. Op hun website spreken ze actueel van 35.039 radiostations en 10.946 Podcasts.

4. Reciva

Reciva was, naast vTuner, ooit een andere pionier als pure radio-directory. Hoewel hun database nog steeds actief wordt geüpdatet zijn er nog slechts een beperkt aantal merken en modellen die er softwarematig gebruik van maken. Reciva leerden we destijds bij ons onder meer via Lenco kennen, een van de eerste producenten van op zichzelf staande internetradio’s.

Het was toen ook de eerste database in zijn soort waar je als gebruiker via de website je eigen favorieten kon beheren en synchroniseren met je toestel. Het bedrijfje evolueerde echter niet echt mee met zijn tijd. Het werd de laatste jaren al enkele keren opgekocht en is vandaag een onderdeeltje van de Amerikaanse technologiereus Qualcomm. Dat is over de grote plas een van de allergrootste spelers op vlak van mobiele technologie. Het is echter onduidelijk of Qualcomm nog grote plannen heeft met Reciva.

(morgen: deel twee)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radioportals doorgelicht, deel 2: Vier Europese toppers

In het tweede deel van onze exclusieve artikelenreeks over de radioportals focussen we op vier Lees verder

Radioportals doorgelicht, deel 4: drie om te ontdekken

In deel vier van onze exclusieve reeks over de radioportals belichten we eerst twee apps Lees verder

Radioportals doorgelicht, deel 3: een Oekraïens hebbeding en twee overlevers

In de derde aflevering van onze reeks over de radioportals hebben we het over twee Lees verder

Radioportals doorgelicht, deel 5: onze uitsmijters

In deze vijfde en laatste aflevering van onze artikelenreeks over radioportals willen we de internetradio-meerwaardezoeker Lees verder

IP-radio en radioportals: dansen op een slappe koord

De gebeurtenissen rond Frontier – en meer bepaald het gebruik en de doorgave van radioportals Lees verder

Analyse: waarom er geen haast is om in te stappen in Radioplayer Vlaanderen

Het interessantste nieuws voor de Vlaamse radiosector kwam deze week in de vorm van een Lees verder

Luisterrapport: de come back van de Zwart

Opvallend nieuws van NPO Radio 5 voor de senioren. Vanwege het nakende afscheid van icoon Lees verder

De start van Story (audio)

Nog net voor de jaarwissel, even terug naar een andere maand januari. Die uit 1974. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
ND
ND
16 augustus 2018 - 00:04 00:04

Beste Rudy,
Ik begrijp uw argumenten en inderdaad, vTuner zelf biedt op hun website geen podcasts aan.
En ik snap dat het zonder login niet duidelijk is wat het aanbod is op de Wififrontier-website, maar net als vTuner toont deze website 469 stations voor BE en 1009 voor NL. Ook de opbouw van de website is grotendeels gelijk.

Ik kan u ook zeggen dat de Frontier-website ook een knop heeft om nieuwe stations voor te stellen. Ik heb via m’n mailbox gezien dat ik hiervan in maart 2010 voor het eerst gebruik heb gemaakt en ik nadien een antwoord kreeg van de vTuner-support. Tot dan wist ik eerlijk gezegd niet eens over het bestaan van vTuner.

ND
ND
15 augustus 2018 - 22:17 22:17

Het verbaast mij dat er in het artikel staat dat de database van WifiFrontier los staat van vTuner. Beiden bevatten exact dezelfde stations. Ik bezit meerdere radio’s waarmee je manueel stations toe kan voegen via de Wififrontier-website, maar de database zelf zou toch van vTuner moeten komen.

Hoewel het tempo van het updaten van nieuwe zenders wat trager gaat, kan ik wel zeggen dat de support van vTuner zeer goed is. Ik geef al vele jaren (in een wisselend tempo) Vlaamse stations door om toe te voegen en altijd worden deze mails serieus genomen met een bedankje erbij. Deze zomer zijn er al een pak nieuwe streams verschenen. Bij TuneIn ging dit niet, omdat je daar eigenaar moet zijn van het betreffende station en ondertussen gaat het ook voor hen al niet meer.

Ik heb mij onlangs bezig gehouden met het doorlopen van de Belgische stations en de wijzigingen doorgegeven. Een aardig aantal stations zijn dode Radionomy-projecten die ondertussen gewoon iets verkeerds uitzenden op de oude URL. Da’s het nadeel van de vlotte toegankelijkheid. Radionomy-stations dien ik zelf nooit in, gezien de meestal beperkte stabiliteit en meerwaarde van die stations.

Rett
Rett
15 augustus 2018 - 19:34 19:34

vtuner zit op ondermeer Pioneer internettuners, heb ‘m hier de hele dag op staan.
De website oogt wat zielig, de bedrijfszekerheid van de service niet altijd top, maar
het werkt meestal wel heel goed en klinkt voortreffelijk (al kan dat ook aan Pioneer liggen).

Marc
Marc
14 augustus 2018 - 11:28 11:28

Pssht ken je tunein? Ik heb een Philips gehad, die van tunein naar vTuner ging, en toen was alles zowat fout!

Marc
Marc
14 augustus 2018 - 11:26 11:26

Maak eens een lijst van internetradios die na een 2 jaar geen radios meer spelen want de server geeft misschien nog de lijst op het toestel, maar wil ze niet afspelen …

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx