Radiopoot van De Persgroep deed het prima in 2017 Qmusic Nederland maakt winst, Joe klaagt over FM-ontvangst

Leestijd: 3 minuten

De Persgroep stelde zijn jaarrapport van 2017 voor. Wij zochten daarin vooral naar de radionieuwtjes én vonden er ook enkele.

Qmusic en Joe, de twee Vlaamse radioproducten van De Persgroep, hebben samen méér dan een miljoen dagelijkse luisteraars, dus dat is alleen maar goed nieuws. Meer nog: “Elk medium heeft het lastig, behalve radio”, laat François Chaudoir (Space) optekenen, doelend op de reclameomzetten.

Joe was het voorbije jaar de opmerkelijkste groeier onder de radiozenders en het jaarverslag zet daarom ochtendpresentatrice Anke Buckinx in de schijnwerper. “Wij noemen ons de supportersclub voor frisse veertigers. Voor ons zijn dat mensen van 25 met 15 jaar ervaring. Ze zijn aanwezig op Instagram, gaan wel eens naar een concert… Voor hen maken we bruisende radio waarbij herkenbaarheid centraal staat. Op het vlak van liedjes, met hits van vroeger en nu waar ze gelukkig van worden, maar ook in de verhalen die we brengen. Onze dj’s zijn allemaal al lang bezig en hebben al wat meegemaakt, dat zorgt voor relativerende radio.”


Lees verder onder de advertentie


Opmerkelijk, want nog niet eerder ergens luidop gehoord, is dat ze ook bij Joe aan de Klaagmuur durven te staan als het over de ontvangstkwaliteit op FM gaat. De grootste ambitie is een beter bereik, luidt het. “Het zenderpakket van Joe is op dit moment niet zo uitgebreid, waardoor we dagelijks berichtjes krijgen van mensen die last hebben van ruis op hun radio. We hopen dat we via DAB en online meer mensen kunnen trekken.”

Eindelijk winst voor Qmusic Nederland

De competitie in de Nederlandse radiowereld ligt een heel stuk hoger dan in Vlaanderen, maar Nederland boert economisch zeer goed en dat vertaalde zich ook in de radioreclame. Hoewel het marktaandeel van Qmusic in Nederland afgelopen jaar onder druk stond, kende de Nederlandse radiotak toch een financieel topjaar. “Er werd voor het eerst een mooie winst geboekt”, aldus Christian Van Thillo.

In het jaarverslag wordt dat geïllustreerd via radio-dj Mattie Valk. Hij noemt als uitschieters van 2017 de Foute Party die twee keer de Brabanthallen volledig vulde, de Q-World Tour waarbij een luisteraar een muzikale wereldreis won en het nieuwe ochtendprogramma met Mattie, Fien & Igmar.

“Interactiviteit is een kernwaarde. Met een paar honderdduizend Q-members hebben wij de grootste community in radiomakend Nederland. Communiceren betekent bij ons zowel verzenden als ontvangen. Wij maken radio met en voor onze luisteraars en dat voelen ze heel erg.”

“In Nederland is onze filosofie echt uniek: de focus ligt continu op het product zelf en dat trekken we in alles door. Dat hoeft niet altijd meteen vertaald te worden in cijfers en we laten ons ook niet dicteren door wetten. Als we ergens in geloven, dan volgen we ons buikgevoel en gooien we wetten soms overboord. Er zijn weinig plekken waar het zo kan. Ik haal er dan ook inspiratie uit. Werken bij Qmusic kost geen energie, het gééft energie!”“De app is een heel mooie manier om luisteraars te betrekken. Het radiospel De Doofpot is daarvan een goed voorbeeld. Luisteraars kunnen in een individuele competitie raden of het dagelijkse geheim van Fien, Igmar of mij is. Ook in het Foute Uur bepalen ze de koers door te kiezen uit twee tracks. Die mogelijkheden willen we in de toekomst nog verder uitbouwen.”

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Avondblad van 17 januari (audio) Een award, een lappendeken en een centrale gast Award voor Platenlabel  - voluit Play It Again Sam - krijgt de Sector Lifetime Achievement Award tijdens de Music Industry Awards op donderda...
Het Avondblad van 12 januari (video) Zweden boven, De Standaard in het midden en Stijn VdV... Zweden boven in 'Teens500' De Zweedse dj Avicii staat met 'Wake Me Up' postuum op 1 in de 'Teens500' van MNM. Een hele week werden de 'beste' hits van 2010 tot heden uitgezonden...
Het Avondblad van 11 januari (video) Nationaal Archief, Nieuwe Lichting 2019, Podcasts De ... Zeezender foto's uit het Nationaal Archief Offshore Radio Archive heeft 130 foto's uit het Nationaal Archief op haar website geplaatst. Het gaat om beelden uit de historie van R...
Versterking voor Nostalgie in de ochtend Rob Vanoudenhoven, Geert De Vlieger en Bieke Ileg... Nostalgie heeft zich alweer versterkt. Niet met radiomakers pur sang, maar wel met een trio BV’s. Geert De Vlieger, Rob Vanoudenhoven en Bieke Ilegems mogen er hun ding gaan doen t...
Het Avondblad van 4 januari (audio) Beverland met lange reeks, Harding met een boek en Kic... Radio Beverland: iedere week één jaartje meer Op 6 januari begint bij Radio Beverland een 52-delig overzicht van het muzikale verleden. Van 14:00 tot 18:00 uur neemt Jörgen Van ...
Het Avondblad van 28 december (video) Maandag 31 december is Het Avondblad weer terug Afscheid van meester Jo Van Backlé In Asse overleed maandag 24 december Georges ‘Jo’ Van Backlé (foto boven: VRT-archief), de bekendste gerechtsdeurwaarder van het land, da...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Marc Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Marc
Gast

Ik denk dat Joe gelijk heeft. Ondanks de 50kw, komen ze minder goed door in stukken van West Vlaanderen. Ik heb dat altijd vreemd gevonden in de Westhoek dat er meer ruis is, ondanks die 50kw. En dat ondervind je snel als je eens over de grens gaat, op de snelweg Duinkerke Calais is het gauw gedaan, je neemt er 104.2 BBC local bvb. (Dat terwijl je sommige andere 50kw zenders neemt in de stad Abbeville!). Dat betekent dat er een ondergrondse ruis is een stuk eerder dan Gravelines. Er zijn ontvangers die zowel signaal geven, als signaal/ruis verhouding, en daaraan kun je zien of er wat loos is.
In de richting Zuid West Vlaanderen is er wellicht een 104.0 in Doornik?

Meer in Actueel
High Definition vinyl is op komst (video)
Denemarken: Vergunning Pop FM verlengd (audio)
Radionomy wordt AudioValley en zoekt nieuw kapitaal
Het avondblad van 18 april (video)
Frankrijk: DAB+ van start in het noord-westen
Het Avondblad: 17 april (audio)
Sluiten