fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Radiopoot van De Persgroep deed het prima in 2017

De Persgroep stelde zijn jaarrapport van 2017 voor. Wij zochten daarin vooral naar de radionieuwtjes én vonden er ook enkele.

Qmusic en Joe, de twee Vlaamse radioproducten van De Persgroep, hebben samen méér dan een miljoen dagelijkse luisteraars, dus dat is alleen maar goed nieuws. Meer nog: “Elk medium heeft het lastig, behalve radio”, laat François Chaudoir (Space) optekenen, doelend op de reclameomzetten.

Joe was het voorbije jaar de opmerkelijkste groeier onder de radiozenders en het jaarverslag zet daarom ochtendpresentatrice Anke Buckinx in de schijnwerper. “Wij noemen ons de supportersclub voor frisse veertigers. Voor ons zijn dat mensen van 25 met 15 jaar ervaring. Ze zijn aanwezig op Instagram, gaan wel eens naar een concert… Voor hen maken we bruisende radio waarbij herkenbaarheid centraal staat. Op het vlak van liedjes, met hits van vroeger en nu waar ze gelukkig van worden, maar ook in de verhalen die we brengen. Onze dj’s zijn allemaal al lang bezig en hebben al wat meegemaakt, dat zorgt voor relativerende radio.”

Opmerkelijk, want nog niet eerder ergens luidop gehoord, is dat ze ook bij Joe aan de Klaagmuur durven te staan als het over de ontvangstkwaliteit op FM gaat. De grootste ambitie is een beter bereik, luidt het. “Het zenderpakket van Joe is op dit moment niet zo uitgebreid, waardoor we dagelijks berichtjes krijgen van mensen die last hebben van ruis op hun radio. We hopen dat we via DAB en online meer mensen kunnen trekken.”

Eindelijk winst voor Qmusic Nederland

De competitie in de Nederlandse radiowereld ligt een heel stuk hoger dan in Vlaanderen, maar Nederland boert economisch zeer goed en dat vertaalde zich ook in de radioreclame. Hoewel het marktaandeel van Qmusic in Nederland afgelopen jaar onder druk stond, kende de Nederlandse radiotak toch een financieel topjaar. “Er werd voor het eerst een mooie winst geboekt”, aldus Christian Van Thillo.

In het jaarverslag wordt dat geïllustreerd via radio-dj Mattie Valk. Hij noemt als uitschieters van 2017 de Foute Party die twee keer de Brabanthallen volledig vulde, de Q-World Tour waarbij een luisteraar een muzikale wereldreis won en het nieuwe ochtendprogramma met Mattie, Fien & Igmar.

“Interactiviteit is een kernwaarde. Met een paar honderdduizend Q-members hebben wij de grootste community in radiomakend Nederland. Communiceren betekent bij ons zowel verzenden als ontvangen. Wij maken radio met en voor onze luisteraars en dat voelen ze heel erg.”

“In Nederland is onze filosofie echt uniek: de focus ligt continu op het product zelf en dat trekken we in alles door. Dat hoeft niet altijd meteen vertaald te worden in cijfers en we laten ons ook niet dicteren door wetten. Als we ergens in geloven, dan volgen we ons buikgevoel en gooien we wetten soms overboord. Er zijn weinig plekken waar het zo kan. Ik haal er dan ook inspiratie uit. Werken bij Qmusic kost geen energie, het gééft energie!”

“De app is een heel mooie manier om luisteraars te betrekken. Het radiospel De Doofpot is daarvan een goed voorbeeld. Luisteraars kunnen in een individuele competitie raden of het dagelijkse geheim van Fien, Igmar of mij is. Ook in het Foute Uur bepalen ze de koers door te kiezen uit twee tracks. Die mogelijkheden willen we in de toekomst nog verder uitbouwen.”


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
21 april 2018 - 22:52 22:52

Ik denk dat Joe gelijk heeft. Ondanks de 50kw, komen ze minder goed door in stukken van West Vlaanderen. Ik heb dat altijd vreemd gevonden in de Westhoek dat er meer ruis is, ondanks die 50kw. En dat ondervind je snel als je eens over de grens gaat, op de snelweg Duinkerke Calais is het gauw gedaan, je neemt er 104.2 BBC local bvb. (Dat terwijl je sommige andere 50kw zenders neemt in de stad Abbeville!). Dat betekent dat er een ondergrondse ruis is een stuk eerder dan Gravelines. Er zijn ontvangers die zowel signaal geven, als signaal/ruis verhouding, en daaraan kun je zien of er wat loos is.
In de richting Zuid West Vlaanderen is er wellicht een 104.0 in Doornik?

Meer in commercieel, pers
Denemarken: Vergunning Pop FM verlengd (audio)

CEO Peter Bossaert verlaat Medialaan

Het Avondblad: 16 april (video)

Het Weekendblad: 14 en 15 april (video)

Het Avondblad: 10 april (video)

Het Avondblad: 9 april (audio)

Sluiten