fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Radioplayer Vlaanderen maakt tarieven bekend

Heel wat Vlaamse radiostations ontvingen dinsdag in de vooravond een mailing van Radioplayer Vlaanderen. Dat is het online radio platform dat als doel heeft om de radiomarkt in Vlaanderen te digitaliseren. Het verschil met bekende privé-radioportals als TuneIn, Radioline of Radio.net is dat dit platform door de zenders zelf wordt beheerd, “met respect voor de merken en de commerciële onafhankelijkheid”.

Radioplayer werd oorspronkelijk ontwikkeld door de Britse BBC en de portal wordt op dit moment gebruikt in Canada, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Duitsland, Oostenrijk, Finland, Peru, Spanje, Zwitserland en nu dus ook in heel België. Het automerk Audi ontwikkelde recent in hun hoogste klasse een toepassing via Radioplayer die nu succesvol wordt getest.

In Wallonië bestaat Radioplayer intussen al langer, in Vlaanderen gaat de app nu worden uitgerold. De licentie voor Vlaanderen is gekocht door de CVBA Digitale Radio Vlaanderen, een samenwerking tussen VRT, DPG Media en Mediahuis. Het gaat daarbij voor alle duidelijkheid om een non-profit samenwerking, dus alle inkomsten worden opnieuw geïnvesteerd in het platform zodat het verder kan groeien.

Radioplayer zorgt als internationaal platform voor een groot deel van die technologie. Komen er in de toekomst nieuwe technologieën bij die compatibel zijn met Radioplayer, dan zullen de aangesloten stations automatisch hierop ook beschikbaar zijn, zonder extra kosten. Elk station kan volledig zelf kiezen welke stream ze gebruiken en welke reclame ze willen integreren. Ook de inkomsten van deze reclame zijn volledig voor de zender zelf. Het platform zal nooit zelf enige vorm van reclame toevoegen aan je signaal. Dat is iets wat je als kleine speler nooit kunt afdwingen van spelers als TuneIn, Radioline of Radio.net.

Het belangrijkste doel van Radioplayer is ervoor te zorgen dat alle actieve radiostations in Vlaanderen, zowel in de ether als online, zich klaar kunnen maken voor de hybride toekomst. De grote uitdaging zal immers zijn om met je radiostation nog op het dashboard van een auto terecht te komen, of in systemen zoals Sonos of Bose, in smart speakers, in Apple Carplay of Android Auto, of op andere nieuwe platformen.

De tarieven voor Vlaanderen

Digitale Radio Vlaanderen heeft nu voor het eerst de tarieven voor Radioplayer Vlaanderen bekendgemaakt. De tariefstructuur zoals die internationaal bestaat werd vertaald naar onze Vlaamse marktsituatie. De licentie is afhankelijk van de omvang van het radiostation.

  • Nationale zender: € 660/maand
  • Netwerk/Regionaal: € 415/maand
  • DAB only: € 150/maand
  • Lokaal: € 85/maand
  • Web-only: € 65/maand

Als lid van Radioplayer ben je overal binnen het platform te beluisteren. Dat kan via een popup venster zijn van één van de aangesloten zenders. Via de website van radioplayer, via de mobile app of via één van de vele apps van radioplayer.

Radioplayer werkt geautomatiseerd en de volgorde waarin merken worden getoond hangt af van de locatie waar de luisteraar zich op dat moment bevindt en de populariteit van de zender op dat moment. De gebruiker kan voorkeursknoppen instellen. Bij meerdere luistersessies wordt de volgorde van de zenders bepaald door het luistergedrag van de gebruiker.

Aansluiten is op zich eenvoudig. Het volstaat een aantal logo’s, stream url en een eenvoudige pagina op je eigen website op te maken en je bent vertrokken. Maar je kunt ook verder gaan: de huidige song tonen, het huidige programma, de playlist of andere zenders. In het hoofdvenster van Radioplayer kan je heel veel informatie kwijt, al vraagt dat wel wat ontwikkeling. Dat werk ligt voor de duidelijkheid bij de radiozenders zelf, al is die technologie vaak al aanwezig via de playout-systemen.

Wie geïnteresseerd is om aan te sluiten bij Radioplayer of vragen heeft kan mailen naar vincent@digitaleradiovlaanderen.be.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Chrome 80: blokkering wenkt voor onveilige webstreams

Er loert alweer een nieuw gevaar om de hoek voor internetradio, zowel voor de radiostations Lees verder

Blad 353: TuneIn, Radio 2, Kompas (video)

De clash der titanen onder de portals en de muziekuitgevers gaat verder Ketnet en Radio Lees verder

TuneIn: Brits vonnis is “no big deal”

De Amerikaanse radioportal TuneIn noemt de zogenaamd verloren Britse rechtszaak met de grote platenlabels Warner Lees verder

UK: TuneIn verliest rechtszaak tegen Sony en Warner

De toonaangevende Amerikaanse radioportal TuneIn heeft in Groot-Brittannië een belangrijke rechtszaak wegens inbreuk op de Lees verder

Blad 312: Bingo, Radioplayer en Frits (audio)

Al bijna twee jaar verveld tot internetradio, maar nog steeds in het hart van Roeselare Lees verder

Blad 278: StuBru, TuneIn, Classic 21(video)

De 'eeuwige tuut' loert overal overal om de hoek, ook bij radiomakers Apple en TuneIn Lees verder

TuneIn kampt met grote panne

De veelgebruikte radioportal TuneIn kampt sinds vanmorgen met een zware panne. De website zelf is Lees verder

UK: BBC schrapt radiostreams in TuneIn (maar niet bij ons)

De BBC verwijdert met ingang van 30 augustus zijn live radio streams van de radioportal Lees verder

4
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
2 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
4 Personen die reageerden
FransGMTechJean-Luc Bostynkoen Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
GMTech
Gast
GMTech

Dit lijkt eerder een poging van vadertje staat om een mooie oplijsting te krijgen van alle webstreams. De kat bij de melk zetten. Waarom zou je trouwens betalen voor iets dat al gratis bestaat? Mij ontgaat de meerwaarde. Samen met sommige radiomakers heb ik die bedenking.

Frans
Gast
Frans

omdat Radioplayer ondertussen een internationaal platform is en meer en meer als standaard zal fungeren om geintergreerd te worden in sonos, car play, android, … Het is oa voor die technische ondersteuning en functionaliteit dat je zal betalen. Misschien dat de handige hobbyist dat liever zelf allemaal regelt en opzet maar denk dat veel partijen daar geen tijd, zin en middelen voor hebben.

koen
Gast
koen

Qmusic, Joe, Nostalgie en NRJ maken sinds verschillende weken op hun site al gebruik van radioplayer.be voor te luisteren… Maar zoiets melden jullie weer niet.

Jean-Luc Bostyn
Editor

We zijn blij dat u dat voor ons gedaan hebt. Iedereen een beetje RadioVisie. Mooi toch?

Meer in Actueel
VS: Ook Hot 97 en WBLS verkocht

Blad 194: Ferry, Rudy, Siri en Kim (fotoreeks)

De grote verliezer in de CIM-cijfers

Blad 193: Top 50, de toekomst & Madonna (video)

Qmusic non-stop transformeert tot Q-Maximum Hits

Het decreet: de letter en de geest (video)

Sluiten