RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Radioplayer Vlaanderen maakt tarieven bekend

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Heel wat Vlaamse radiostations ontvingen dinsdag in de vooravond een mailing van Radioplayer Vlaanderen. Dat is het online radio platform dat als doel heeft om de radiomarkt in Vlaanderen te digitaliseren. Het verschil met bekende privé-radioportals als TuneIn, Radioline of Radio.net is dat dit platform door de zenders zelf wordt beheerd, “met respect voor de merken en de commerciële onafhankelijkheid”.

Radioplayer werd oorspronkelijk ontwikkeld door de Britse BBC en de portal wordt op dit moment gebruikt in Canada, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Duitsland, Oostenrijk, Finland, Peru, Spanje, Zwitserland en nu dus ook in heel België. Het automerk Audi ontwikkelde recent in hun hoogste klasse een toepassing via Radioplayer die nu succesvol wordt getest.

In Wallonië bestaat Radioplayer intussen al langer, in Vlaanderen gaat de app nu worden uitgerold. De licentie voor Vlaanderen is gekocht door de CVBA Digitale Radio Vlaanderen, een samenwerking tussen VRT, DPG Media en Mediahuis. Het gaat daarbij voor alle duidelijkheid om een non-profit samenwerking, dus alle inkomsten worden opnieuw geïnvesteerd in het platform zodat het verder kan groeien.

Radioplayer zorgt als internationaal platform voor een groot deel van die technologie. Komen er in de toekomst nieuwe technologieën bij die compatibel zijn met Radioplayer, dan zullen de aangesloten stations automatisch hierop ook beschikbaar zijn, zonder extra kosten. Elk station kan volledig zelf kiezen welke stream ze gebruiken en welke reclame ze willen integreren. Ook de inkomsten van deze reclame zijn volledig voor de zender zelf. Het platform zal nooit zelf enige vorm van reclame toevoegen aan je signaal. Dat is iets wat je als kleine speler nooit kunt afdwingen van spelers als TuneIn, Radioline of Radio.net.

Het belangrijkste doel van Radioplayer is ervoor te zorgen dat alle actieve radiostations in Vlaanderen, zowel in de ether als online, zich klaar kunnen maken voor de hybride toekomst. De grote uitdaging zal immers zijn om met je radiostation nog op het dashboard van een auto terecht te komen, of in systemen zoals Sonos of Bose, in smart speakers, in Apple Carplay of Android Auto, of op andere nieuwe platformen.

De tarieven voor Vlaanderen

Digitale Radio Vlaanderen heeft nu voor het eerst de tarieven voor Radioplayer Vlaanderen bekendgemaakt. De tariefstructuur zoals die internationaal bestaat werd vertaald naar onze Vlaamse marktsituatie. De licentie is afhankelijk van de omvang van het radiostation.

  • Nationale zender: € 660/maand
  • Netwerk/Regionaal: € 415/maand
  • DAB only: € 150/maand
  • Lokaal: € 85/maand
  • Web-only: € 65/maand

Als lid van Radioplayer ben je overal binnen het platform te beluisteren. Dat kan via een popup venster zijn van één van de aangesloten zenders. Via de website van radioplayer, via de mobile app of via één van de vele apps van radioplayer.

Radioplayer werkt geautomatiseerd en de volgorde waarin merken worden getoond hangt af van de locatie waar de luisteraar zich op dat moment bevindt en de populariteit van de zender op dat moment. De gebruiker kan voorkeursknoppen instellen. Bij meerdere luistersessies wordt de volgorde van de zenders bepaald door het luistergedrag van de gebruiker.

Aansluiten is op zich eenvoudig. Het volstaat een aantal logo’s, stream url en een eenvoudige pagina op je eigen website op te maken en je bent vertrokken. Maar je kunt ook verder gaan: de huidige song tonen, het huidige programma, de playlist of andere zenders. In het hoofdvenster van Radioplayer kan je heel veel informatie kwijt, al vraagt dat wel wat ontwikkeling. Dat werk ligt voor de duidelijkheid bij de radiozenders zelf, al is die technologie vaak al aanwezig via de playout-systemen.

Wie geïnteresseerd is om aan te sluiten bij Radioplayer of vragen heeft kan mailen naar vincent@digitaleradiovlaanderen.be.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Qmusic: coronagewijs aanschuiven (fotoreeks)

Met de trein zou je er al zijn… en dat klopte. Ik reis nu eenmaal Lees verder

UK: Bilsdale-zendmast zwaar beschadigd door brand

In het noorden van Engeland raakte een voor de regio belangrijke radio- en tv-mast dinsdag Lees verder

Bauer koopt nog twee Slowaakse radiostations

De Duitse mediareus Bauer Media heeft gisteren aangekondigd dat het in Slowakije de nationale commerciële Lees verder

“Eindelijk weer echte zeelucht in de studio van Mi Amigo!”

Weer of geen weer aan zee, ook gisteren was onze lokale reporter Jos weer op Lees verder

Noorwegen: lokale radio overleeft op bingo

Wereldwijd hoorde je vorig jaar de ene na de andere klaagzang over de financiële leefbaarheid Lees verder

VS: Nielsen neemt nieuwe PPM’s in gebruik

In de VS start de onderzoeks- en marketingreus Nielsen, dat ginds instaat voor de kijk- Lees verder

100 jaar geleden: eerste radioverslag van een sportwedstrijd

Het is vandaag – 5 augustus – precies honderd jaar geleden dat in de VS Lees verder

Mijlpaal: wereldwijd 500 ensembles in DAB(+)

Er zijn nu wereldwijd al 500 ensembles actief in DAB(+). De 500ste mux verscheen deze Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
GMTech
GMTech
4 juli 2019 - 13:56 13:56

Dit lijkt eerder een poging van vadertje staat om een mooie oplijsting te krijgen van alle webstreams. De kat bij de melk zetten. Waarom zou je trouwens betalen voor iets dat al gratis bestaat? Mij ontgaat de meerwaarde. Samen met sommige radiomakers heb ik die bedenking.

Frans
Frans
5 juli 2019 - 11:52 11:52
Antwoord aan  GMTech

omdat Radioplayer ondertussen een internationaal platform is en meer en meer als standaard zal fungeren om geintergreerd te worden in sonos, car play, android, … Het is oa voor die technische ondersteuning en functionaliteit dat je zal betalen. Misschien dat de handige hobbyist dat liever zelf allemaal regelt en opzet maar denk dat veel partijen daar geen tijd, zin en middelen voor hebben.

koen
koen
3 juli 2019 - 11:16 11:16

Qmusic, Joe, Nostalgie en NRJ maken sinds verschillende weken op hun site al gebruik van radioplayer.be voor te luisteren… Maar zoiets melden jullie weer niet.

Jean-Luc Bostyn
Editor
3 juli 2019 - 11:20 11:20
Antwoord aan  koen

We zijn blij dat u dat voor ons gedaan hebt. Iedereen een beetje RadioVisie. Mooi toch?

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx