Een hele reeks mediakanalen van de VRT en de grote persgroepen deelden vanmiddag artikels op basis van een (marketing)bericht over de gezamenlijke lancering van Radioplayer door de VRT, DPG Media en Mediahuis. We gaan het bericht hier bij RadioVisie niet ook nog eens delen, omdat er helemaal niets nieuws instaat in vergelijking met ons bericht dat we al (exclusief) brachten op 3 juli. Je vindt de (externe) berichten onder meer bij HLN, VRT NWS, Het Nieuwsblad, De Standaard en Knack.
In de drie weken tussen ons eerdere bericht en nu is er weinig of niets gewijzigd aan Radioplayer, behalve dat de website nu tweetalig is (er was totnogtoe enkel een Franstalige versie van). De app is vanaf heden ook beschikbaar in de SoundTouch-modellen van Bose. Vooralsnog hebben zich echter geen andere Vlaamse radiostations, buiten die van de drie grote groepen, (zichtbaar) aangesloten bij de app. Of dat snel het geval zal zijn, valt nog af te wachten, want het is niet gratis zoals bij andere radioportals.
Opmerkelijk blijft alvast bij de VRT-radiowebsites de streams steevast worden doorverwezen naar het eigen vehikel radioplus.be. Enkel daar is er nu een verwijzing naar Radioplayer, als je klikt op ‘kies je radiozender’. Vraag is wat hierover de interne afspraken zijn tussen de drie mediagroepen? Via de radiosites van DPG Media en Mediahuis kun je nu al vrij snel doorschakelen naar de radioproducten van de VRT of naar de Waalse radiostations, maar omgekeerd is dat niet het geval, of zeker niet even vlot. Dat ‘onderling doorgeven van luisteraars’ via het internet is best een delicate aangelegenheid, zeker als het te lang eenrichtingsverkeer dreigt te worden. Eerder wezen we in onze analyse al op het niet zo fraaie voorbeeld van Radioplayer UK.
De grote hamvraag is dan ook of het de drie grote spelers echt wel menens is met het promoten van Radioplayer. Blijft het bij een ‘verplicht’ marketingbericht of komen er meer acties om Radioplayer echt wel een plekje te doen afdwingen bij de gemiddelde internetradiofiel? Samen hebben de drie spelers nu al zo’n 90 procent van het radiobereik in handen, dus de vraag is ook of ze er nog veel bij te winnen hebben door Radioplayer ‘op te dringen’. Eerder zagen we al bij Stievie dat zo’n gezamenlijk verhaal van de drie grote groepen (met SBS als derde in plaats van Mediahuis) niet echt wilde lukken voor televisie.
Misschien moeten jullie eens beter nakijken. NRJ en Nostalgie maakt al enkele weken gebruik van radioplayer op hun website, ook al lijkt dat niet zo. Een beetje verder klikken had jullie dat wel geleerd… Binnen radioplus staat er nu een duidelijke verwijzing naar radioplayer in het overzicht van radio’s…
Het artikel is aangepast voor wat betreft Mediahuis, maar wat de VRT betreft blijft het een dubbeltje op zijn kant. Het gaat daar echt wel via een omweg. Die doen er dus nog steeds bewust alles aan om het ‘doorgeven van luisteraars’ zo beperkt mogelijk te houden en maximaal de eigen player voorop te zetten.
ik wacht nog steeds op de technische specificaties hoe ik het kan koppelen op de website ea..