RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Radioplayer: (lokale) leegloop is begonnen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bij Radioplayer.be zijn sinds gisteren (1 januari) al 16 van de 50 Vlaamse lokale radio’s verdwenen. Een en ander is het gevolg van de onduidelijkheid rond de tarieven voor 2022, zoals we enkele dagen geleden al schreven.

De leegloop kwam geleidelijk op gang vanaf zaterdagmiddag. Vermoedelijk zullen er in de komende uren en dagen nog meer lokale streams verdwijnen van het platform. Het is in elk geval veelzeggend dat Radioplayer de moeite neemt om de stations, die aangaven om er mee te stoppen, er onmiddellijk af te gooien, feestdag of niet. Een mens zou durven denken dat zoiets wel even kan wachten tot de eerste normale werkdag.

Ter herinnering: Vlaams mediaminister Dalle kwam voor 2021 met een subsidie over de brug, waardoor de lokale radio’s het lidgeld voor slechts twee van de twaalf maanden zelf moesten betalen. Dalle hoopte zo de (beperkte) relevantie van het digitale platform wat op te krikken. Tegelijk moest deze geste van de Vlaamse overheid Radioplayer voorlopig uit de rode cijfers halen.

Voor 2022 is er nog geen duidelijkheid over een eventuele verlenging van de subsidie. Het lijkt er sterk op dat die onduidelijkheid voor een belangrijk deel moet worden toegeschreven aan administratieve slordigheid bij Radioplayer zelf.

Radioplayer probeerde de afgelopen week de lokale stations die dreigden af te haken alsnog aan boord te houden met een tijdelijke oplossing: 45 euro per maand voor de eerste drie maanden, in afwachting van een definitieve beslissing over de subsidie. Vooral het feit dat Radioplayer de lokale stations momenteel geen enkele meerwaarde oplevert deed alvast een aantal van hen beslissen om niet op dat aanbod in te gaan.

Beschouwing

Technologisch gezien heeft Radioplayer zeker het potentieel aan boord om op de langere termijn een rol te gaan spelen in het internationale landschap van de radioportals, maar: op dit moment is dat belang gewoon nog verre van aanwezig. Het is op vandaag technologisch ook nog verre van uitgemaakt welke portals op termijn zullen overleven en welke niet.

Wel is zeker dat Radioplayer al van bij de start de stille ambitie had om op termijn een soort monopolist te worden, waar je de streams van de grote spelers – de aandeelhouders – dan nog exclusief zou kunnen beluisteren. Voorlopig hebben – in geen enkel land – die grote spelers al de ‘kaarten in de hand’ om andere grote portals de toegang tot hun streams te verbieden. Maar vergis u niet: dat is wel hun uiteindelijke bedoeling.

Lokale radio’s (en onafhankelijke internetradio’s) in Vlaanderen stellen zich daarom best de vraag waarom ze deel zouden moeten gaan uitmaken van een platform waar beleidsmatig enkel de drie grote radiogroepen – VRT, DPG Media en Mediahuis – alles voor het zeggen hebben. Strikt genomen hebben de ‘kleintjes’ immers enkel voordeel als er in de markt van de online-radioportals voldoende diversiteit en toegankelijkheid blijft bestaan.


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kerstmuziek zorgt voor hogere luistercijfers in de VS (audio)

Dat het draaien van uitsluitend kerstmuziek zeer lucratief kan zijn, bewijst KOST 103.5 in Los Lees verder

Vlaamse mediagroepen willen geen concurrerende radioportal

Studio 100 heeft op vraag van de VRT, DPG Media en Mediahuis de handvol digitale Lees verder

Studio 100 verrast met eigen (Vlaamse) radioportal

De inkt van ons Blad-bericht waarin we gisteren de link onthulden waar je de tien Lees verder

Radioplayer draait op verlies (en hoe minister Dalle daar een mouw aan paste)

Wat we al een tijdje in stilte vermoedden kwam gisteren naar boven via het VRT-jaarverslag: Lees verder

Dag van de Digitale Radio: welkom op een avondje ‘TuneIn zwartmaken’

De rode draad van de twee panelgesprekken was gisteravond glashelder: TuneIn is de grote boeman, Lees verder

Blad 1471: Nedersaksen, Facebook, SmartRadio

• Nedersaksen krijgt tien regionale muxen • Geen podcasts meer via Facebook (al werkte dat Lees verder

Blad 1419: StuBru, Tsjechië, Orange

• Steven Van Herreweghe herbeleeft 'de jaren ’80 voor tieners' ook op StuBru • Tsjechië Lees verder

Blad 1413: Soniq Awards, Online Radio Box, Ross Revenge (video)

• En de prijzen voor de beste Belgische audioreclames van 2021 gaan naar… • Zorgen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Bart
Bart
3 januari 2022 - 12:01 12:01

Dat zat er natuurlijk aan te komen.

Mocht Radioplayer als platform door de VRT, DPG Media en Mediahuis effectief worden gepromoot, dan zou het voor een lokale radio nog zinvol zijn om erop aanwezig te zijn. Nu is het gewoon weggegooid geld.

Laatst bewerkt 5 maanden geleden door Bart
Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx