RadioVisie

  • .
    .

Radioplayer: een nieuwe overheersing door Franstaligen (?)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Lezer en radiofan Rink Hof – van Nederlandse nationaliteit – (en dat is niet onbelangrijk om weten als je verder leest) werd via RadioVisie geattendeerd op de strijd tussen de Belgische portals Radioplayer.be en Radio.vlaanderen. Nieuwsgierig is hij beide gaan bezoeken en heeft hij zijn bevindingen, met name over Radioplayer.be op een rijtje gezet.

Alle Belgische radio’s op één plek

Toen ik deze radioportal voor het eerst bezocht, startte hij in het Frans en ik moest op zoek naar een Nederlandstalige versie. Er zijn toch echt meer mensen in België die Nederlands als eerste taal spreken, dan Frans. Volgens Wikipedia spreekt 60% Nederlands, 40% Frans en minder dan 1% Duits. Die laatste taal ontbreekt zelfs helemaal op de site voor àlle Belgische radio’s. Een fatsoenlijke tweetalige (drietalige) site heeft een openingspagina in alle talen, waarop je voor één taal kunt kiezen… In België zou Engels als vierde taal ook niet misstaan. Het internet is immers wereldwijd.

Onderin de Radioplayer site kun je, ook als je reeds voor Nederlands hebt gekozen, de ‘privacy’-pagina alleen in het Frans oproepen, evenals de pagina ‘Mentions légales’, wat dan ook mag zijn. Ik spreek geen Frans. De Algemene Gebruiksvoorwaarden zijn in het Nederlands te vinden, maar ik daag je uit om deze daadwerkelijk te vinden. Het is niet makkelijk. De ‘Nederlandstalige’ pagina over Cookies begint met een flink stuk Engels. Oh! Er is toch Engels!! Werkte Google Translate niet goed?

Zoekend door de zenderlijst

Al zoekend kom ik meer Waalse dan Vlaamse stations tegen. Dit ondanks het feit dat een aantal Vlaamse stations (Joe, Qmusic, etc.) onderschriften geeft in het Engels, die ik wel als Vlaams mee tel. Ik heb geen Waalse stations gezien die dit doen, ik zie daar alleen Franstalige onderschriften. Ik heb helemaal geen Duitstalige stations gevonden Ook wel grappig: Nederlandstalig (citaat): ‘Radioplayer.be is een samenwerking tussen VRT, DPG Media en Mediahuis.’ Dat zijn Vlaamse radio’s.

Maar in het Frans is Radioplayer een initiatief van een heel andere partij: ‘Le service Radioplayer.be est une initiative de maRadio.be SC, le secteur radiophonique public et privé francophone, réuni dans un projet coopératif visant à développer l’audience numérique du média radio sur les plateformes numériques internet et DAB+.’ Oftewel een initiatief van maRadio.be en Franstalige radiostations. De tweede helft van de zin begrijp ik niet.

Echt tweetalig dus, ahum, drietalig

De knop ‘Nieuws’ bovenin het Nederlandstalige menu gaat naar: ‘Notre actualité’, in het Frans dus. Ik snap ook waarom, want in het Frans wordt die pagina wel bijgehouden, zes nieuwtjes in 2021. In het Nederlands zie ik slechts één enkel berichtje in 2021. Blijkbaar gebruiken Vlamingen geen Apple, Google Action, Alexa, Bose, Android TV, Google TV, iPhone, GooglePlay, Samsung, Google Assistant, CarPlay, Android Auto. Want die berichten zijn niet beschikbaar in het Nederlands.

Echt tweetalig dus, ahum, drietalig. Ik snap waarom Studio 100 de eigen portal Radio.Vlaanderen is begonnen. ‘Luister live naar alle Vlaamse Radiostations’. Je ziet steeds meer lokale stations verhuizen naar de Studio 100-site. Maar dat heeft volgens een bericht eind 2021 in RadioVisie ook een andere oorzaak: ‘VRT en de grote Vlaamse commerciëlen houden hardnekkig vast aan Radioplayer’. Een nieuwe overheersing door de Franstaligen.

Rink Hof


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Vlaamse mediagroepen willen geen concurrerende radioportal

Studio 100 heeft op vraag van de VRT, DPG Media en Mediahuis de handvol digitale Lees verder

Studio 100 verrast met eigen (Vlaamse) radioportal

De inkt van ons Blad-bericht waarin we gisteren de link onthulden waar je de tien Lees verder

Blad 1601: Radioplayer, lokale DAB+ in Italië, Dutch Media Week

• Radioplayer België heeft dagelijks 63.000 gebruikers • Italië: lokale muxen Lombardije breiden uit • Lees verder

Blad 1590: Nostalgie, TuneIn, Jeopardy, Hans Knot

• Acht keer stemmen voor 880 80's liedjes • TuneIn brengt audioversie van Jeopardy! • Lees verder

Blad 1532: PINK!, TuneIn, Laut.fm, NLO

• PINK! wordt een week lang Pink Ribbon Radio • TuneIn opent vesting voor Laut.fm-programma's Lees verder

Dag van de Digitale Radio: welkom op een avondje ‘TuneIn zwartmaken’

De rode draad van de twee panelgesprekken was gisteravond glashelder: TuneIn is de grote boeman, Lees verder

Blad 1471: Nedersaksen, Facebook, SmartRadio

• Nedersaksen krijgt tien regionale muxen • Geen podcasts meer via Facebook (al werkte dat Lees verder

Blad 1419: StuBru, Tsjechië, Orange

• Steven Van Herreweghe herbeleeft 'de jaren ’80 voor tieners' ook op StuBru • Tsjechië Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
5 januari 2022 - 09:04 09:04

Ocharme, zou je ze niet matrakkeren, die ollanders die hier conteverkeerd flamingantje komen spelen, en liefst misdaan door de buren! Zo kennen we ze wel, de krampaards tegenover de lilieaards. En is klauwaert een schonere naam? Als ze op mijn domein kommen scharten …
Moet ik nu melden dat ik de site rtl.be heb bestudeerd, en dat het allemaal frans is?

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx