RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Radioplayer draait op verlies (en hoe minister Dalle daar een mouw aan paste)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Wat we al een tijdje in stilte vermoedden kwam gisteren naar boven via het VRT-jaarverslag: Radioplayer.be draait negatieve cijfers. Het verklaart meteen waarom minister Dalle eind vorig jaar plots voor een financiële input zorgde voor Radioplayer, weliswaar verpakt als een (vergiftigd) cadeau voor de lokale radio’s.

De VRT, Mediahuis en DPG Media hebben als Digitale Radio Vlaanderen samen een licentie bij de universele radiospeler en app Radioplayer Worldwide. Ze participeren elk voor een derde in het kapitaal van de Vlaamse hub.

Radioplayer is een non-profitorganisatie die destijds opgericht werd door de BBC en de grote commerciële radiostations in Groot-Brittannië. Intussen is de Radioplayer operationeel in 14 Europese landen. Maar non-profit of niet, het gebruik van die technologie kost de Vlaamse hub jaarlijks (vermoedelijk) zo’n kwart miljoen euro en dat geld moet worden terugverdiend met een jaarlijkse bijdrage per stream. De kostprijs per stream verschilt naargelang het radiobereik (via FM, DAB+ of online).

Digitale Radio Vlaanderen haalde in 2020 een resultaat na belastingen van 37.906,39 euro verlies. Het leert dat de inkomsten uit de streams van de drie grote mediahuizen – de tarieven vind je hier – op zich niet volstaan om de jaarlijkse kosten te dekken. Wellicht hoopte Radioplayer.be dat de kleinere Vlaamse spelers – de onafhankelijke netwerkradio’s, de lokale radio’s en de web-only stations – vlotter zouden aansluiten, om zo het financiële gat dicht te rijden.

Niet dus. Nu is dat structurele verlies voor de drie grote mediahuizen weliswaar geen reden tot paniek, maar het verklaart wel waarom Vlaams mediaminister Benjamin Dalle plots zo (financieel) gewillig was om de lokale radio’s over de streep te krijgen bij Radioplayer.be. Op dit moment gingen al zo’n 50 lokale radio’s op dat aanbod in, minder dan de helft van de 124 bestaande lokale radio’s in Vlaanderen.

Voor Radioplayer.be komt dat theoretisch netto neer op maximaal 51.000 euro aan extra inkomsten. Al zijn de precieze details van de deal met Dalle niet bekend en stapte het gros van de stations pas in de loop van het voorjaar in. Lokale radio’s moesten voor dit jaar enkel 90 euro zelf ophoesten. We vermoeden dat Dalle voor dit jaar ergens tussen 35.000 en 40.000 euro zal opleggen. Voldoende dus om Radioplayer.be structureel uit de rode cijfers te halen.

Een gegeven paard kijk je niet in de bek, moeten vele lokale radio’s hebben gedacht. Al blijft het echter een vergiftigd geschenk, want we zien weinig lokale radio’s in staat om vanaf volgend jaar zelf de volle 1.020 euro op te hoesten, terwijl je de huidige meerwaarde van Radioplayer nog met een vergrootglas moet gaan zoeken. Op de langere termijn zal deze speler ongetwijfeld zijn nut kunnen bewijzen in het dashboard van de auto, maar dan spreken we over tien jaar en zelfs dan zal het wellicht geen absolute must zijn om er bij te zijn.

We schreven het al eerder: Radioplayer is een instrument waarmee de grootste spelers proberen om online het ecosysteem voor zichzelf af te schermen. Het is aan de kleine spelers om vooral goed na te denken of ze daarin willen/moeten meegaan.

DIGITALE RADIO VLAANDEREN: RESULTAAT (in euro)20202019
Bedrijfsopbrengsten222.836,88306.956,06
Aankopen257.605,11284.370,17
Bezoldigingen2.035,630,00
Afschrijvingen, voorzieningen, e.d.956,47962,47
Bedrijfsresultaat-37.760,3321.623,42
Financieel resultaat-293,64-1.494,09
Uitzonderlijke resultaten en belastingen147,58-5.954,26
RESULTAAT NA BELASTINGEN-37.906,3914.175,07
bron: VRT-jaarverslag

Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Hoe competent is Vlaanderen in het opstellen van een lokaal digitaal frequentieplan?

Toegegeven, het is wat uitdagend om de vraag in de kop hierboven zomaar luidop te Lees verder

Wallonië: lokale radio’s slaken digitale noodkreet

Radio Z, een federatie van 46 onafhankelijke radiostations in de Federatie Wallonië-Brussel, lanceerde donderdag de Lees verder

‘Selfop-tafel’ Hilversum III in ere hersteld

Hulde, de eerste mono-tafel van Hilversum III, die jaren in de kelders stond bij het Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: (proef)kogel is door de kerk

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle heeft dinsdagnamiddag in een zoom-meeting met de Vlaamse lokale Lees verder

DAB+ in Duitsland: de toestand per deelstaat

In Duitsland is het DAB+-landschap nog heel divers. Naast de twee grote Bundesmuxen heeft elke Lees verder

40 Rock Radio voor 40+ luisteraars

Paul Weijenberg, de voormalige eigenaar van de Desmet Studio’s in Amsterdam, heeft het online kanaal Lees verder

Analyse: Studio 100 aast op het vel van Nostalgie

De Vlaamse kranten deden gisteren allemaal hun rondje in de erkenningsprocedure voor de drie landelijke Lees verder

Vier dossiers strijden om drie commerciële FM-pakketten

De strijd om de drie landelijke commerciële FM-pakketten zal uiteindelijk worden beslecht met slechts vier Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
17 augustus 2021 - 17:59 17:59

Het ergste lijkt me dat rp een patent is, die iemand weerhoudt een gelijkaardige site te beginnen (evtl omgeven door reclame).

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
3 juli 2021 - 14:42 14:42

VRT & Co willen natuurlijk niets liever dan dat je hun eigen afgebakende platvormen en apps gebruiken. Radioplayer bakent natuurlijk ook af door enkel onze landelijke betalende stations aan te bieden. Overigens hebben ze wel een perfect technisch werkende app en het zou wel jammer zijn moest dit project uiteindelijk in duigen vallen !

sif
sif
3 juli 2021 - 09:39 09:39

Binnenkort zal ook TOPradio terug te vinden zijn op Radioplayer

Mats
Mats
2 juli 2021 - 20:20 20:20

Het zijn de inkomsten die in 2020 t.o.v. 2019 gedaald zijn. Zijn er dan stations weggevallen tussen 2019 en 2020 ?

Peter/Showbizzsite.be
Peter/Showbizzsite.be
2 juli 2021 - 15:14 15:14

Gisterenavond was ik eens aan het ‘zappen’ op Radioplayer en stelde vast dat er een pak lokale radio’s in terug te vinden zijn. Radioplayer is handig, gebruik ik vaak op mijn smartphone.

Don`t copy text!
5
0
Deel hier gerust uw gedachtenx