fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Radiopiraten; immaterieel erfgoed? (video)

Net zoals, fierljeppen, kroketten uit de muur en tulpen zowat synoniemen zijn voor Nederland, zijn ook hun radiopiraten dat. Het fenomeen dat nauwelijks bekend is in Vlaanderen, is zo wijd en zijd verspreid bij de noorderburen dat er tegenwoordig stemmen opgaan om ze te legaliseren. Dat is alvast wat het Groninger PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer vindt. Hij wil de piraterij bovendien op de lijst voor immaterieel erfgoed zetten.

Het Kamerlid dringt via schriftelijke vragen aan op de legalisering van het hobbymatig verzorgen van radio-uitzendingen via de ether. Statenlid (vergelijkbaar met een gedeputeerde in Vlaanderen) Peter Zwiers van de PvdA in Drenthe maakt zich al langere tijd sterk voor de etherpiraterij en is daarom blij met Nijboer. “Er mag wel wat meer positieve aandacht komen voor etherpiraterij”, vindt Zwiers. “Ik ben zelf geen piraat, maar ik luister wel naar die muziek. Ik heb een brede muzieksmaak.”

Het is een hobby

Zwiers heeft vaak contact gehad met Nijboer over de piraterij. “Er is altijd zoveel aandacht voor de negatieve kant, terwijl er veel mensen zijn die ervan genieten en alles goed voor elkaar hebben. Zij moeten hun hobby kunnen uitoefenen”, aldus het Statenlid. Volgens Zwiers is legalisering van etherpiraterij misschien nog een stap te ver. Maar het boetebeleid van de overheid kan echt niet, vindt hij. “Je wordt als een crimineel weggezet. Dat moet je aanpassen, zodat je normaal etherpiraat kan zijn.”

Vorig jaar bleek uit een rapport van Agentschap Telecom (vergelijkbaar met de VRM én het BIPT, in één organisatie) dat piraten zeldzamer zijn, maar wel vaker crimineel gedrag zouden vertonen. “We zijn tegen milieudelicten of geweld tegen controleurs”, waarschuwt Zwiers. “Maar het is een kleine groep die het verpest voor de rest. Ik denk juist als we tot regelgeving komen waarbij het mogelijk is om uit te zenden, dat we dit soort excessen kunnen uitbannen.” Zwiers denkt niet gelijk dat de Kamervragen van Nijboer leiden tot een andere aanpak van de etherpiraterij. “Maar het is ook een kwestie van de lange adem.”

Immaterieel erfgoed

Het Statenlid is naar eigen zeggen druk bezig om de etherpiraten op de lijst van immaterieel erfgoed te krijgen. “Ik bezoek veel piraten in het Noorden, ook om de verhalen te horen en een beeld te krijgen van de piratencultuur. Ik heb ook lijntjes uitgezet bij Henk Wijngaard. Zijn muziek hoor je bijna niet op de normale zenders. Voor mensen zoals hij is het ook belangrijk dat etherpiraten blijven bestaan.”

° AT ziet legalisering radiopiraten niet zitten


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Broadcast Partners
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Een gewoonte als een ander; de bovenburen meten ze maandelijksOveral waar men gaat langs Vlaamse
Extreme stress bij deejays Als iemand een been gebroken heeft, doen we daar niet moeilijk
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Steeds meer nieuwe auto’s hebben standaard DAB+ aan boord in Nederland. Dit blijkt uit gegevens
Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
U zal het verschil (waarschijnlijk) niet kunnen horen, maar wel zien Ook hier is er
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
AT ziet legale radiopiraten niet zitten (video)

Wie geeft de VRM een boete? Deel 3

Het Radioblad van maandag 29 januari

Omroep Brabant: 60 jaar Nederpop (video)

Syndicated ‘ongeacht het tijdstip’ verboden

MNM ‘versterkt’ zich met radio-studenten

Sluiten