RadioVisie

  • .
    .

Radiopiraat haalt duizenden euro’s op voor nieuwe apparatuur

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Met een regelmaat die doet denken aan een modale treinverbinding tussen twee grote steden in België, duiken in het medianieuws verhalen op over Nederlandse etherpiraten. Het zou ook een vraag voor ‘De Slimste Mens’ kunnen zijn. ‘Noem vijf wezenlijke verschillen tussen Vlaanderen en Nederland’. ‘Grote radiopiraten’ zou nooit mogen ontbreken als antwoord.

Dit nieuwe verhaal speelt zich af in Westerhaar-Vriezenveensewijk, een dorp in de gemeente Twenterand in de provincie Overijssel. Met in de hoofdrol Radiozender Familieteam. Verder is er het klassieke scenario. Onbemand station wordt uit de lucht gehaald door het Agentschap Telecom (AT). Locatie: een weiland bij Hoge Hexel. Einde verhaal? Helemaal niet. Want ook dit typeert de Nederlandse piraten, ze kunnen rekenen op de steun van hun luisteraars.

De zendmast, helemaal nieuw, was nog maar net neergehaald en afgevoerd, of twee vriendinnen uit Westerhaar startten een crowdfunding. Radiozender Familieteam is bekend én populair. Het dorp heeft dan ook al ruim tien jaar een bijzondere band met piratenmuziek. Sinds een vijftal jaar zijn daar ook nog eens de bijzonder aanlokkelijke feestweekends bijgekomen.

‘Iedereen’ doet duit in het zakje

Al is deze ‘tegenslag’ dit keer bijzonder hard aangekomen. Er was nog maar net geïnvesteerd in een nieuwe zendmast en sterkere apparatuur. Maar vooraleer die kon worden gebruikt, kwam AT al langs. En meestal vertrekken die niet met lege handen. Naast de mast werden ook drie zenders en een aggregaat ingeladen. Prijskaartje van dit alles: 37.000 euro. Daarvan is dankzij de inzamelactie al een deel gerecupereerd. De giften komen van collega-piraten en van het ‘gewone volk’.

RTV Oost wilde weten waarom Radiozender Familieteam uit de lucht was gehaald, maar de AT-woordvoerder kon niet vertellen of dit het gevolg was van een klacht over storingen, dan wat anders. “In z’n algemeenheid kan ik daarover wél zeggen dat deze uitzendingen illegaal zijn en dat we daartegen optreden.” Een open deur intrappen staat blijkbaar in het takenpakket van het AT. De zegsman kon ook nog niets vertellen over een eventuele boete tegen het station uit Hoge Hexel.

Toekomst nog onduidelijk

Radiozender Familieteam: “ Het AT heeft in het verleden al vaker apparatuur in beslag genomen. Een zender en een aggregaat, maar nog niet eerder op zo een grote schaal als nu is gebeurd.” Toen volgden er geen boetes omdat men de verantwoordelijken achter de onbemande zender niet kon vinden. Of men dit keer snel terug te beluisteren zal zijn is onduidelijk: “We hebben de oude zendmast nog en ook nog wel een aggregaat. Dus in principe zou dat probleemloos kunnen. Maar dat blijft natuurlijk wel een gok…”

Jaren geleden begonnen de Nederlandse autoriteiten strenger op te treden tegen radiopiraten. Er volgden bestuurlijke boetes die tot tienduizenden euro’s kunnen oplopen. Veel piraten stopten. (TB – Bron: RTV Oost)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Verliest Agentschap Telecom grip op etherpiraten?

Geen Hilversumse regeltjes. Niemand die voor jou bepaalt welke muziek je moet draaien of wat Lees verder

Verenigde etherpiraten in strijd met overheid

Het begrip ‘jongensboeken’ is anno 2021 misschien niet meer 'salonfähig', maar bij gebrek aan beter Lees verder

Kerk in rep en roer door etherpiraat

Verrijzenis van de schlagers Het zou een plechtig moment worden in de Petrus- en Pauluskerk Lees verder

Radiopiraten; immaterieel erfgoed? (video)

Net zoals, fierljeppen, kroketten uit de muur en tulpen zowat synoniemen zijn voor Nederland, zijn Lees verder

Blad 1595: StuBru, Apple Podcasts, NPO Klassiek

• Exclusieve show Arctic Monkeys bij StuBru • Apple Podcasts lanceert Delegated Delivery • NPO Lees verder

NPO Luister: van experiment naar volwassen audioplatform

De experimentele app mag doorgaan als hét audioplatform van de publieke omroep, met alle podcasts Lees verder

Luistercijfers Nederland: Qmusic domineerde de zomer

De luistercijfers van juli en augustus bevestigen de dominante positie van Qmusic. Radio 10 blijft Lees verder

Blad 1591: podcast, presenteren, radiorapport

• Waarom radiomakers overstappen naar podcast • Presenteren kun je leren • Hans leverde alweer Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx