RadioVisie

  • .
    .

Radiopedia, de vrije radio-encyclopedie

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Ze zijn met velen die Radiopedia.nl kennen, net zo goed zijn er tal van radiofans die er nooit van gehoord hebben. En daar gaan we nu onmiddellijk iets aan doen. Vincent Schriel, de motor achter de meer dan voortreffelijke website Radio Trefpunt, schreef er onderstaande stukje over.

Radiopedia, de vrije radio-encyclopedie

Afgelopen week was Wikipedia regelmatig in het nieuws in verband met het twintigjarig bestaan. Inmiddels is het ook alweer bijna tien jaar geleden dat Radiopedia van start ging, een radio encyclopedie-project dat functioneert volgens hetzelfde wiki-principe.

Harmen Huizinga kwam met het idee om deze vrije radio encyclopedie te starten naar het voorbeeld van Wikipedia. Omdat ik zelf ook al een tijdje met dit idee rondliep was mijn antwoord direct ja. Nog dezelfde dag werd de domeinnaam geregistreerd en de volgende dag was radiopedia.nl online. Het grote ‘vulwerk’ kon beginnen.

Waarom liep ik zelf al een tijdje met het idee om een wiki te starten speciaal voor radio? Voornamelijk omdat ik een middel zocht om structuur te krijgen in de door mij verzamelde lijstjes met informatie over medewerkers en programma’s. Maar ook uitgezonden hitlijsten van bijvoorbeeld Radio Noordzee, Mi Amigo en Monique. Daarnaast de ruim 2.500 toepassingen van muzieknummers die zijn gebruikt als tune, jingle, promo of filler. Op de Nederlandse Wikipedia is hier geen plaats voor.

Nu bijna tien jaar verder zijn er meer dan 5.600 pagina’s met informatie beschikbaar. Zo maar een paar voorbeelden van projecten van de afgelopen jaren die terug zijn te vinden op Radiopedia:

• Poster – De hele Poster collectie, uitgezonden door de TROS op Hilversum 3 en Radio 2, is er op terug te vinden. Juul Geleick heeft zijn archief hiervoor beschikbaar gesteld om deze informatie zo compleet mogelijk te krijgen.

• Mega Top 30 – De hele geschiedenis is vanaf de Hilversum 3 Top 30 tot heden uitgezocht en beschreven. Informatie die mede gebruikt is voor het boek 50 jaar Hitparade van Bart Arens, Edgar Kruize en Ed Adams.

• RNI hitlijsten – Alle hitlijsten van deze zeezender zijn er terug te vinden, zowel de Top 50 van de Nederlandse service als de vele hitlijsten van de Engelstalige service.

• Geschiedenis tijdlijnen van bijvoorbeeld Radio Mi Amigo en Radio Noordzee zijn er terug te vinden en zijn mede gebruikt voor de boeken van Ferry Eden over deze twee zeezenders. En als er iets niet klopte werd het gelijk gecorrigeerd.

Dankzij het wiki principe kan iedereen een bijdrage leveren, gegevens aanvullen en/of corrigeren. Er zijn inmiddels een aantal mensen daarmee actief en één van deze vrijwilligers heeft bijvoorbeeld alles wat Ben Liebrand op de radio heeft gedaan uitgezocht en op Radiopedia geplaatst. Maar dan ook echt alles! En daar is ook de ruimte voor op deze wiki.

Wil je meehelpen met het vullen van Radiopedia? Heb je veel informatie verzameld over een radiostation, radioprogramma of radiomaker en wil je het delen met een groot publiek: doe dan mee! Je kan rechtstreeks de pagina’s aanmaken en als je hulp nodig hebt is er nu ook de mogelijkheid om lid te worden van de Radiopedia club op Radiotrefpunt. Hier kan je terecht met al je vragen over deze vrije radio wiki.

Vincent Schriel, 26 juni 2021


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio Caroline zoekt 500k voor restauratie Ross Revenge

Radio Caroline moet 500.000 pond vinden om het historische radioschip “definitief en grondig” op te Lees verder

Blad 1556: Studio 100, Mi Amigo Harwich en Nederlandse FM-kavels

• Studio 100: Bourlon gelooft in oplossing voor radiodossier • Harwich: twee dagen zeezenders • Lees verder

Offshore Radio Collection wordt gelanceerd op YouTube (video)

In samenwerking met Ben Meijering kondigt Radio London de start aan van een nieuw YouTube-kanaal.

Van Paradijs naar de hel (audio)

Het verhaal van een beloftevol zeezenderproject dat door de Nederlandse autoriteiten manu militari en in Lees verder

‘Luizenleven’ van Veronica verstoord door twee Zwitsers

Radio Veronica zond sinds de lente van 1960 uit vanaf de vrije Noordzee en had Lees verder

Absolute Radio herdenkt British Offshore Radio fleet (audio)

Het Britse Absolute Radio plant een pop up station met vooral aandacht voor de zeezenders.

Radio Mi Amigo: 212 was geen beter idee! (audio)

Vijfenveertig jaar geleden, tijdens het weekend van 23 en 24 juli 1977, nam de zeezender Lees verder

De kromgetrokken, niet gecentreerde platen van Monique

De lijst die oorspronkelijk de ether inging op 19 juli 1986 met Ferry Eden is Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx