fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Radiootje maar weer

Vrijdag is het weer zover… Ja hoor, 31 augustus. Op die dag gingen Radio Veronica, Noordzee en Atlantis definitief noodgedwongen uit de lucht. Nu alweer 44 jaar geleden. De Nederlandse overheid had eindelijk wetten aangenomen die medewerking aan offshore radio strafbaar zou maken. 

Iets wat bijvoorbeeld de Belgische overheid al eeuwen daarvoor had besloten. Na ettelijke jaren radiovermaak ‘vanaf zee’ en aanzienlijke reclame-inkomsten verder, was het in no time in één keer afgelopen met de populaire radiostations. 

Een heel leger aanhangers lieten het er niet bij zitten en bouwden zelf zendertjes om van land de populaire deuntjes en presentatiestijl gewoon voort te zetten. Gevolg; een hele wildgroei van radiozenders die vooral in de steden de hele FM-band voltoeterden. Veelal met hopeloze imitaties van hun eigen vroegere radio-helden. 

De overheid besloot ook de bijl in deze radio-wildgroei te zetten en voerde de jacht op en maakte de strafmaat meer en meer onbetaalbaar voor de uitvoerders. Op een paar initiatieven na, hebben de meesten van hen het bijltje er bij neergegooid en kwam min of meer de ruis weer uit je radio. 

Na een periode van juridisch bakkeleien werd het een komen en gaan van kabelradio’s die al dan niet via allerhande constructies probeerden de kabelluisteraar te bereiken. Dat is nooit een echt succes geworden.

Door het moeten veilen van de bestaande radiofrequenties, die al sinds de Tweede Wereldoorlog of langer in handen van de overheid waren, kwamen daar ineens een boel nieuwe initiatieven aan, zoals Sky, 538, Radio 10, RTL, Qmusic. En jawel, daar was Veronica weer. 

Na eerst een tijd omroepje gespeeld te hebben, besloot het besturend orgaan ook weer met eigen frequenties uit te pakken. In afzienbare tijd was Veronica wel de grootste omroep met het grootste aantal betalende leden, die voornamelijk de Veronica-gids in de bus wilde zien ploffen, maar ze deden het toch maar weer. Vooral de clipjes over het zendschip én niet in de laatste plaats ‘Het Laatste Uur’, genereerde telkens talloze nieuwe leden. Het was ze gegund. 

Nu weer jaren later, heeft iedereen inderdaad zijn/haar eigen radio, hetzij via internet, hetzij met verworven AM-zendvergunningetjes. Voor het merendeel ook weer teruggrijpend naar de offshore tijd en over het algemeen uitsluitend de plaatjes van toen, vooral geen nieuwe, draaien en liefst ook nog met de reclamespotjes van weleer. 

Gelukkig voor hen komt dus 31 augustus naderbij en kunnen ze die hele dag de top 40 uit 1974 draaien, interviews met ex-medewerkers die ook elk jaar hetzelfde geleuter ophoesten, omdat ze in feite niks hebben meegemaakt om dan af te sluiten met… jawel een snik en tikkende wekker…’Dit is het laatste uur’.  

Genoeg is genoeg; ’t is mooi geweest! Radiootje maar weer!

(Een radio in Amsterdam heeft die dag ook het laatste uur, echter met items die nog nooit, zelfs door Veronica niet uitgezonden zijn. Hier is ie terug te vinden). 


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Talkshows Ja, na noodlottige ongevallen is uw vervelende columnist terug van weg geweest... Dank voor
Sociale media, internationaal onmisbaar geworden in de samenleving en waar het allemaal niet voor ge/misbruikt
De geschiedenis herhaalt zich... Tot 1974 lagen er (radio)piratenschepen voor het Nederlandse Scheveningen. Vanaf de
Na enig verstek (sorry en dank voor overnames), wederom een bijdrage van uw on-vaste columnist.
Deze keer geen ‘Johan Van Hee versus BB’. En sorry voor mijn afwezigheid afgelopen woensdag,
Ja, Johan is terug thuis. Weliswaar in een urne, maar hij is terug. Dank aan
Hij is terug thuis weliswaar in een urne, maar hij is terug. Dank aan zijn
Naar aanleiding van het overlijden van Johan ‘Rood’ Vanhee, is Ben Bode zondag jongstleden van

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Kicken op radio en zo – 11 (video)

Kolder en Klodder – 38 (video)

De Playa Papers 8 (audio)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 32 (video)

Nostalgische column Hans Knot – 36 (audio)

De Coverack Dossiers – 16 (video)

Sluiten