fbpx

Radiootje maar weer

Vrijdag is het weer zover… Ja hoor, 31 augustus. Op die dag gingen Radio Veronica, Noordzee en Atlantis definitief noodgedwongen uit de lucht. Nu alweer 44 jaar geleden. De Nederlandse overheid had eindelijk wetten aangenomen die medewerking aan offshore radio strafbaar zou maken. 

Iets wat bijvoorbeeld de Belgische overheid al eeuwen daarvoor had besloten. Na ettelijke jaren radiovermaak ‘vanaf zee’ en aanzienlijke reclame-inkomsten verder, was het in no time in één keer afgelopen met de populaire radiostations. 


Lees verder onder de advertentie


Een heel leger aanhangers lieten het er niet bij zitten en bouwden zelf zendertjes om van land de populaire deuntjes en presentatiestijl gewoon voort te zetten. Gevolg; een hele wildgroei van radiozenders die vooral in de steden de hele FM-band voltoeterden. Veelal met hopeloze imitaties van hun eigen vroegere radio-helden. 

De overheid besloot ook de bijl in deze radio-wildgroei te zetten en voerde de jacht op en maakte de strafmaat meer en meer onbetaalbaar voor de uitvoerders. Op een paar initiatieven na, hebben de meesten van hen het bijltje er bij neergegooid en kwam min of meer de ruis weer uit je radio. 

Na een periode van juridisch bakkeleien werd het een komen en gaan van kabelradio’s die al dan niet via allerhande constructies probeerden de kabelluisteraar te bereiken. Dat is nooit een echt succes geworden.

Door het moeten veilen van de bestaande radiofrequenties, die al sinds de Tweede Wereldoorlog of langer in handen van de overheid waren, kwamen daar ineens een boel nieuwe initiatieven aan, zoals Sky, 538, Radio 10, RTL, Qmusic. En jawel, daar was Veronica weer. 

Na eerst een tijd omroepje gespeeld te hebben, besloot het besturend orgaan ook weer met eigen frequenties uit te pakken. In afzienbare tijd was Veronica wel de grootste omroep met het grootste aantal betalende leden, die voornamelijk de Veronica-gids in de bus wilde zien ploffen, maar ze deden het toch maar weer. Vooral de clipjes over het zendschip én niet in de laatste plaats ‘Het Laatste Uur’, genereerde telkens talloze nieuwe leden. Het was ze gegund. Nu weer jaren later, heeft iedereen inderdaad zijn/haar eigen radio, hetzij via internet, hetzij met verworven AM-zendvergunningetjes. Voor het merendeel ook weer teruggrijpend naar de offshore tijd en over het algemeen uitsluitend de plaatjes van toen, vooral geen nieuwe, draaien en liefst ook nog met de reclamespotjes van weleer. 

Gelukkig voor hen komt dus 31 augustus naderbij en kunnen ze die hele dag de top 40 uit 1974 draaien, interviews met ex-medewerkers die ook elk jaar hetzelfde geleuter ophoesten, omdat ze in feite niks hebben meegemaakt om dan af te sluiten met… jawel een snik en tikkende wekker…’Dit is het laatste uur’.  

Genoeg is genoeg; ’t is mooi geweest! Radiootje maar weer!

(Een radio in Amsterdam heeft die dag ook het laatste uur, echter met items die nog nooit, zelfs door Veronica niet uitgezonden zijn. Hier is ie terug te vinden). 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Plaatje maar weer – 27 (video) De meest vreemde straatnamen kom je tegen en die zijn er niet zomaar gekomen, daar moest men wel wat voor doen... Een district of wijkraad bedenkt een naam en komt met een voorstel...
Plaatje maar weer – 26 (video) Niks geen kamerbrede flatscreens, gewoon een bolle beeldbuis met bijbehorende televisietafel op wieltjes. Niks afstand te bedienen, gewoon opstaan om het geluid harder of zachter t...
Plaatje maar weer – 25 (video) Terwijl de ene weerman beweert dat deze zomer zich tot eind oktober voortzet, een ander waarschuwt dat het met ons klimaat 5 over 12 is en een weervrouw ons voorbereid op hevige on...
Plaatje maar weer – 24 (video) Je hebt er maandenlang naar uitgekeken, De koude winter wou maar eerst niet om, Traag en langzaam kropen langs de weken, Maar eindelijk, daar was ie toch: de zon” © Gerard Co...
Plaatje maar weer – 23 (video) Héhé, nu het voetbal is gaan liggen, tijd voor meer serieuze bezigheden. Middels sociale media komt mij ter ore dat een Italiaanse kliniek een grootschalig onderzoek gedaan heeft n...
Plaatje maar weer (22) Het kon niet missen in België, Rusland en de rest van de wereld. Iedereen had het over de Rode Duivels. Iedereen ja, mensen op straat, in het café, thuis, voor de enorme beeldscher...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Kicken op radio en zo – 11 (video)
Kolder en Klodder – 38 (video)
De Playa Papers 8 (audio)
Het vinylmoment van Manneke Pop – 32 (video)
Nostalgische column Hans Knot – 36 (audio)
De Coverack Dossiers – 16 (video)
Sluiten