fbpx

RadioVisie

  • .
    Belgian Radio Day
    .

Radionomy trekt stekker uit de VS

De Belgische gratis internetradiodienst Radionomy gaat op 31 mei zijn activiteiten staken in de Verenigde Staten. Een reden wordt niet gegeven, maar het is vrij duidelijk dat de oorzaak moet worden gezocht bij de steeds zwaardere tarieven voor auteursrechten in de VS.

Enkele maanden geleden besliste Radionomy al om al zijn streams uit de rest van de wereld niet meer door te geven in de VS. Zo bleven enkel de streams van de binnenlandse producers beluisterbaar. Nu kregen ook die Amerikaanse producers een mail met de mededeling dat hun stream eind mei wordt opgeheven.

De producers in kwestie krijgen wel de kans om hun streams, inclusief de opgeslagen audio, eenvoudig over te zetten naar Shoutcast for Business. Dat is de betalende versie van Shoutcast, eveneens eigendom van het Belgische AudioValley, de groep boven Radionomy. De stream-URL van Radionomy blijft daarbij bewaard en het abonnement bij Shoutcast is het eerste jaar ook gratis.

De keerzijde is dat de streamproducers bij Shoutcast zelf moeten instaan voor hun muzieklicenties. Ze kunnen wel kiezen in welke landen ze hun streams wel of niet beluisterbaar maken. In de VS kunnen deze streams echter ook genieten van reclame-inkomsten via Targetspot, dat het ginds vrij goed doet. Ook Targetspot is een afdeling van AudioValley.

De financiële haalbaarheid van de overstap varieert dus sterk van stream tot stream, maar voor de grotere Amerikaanse streams lijkt het – volgens simulaties die de producers zelf kunnen uitvoeren op basis van hun bestaande cijfers – wel een haalbare kaart.

Radionomy kwam een drietal jaar geleden in de VS in woelig water terecht toen het door Sony werd gedagvaard voor schendingen van de auteursrechten, mede omdat het bedrijfsmodel het midden hield tussen gewone internetradio en een streamingdienst. Daardoor belandde Radionomy in een juridisch vacuüm.

De rechtszaak werd uiteindelijk in der minne geregeld, maar door de gewijzigde Amerikaanse wetgeving rond auteursrechten voor internetradio kwam het in de VS nooit meer goed voor het bedrijf.

Vooral SoundExchange, dat de mechanische rechten beheert in de VS, voert een steeds intensere jacht op alles wat met internetradio te maken heeft. Voor kleinschalige (hobby)streams komt de financiële lat daardoor al vrij hoog te liggen. Het lijkt er dus op dat Radionomy in de VS zijn vele kleinschalige – en dus ook voor hen onrendabele – streams niet langer wil of kan torsen.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Blad 394: Mi Amigo, Singjaal & ACR (audio)

Het bewijs dat het verleden en het heden echt wel met elkaar te verweven zijn Lees verder

Chrome 80: blokkering wenkt voor onveilige webstreams

Er loert alweer een nieuw gevaar om de hoek voor internetradio, zowel voor de radiostations Lees verder

Het radiodagboek van 17 januari – 017 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 385: StuBru, Talpa, NRJ (video)

Studio Brussel scoort op sociale media dankzij Warmste Week Online radioluisteren in HD-kwaliteit: in Nederland Lees verder

Blad 383: Extra Gold, Pirate Act, Braem (audio)

Een radiostation dat de fanatieke plaatjessnuffelaars tegemoet komt Een hogere boete voor wie in de Lees verder

Blad 371: WDR , NRJ en Vlaamse Ardennen (video)

Een kleine wereldreis om deze laatste week van 2019 en tegelijk van het decennium mee Lees verder

Het radiodagboek van 23 december – 356 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 15 december – 348 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Radioblad 111: Michel Follet, Paul Severs en Qmusic

Radioblad 110: Wack Jacko, Podcast & Veronica (audio)

Radioblad 109: West-Vlaanderen, Extra Gold en Robert W Morgan (audio)

Wallonië: 123 kandidaten ontvankelijk verklaard

Radioblad 108: VROB, Amazon en Happy AM (audio)

StuBru’s Tijdloze stream kreeg (in stilte) ‘promotie’

Sluiten