RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Radionomy trekt stekker uit de VS

De Belgische gratis internetradiodienst Radionomy gaat op 31 mei zijn activiteiten staken in de Verenigde Staten. Een reden wordt niet gegeven, maar het is vrij duidelijk dat de oorzaak moet worden gezocht bij de steeds zwaardere tarieven voor auteursrechten in de VS.

Enkele maanden geleden besliste Radionomy al om al zijn streams uit de rest van de wereld niet meer door te geven in de VS. Zo bleven enkel de streams van de binnenlandse producers beluisterbaar. Nu kregen ook die Amerikaanse producers een mail met de mededeling dat hun stream eind mei wordt opgeheven.

De producers in kwestie krijgen wel de kans om hun streams, inclusief de opgeslagen audio, eenvoudig over te zetten naar Shoutcast for Business. Dat is de betalende versie van Shoutcast, eveneens eigendom van het Belgische AudioValley, de groep boven Radionomy. De stream-URL van Radionomy blijft daarbij bewaard en het abonnement bij Shoutcast is het eerste jaar ook gratis.

De keerzijde is dat de streamproducers bij Shoutcast zelf moeten instaan voor hun muzieklicenties. Ze kunnen wel kiezen in welke landen ze hun streams wel of niet beluisterbaar maken. In de VS kunnen deze streams echter ook genieten van reclame-inkomsten via Targetspot, dat het ginds vrij goed doet. Ook Targetspot is een afdeling van AudioValley.

De financiële haalbaarheid van de overstap varieert dus sterk van stream tot stream, maar voor de grotere Amerikaanse streams lijkt het – volgens simulaties die de producers zelf kunnen uitvoeren op basis van hun bestaande cijfers – wel een haalbare kaart.

Radionomy kwam een drietal jaar geleden in de VS in woelig water terecht toen het door Sony werd gedagvaard voor schendingen van de auteursrechten, mede omdat het bedrijfsmodel het midden hield tussen gewone internetradio en een streamingdienst. Daardoor belandde Radionomy in een juridisch vacuüm.

De rechtszaak werd uiteindelijk in der minne geregeld, maar door de gewijzigde Amerikaanse wetgeving rond auteursrechten voor internetradio kwam het in de VS nooit meer goed voor het bedrijf.

Vooral SoundExchange, dat de mechanische rechten beheert in de VS, voert een steeds intensere jacht op alles wat met internetradio te maken heeft. Voor kleinschalige (hobby)streams komt de financiële lat daardoor al vrij hoog te liggen. Het lijkt er dus op dat Radionomy in de VS zijn vele kleinschalige – en dus ook voor hen onrendabele – streams niet langer wil of kan torsen.


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 932: Wilfred Genee, One World Radio, MyNoise

• Verrassing: Wilfred Genee stopt bij Veronica • 'Made in Sweden' bij Tomorrowland One World Lees verder

Wieze: comeback voor Oktoberfestradio

Tom Callebaut opnieuw ideale opwarmer voor Wieze Oktoberfeesten De naam Tom Callebaut (foto bovenaan) laat Lees verder

Noordzee Gold: nieuw met golden oldies

Voortaan kunnen fans van oldies, crooners en vintage hits terecht op een nieuwe webstream. Op Lees verder

De 46 van Monique worden de 50 van Ferry

Radio Monique startte eind 1984 met Nederlandstalige uitzendingen van de Ross Revenge, het zendschip dat Lees verder

40 Rock Radio voor 40+ luisteraars

Paul Weijenberg, de voormalige eigenaar van de Desmet Studio’s in Amsterdam, heeft het online kanaal Lees verder

Blad 910: Tamara, Radio Austria, RCI

• Internetradio Tamara mag weer even van FM proeven • Radio Austria zet de stap Lees verder

Blad 904: Grand Prix Radio, Focusli, lossless, Timo Kamst (video)

• Een rondreizende nicheradio in Zandvoort • Drie tips om de avond door te komen Lees verder

Radio Apollo verhuist naar woonzorgcentrum

Radio Apollo ruilt vanaf zaterdag 4 september zijn huidige locatie aan de oude pastorie van Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x